Latvijas skolēni iegūst četras medaļas starptautiskajā bioloģijas olimpiādē • IR.lv

Latvijas skolēni iegūst četras medaļas starptautiskajā bioloģijas olimpiādē

5
Latviju IBO26 pārstāvēja četri skolēni - Cēsu Valsts ģimnāzijas 12.klases skolniece Marta Rudzīte, Aglonas vidusskolas 12.klases skolnieks Daniels Krimans, Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas 11.klases skolnieks Ņikita Trojanskis un Ventspils 1.ģimnāzijas 11.klases skolnieks Emīls Kalugins. Publicitātes foto

Olimpiādē piedalījās 239 skolēni no 61 valsts

Latvijas skolēnu komanda 26.Starptautiskajā bioloģijas olimpiādē (IBO26), kas notika Dānijas pilsētā Orhūsā no 12. līdz 19.jūlijam, izcīnīja četras medaļas – divas sudraba un divas bronzas, informē LU Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūta pētnieks Jānis Liepiņš.

Latviju IBO26 pārstāvēja četri skolēni. Sudraba medaļas izcīnīja Cēsu Valsts ģimnāzijas 12.klases skolniece Marta Rudzīte un Aglonas vidusskolas 12.klases skolnieks Daniels Krimans, savukārt bronzas medaļas izcīnīja Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas 11.klases skolnieks Ņikita Trojanskis un Ventspils 1.ģimnāzijas 11.klases skolnieks Emīls Kalugins.

Latvijas komandas dalībniekiem vislabāk veicās tieši praktisko uzdevumu izpilde. Līdzīgi kā IBO24, kas 2013.gadā notika Bernē Šveicē, arī IBO26 Orhusā dalībnieki savas atbildes reģistrēja planšetdatoros. Orhūsā pirmo reizi IBO vēsturē planšetdatori tika izmantoti arī praktiskajos darbos: skolēni ne tikai reģistrēja savas atbildes iepriekš īpaši izveidotās IBO elektroniskajā sistēmā, bet arī izmantoja planšetdatorus fotogrāfiju iegūšanai un sava darba dokumentācijai.

Komandu pavadīja Latvijas Universitātes Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūta pētnieki Jānis Liepiņš un Agnese Kokina, kā arī Rīgas Stradiņa Universitātes onkoloģijas institūta pētnieks Valdis Pirsko. Viņi apsprieda olimpiādes uzdevumus un tulkoja tos latviešu valodā.

Dalībniekus olimpiādei sagatavoja skolēnu bioloģijas skolotāji Lidija Šatilova, Liesma Āboliņa, Inita Kriškāne un Irina Ivane. Papildus tika organizēti skolēnu sagatavošanās kursi, kurus vadīja dažādu nozaru speciālisti no Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes, Latvijas Hidroekoloģijas institūta, Latvijas Biomedicīnas Pētījumu centra un Rīgas Stradiņa Universitātes Onkoloģijas institūta.

Olimpiādē piedalījās 239 skolēni no 61 valsts. Starptautiskajās bioloģijas olimpiādē piedalās dažādu valstu nacionālo bioloģijas olimpiāžu uzvarētāji.

 

Komentāri (5)

Kalvis Apsītis 21.07.2015. 18.20

Vispirms – liels apsveikums biologu olimpiādes dalībniekiem; un, protams, skolotājiem, vecākiem un visiem, kuri palīdzēja gatavoties!

Starptautisko skolēnu sacensību “garšu” var atkārtot un izbaudīt arī katrs no mums – neizejot no mājas. To ir īpaši viegli darīt matemātikā (bioloģijā nedaudz piņķerīgāk – jo tur bija arī praktiskā kārta).

(1) Latvijas komandas rezultāti starptautiskajā matemātikas olimpiādē (Taizeme, 2015.g. jūlijs) – https://www.imo-official.org/team_r.aspx?code=LVA&year=2015 . Iegūtas trīs atzinības (Honorable Mention). Valstu komandu vērtējumā – 79.vieta.

(2) Eiropas meiteņu matemātikas olimpiāde (Minska, 2015.g. aprīlis) – https://www.egmo.org/egmos/egmo4/scoreboard/ . Valstu komandu vērtējumā – 29.vieta.

Protams, rezultāti reti kad ir tik labi, lai nevarētu gribēties vēl labākus. Tomēr apbrīnoju šīgada Latvijas dalībniekus – gan puišus, gan meitenes – par neatlaidību un veiksmīgajiem risinājumiem! Sacensību uzdevumi ir visai grūti, bet olimpiādē tie jāatrisina un arī saprotami jānoformē samērā īsā laikā – 4.5 stundas uz 3 uzdevumiem. Šāds risināšanas temps ne vienmēr būtu pa spēkam pat pieaugušajiem – tostarp labākajiem matemātiķu studentiem vai matemātikas skolotājiem. Uzdevumi ir brīvi pieejami:

(1) Starptautiskā olimpiāde (abas dienas) – https://www.imo-official.org/problems.aspx (var izvēlēties pie 2015.g. latviešu valodu).

(2) Meiteņu olimpiādes 1.diena – https://www.egmo.org/egmos/egmo4/paper-day1-bg-Latvian.pdf

(3) Meiteņu olimpiādes 2.diena – https://www.egmo.org/egmos/egmo4/paper-day2-bg-Latvian.pdf

+4
-1
Atbildēt

0

klusais 21.07.2015. 21.23

Es pirms pāris dienām , kad izlasīju info pievērsu uzmanību Danielam Krimanam … jo izrādās ,ka ne tikai bioloģija ir viņa stiprā puse , bet arī matemātika , ekonomika , fizika ( fizikā bronza šogad starptautiskajā olimpiādē )

Kas priecē , ka puika no Aglonas … un acīmredzot ir mega talants un pie kam vispusīgs .

+2
0
Atbildēt

0

MZGD 21.07.2015. 17.53

Apsveicami, ka talantu attistiba ir notikusi ari aarpus uudensgalvas-Riigas.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu