Nākamais cēliens • IR.lv

Nākamais cēliens

6
Aivars Ozoliņš

Kučinskim labākas izredzes izveidot valdību nekā Šadurskim

Pašreizējais valdības veidošanas absurda teātris ir loģisks Laimdotas Straujumas valdības gāšanas absurda teātra turpinājums. Iemesli, kāpēc tik grūti izveidot jaunu valdību, ir tie paši, kāpēc bija tik grūti nogāzt pašreizējo: Straujumas valdība bija laba vairākumam tajā iesaistīto un ar to saistīto. Ir ērmoti meklēt kādu surogāta «Laimdotu Straujumu» premjerministra amatam, kad viena īsta tepat vien sēž premjerministra krēslā.

Atcerēsimies – Straujumas valdību nevēlējās gāzt neviena no trim koalīcijas partijām. Tieši otrādi – Zaļo un Zemnieku savienība un Nacionālā apvienība uzstāja, ka valdībai jāturpina strādāt. Bet Vienotība savā kongresā Salaspilī 5. decembrī slavēja sevi un valdību par labi novadītu Eiropas Padomes prezidentūru un sekmīgi pieņemtu nākamā gada budžetu. Kaut gan premjerministre divas dienas pirms kongresa bija izpaudusi, ka saņēmusi no drošības iestādēm informāciju par «milzīgu kampaņu», kas pret viņu organizēta, partijas valdes ļaudis kongresa izrādē intensīvi izstaroja optimismu un pat sadevās rokās kā dziesmu un deju svētkos. Jau nākamās dienas vakarā premjerministre viņus informēja par nodomu atkāpties no amata, kaut gan ne pati, ne vairākums partijas biedru, ne koalīcijas partneri to nevēlējās.

Tāpēc prezidents Raimonds Vējonis uzņēmās gandrīz neizpildāmu uzdevumu piedāvāt pieņemamu premjerministra kandidātu partijām, kurām bija labi arī ar demisionējušo. Prezidentam kāds ir jāaicina, kā noteikts Satversmē, taču neviena partija nevienu nebija oficiāli izvirzījusi. Uzņemdamies iniciatīvu kādu atrast, Vējonis nonāca stūrī, no kura vienīgā izeja palika tikai kāda kandidāta atrašana.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu