Laukā no ēnas • IR.lv

Laukā no ēnas

3
Māris Kučinskis: «Esmu nacionālkonservatīvs, bet ne tik piparots.»
Pauls Raudseps

Māris Kučinskis par to, kā piekrita kļūt par ZZS premjera kandidātu, kāpēc nenorobežojas no Lemberga un cik grūti ir atšifrēt Šķēli

Kaut kas ir mainījies Latvijas politiskajā vidē. Zaļo un Zemnieku savienība, kura tradicionāli labprāt ieņēma «otrā plāna aktiera» lomu valdībās, tādējādi gūstot teikšanu sev interesējošajās ministrijās, bet atstājot atbildību par valdības kopējo darbu un sāpīgajiem lēmumiem kādam citam, pēc Laimdotas Straujumas demisijas ir nopietni pieteikusi vēlmi vadīt valdību. Viņu kandidāts kopš pirmdienas ir nevis priekšvēlēšanu izkārtne Aivars Lembergs, bet Māris Kučinskis, kuram ir bijusi ļoti ilglaicīga un daudzveidīga pieredze Latvijas politikā. 

Daudzus gadus viņš bija Valmieras mērs, pēc tam kā Tautas partijas biedrs kļuva par Saeimas deputātu un reģionālās attīstības ministru Aigara Kalvīša valdībā. Zaudējis deputāta mandātu kopā ar partijas Par labu Latviju izgāšanos, viņš pievērsās pašvaldībām, kļūstot par Liepājas pārstāvniecības vadītāju Rīgā un pēcāk par Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektoru. 2014. gadā viņu kā ZZS ietilpstošās Liepājas partijas pārstāvi ievēlēja Saeimā, kur viņš vada Ilgtspējīgas attīstības komisiju. 

Jau pēc Straujumas valdības krišanas par viņu tika spriests, un pirmdien ZZS valde vienbalsīgi atbalstīja viņu kā savu kandidātu premjerministra amatam. Tāpēc otrdienas rītā pirms viņa tikšanās ar Valsts prezidentu Ir devās intervēt Kučinski.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu