Naudas pumpis • IR.lv

Naudas pumpis

7
Foto — LETA arhīvs
Ieva Cielava

Jaunā VID ēka no valsts jau prasījusi 90 miljonus eiro, un nākamajās desmitgadēs summa vēl trīskāršosies

Jau pusotru gadu korupcijas skandālu apvītajās Mežaparka pļavās slienas Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ēka, par kuras nomu un apsaimniekošanu tās pastarpinātajam īpašniekam, krievu miljardierim Viktoram Vekselbergam valsts samaksājusi vairāk nekā 11 miljonus eiro. Lai samazinātu pārāk augstos maksājumus, kas met ēnu uz nodokļu iekasēšanas meku, pērnā gada pēdējā darbadienā valdība slēgtā sēdē nolēma atpirkt ēku un līdz ar to pārņemt arī attīstītāja 53 miljonu eiro hipotekāro kredītu. Valsts kopējie izdevumi jaunajā VID ēkā 30 gadu laikā tuvosies 250 miljoniem eiro, bet tikmēr daudzas valsts īpašumā esošas biroju telpas Rīgas centrā nīkst bez īrniekiem.

Dārgais pirkums

VID ēkas vēsture jau sākotnēji saistīta ar korupcijas ēnu. Tūkstošgades sākumā Mežaparka pļavas par 175 tūkstošiem latu (no diviem īpašniekiem, kas zemi iepriekš bija privatizējuši) iegādājās Ināra Vilkaste – tagad par kukuļdošanu starptautiskā meklēšanā izsludinātā bijušā Finanšu ministrijas ierēdņa Vladimira Vaškeviča dzīvesbiedre. Samaksājot miljona latu kukuli, viņa Rīgas pašvaldībā panāca zonējuma maiņu, kas atļāva piecstāvīgu ēku vietā pļavā celt 26 stāvu debesskrāpjus. Uzreiz pēc tam par 30 miljoniem latu pārdeva zemi britu firmai New Europe Real Estate, kas pastarpināti pieder Vekselbergam. 

Krievu miljardiera kompānija plānoja celt Mežaparkā grandiozu ēku kompleksu. Kā projekta attīstītājs sāka darboties uzņēmums Mežaparks SPV, un līdz pat 2013. gadam to vadīja bijušais Rīgas mērs Gundars Bojārs, kura valdīšanas laikā bija notikusi vērienīgā pašvaldības amatpersonu kukuļošana, taču viņš uz apsūdzēto sola nenonāca.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu