Pārtrampots • IR.lv

Pārtrampots

5
Pauls Raudseps

Par Aiovas rezultātu apmierinātam jābūt republikāņu 3. vietas ieguvējam Rubio

Kopš Donalds Tramps pērn jūnijā paziņoja, ka tēmē kļūt par Republikāņu partijas kandidātu novembrī gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās, viņa neiegrožotā retorika ir minusi zem kājām pieklājību, gaumi, loģiku un faktus. Viņš sāka savu kampaņu, nosaukdams ASV iebraukušos meksikāņus par narkodīleriem un izvarotājiem, un kopš tam ir savos izteicienos aizskāris sievietes, musulmaņus, invalīdus, melnādainos, kara veterānus, aziātus utt. Viņš gandrīz katru dienu nācis klajā ar nepatiesiem apgalvojumiem, un politiķu teiktā pārbaudītāja, Pulicera prēmiju ieguvusī interneta lapa Politifact konstatēja, ka no 77 izskatītajiem Trampa apgalvojumiem trīs ceturtdaļas bija pilnīgi vai daļēji nepatiesi, tālu apsteidzot jebkura cita politiķa sasniegumus 2015. gadā.

Taču «Amerikas Žirinovskis» kopš vasaras pievērsis sev milzīgu mediju uzmanību. Viņa izlēcieni piesaista ļoti lielu auditoriju, un ar saviem lielīgajiem solījumiem «atjaunot Amerikas varenību» viņš uzrunā daudzus neapmierinātus vēlētājus. Tā kandidāts, kurš ar sava bagātā tēva palīdzību kļuva par nekustamo īpašumu attīstītāju miljardieri un vēlāk ieguva slavu kā realitātes šova Māceklis (The Apprentice) skarbais boss, pēdējos mēnešos ir bijis arī nepārprotams līderis sabiedrisko domu aptaujās, kas mēģina prognozēt Republikāņu partijas nominantu.

Ļoti daudzus Amerikā un pasaulē satrauc Trampa demagoģija, taču ir vismaz viens cilvēks, kurš uz to skatījās ar acīmredzamu apbrīnu, varbūt pat nelielu skaudību. Krievijas prezidents Putins decembrī Trampu nosauca par «izcilu, talantīgu personību». Tramps nepalika diktatoram uzslavu parādā: esot «liels gods» saņemt komplimentu no cilvēka, kuru «tik ļoti ciena gan paša valstī, gan ārpus tās», un Tramps uzskata, ka ASV un Krievija varētu «ļoti labi sadarboties».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu