Rīgas brīvostai 1,5 miljonu sods par konkurences kropļošanu (papild.) • IR.lv

Rīgas brīvostai 1,5 miljonu sods par konkurences kropļošanu (papild.)

25
Glābšanas riņķi. Foto: Ieva Lūka, LETA
Zane Mače

Konkurences padome aizliegusi brīvostai turpmāk pašai iesaistīties velkoņu biznesā 

Saskatot dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, Konkurences padome (KP) bargi sodījusi Rīgas brīvostu, liedzot tai turpmāk sniegt velkoņu pakalpojumus un liekot valstij samaksāt 1,5 miljonu eiro sodu, liecina Ir rīcībā esošais padomes lēmums. Rīgas brīvosta parakstīs izlīgumu ar Konkurences padomi, aģentūrai LETA teica brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks (GKR).

Rīgas brīvosta jau gadiem neļauj citiem uzņēmumiem sniegt velkoņu pakalpojumus ostā un KP jau trīs reizes ir sodījusi Leonīda Loginova pārvaldībā esošo uzņēmumu par dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Taču 5.jūnijā pieņemtais KP lēmums ir nepieredzēti bargs.

Tagad Rīgas Brīvostai jāmaksā ne tikai 1,5 miljonu eiro naudas sods, bet līdz 31.decembrim ir jāpārtrauc velkoņu pakalpojumu sniegšana. Turpmāk brīvosta tos vairs nedrīkstēs piedāvāt, izņemot tikai ostas likumā noteikto prasību izpildei – lai nodrošinātu ziemas navigāciju, glābšanas, ugunsdzēšanas un piesārņojuma novēršanas darbus. KP ir liegusi veikt komercdarbību ne tikai pašai brīvostai, bet arī izmantojot līdzdalību kapitālsabiedrībās, tajā skaitā SIA Rīgas brīvostas flote.

Šo lēmumu ir iespējams pārsūdzēt tiesā. Tāpat iespējama soda mīkstināšana, ja brīvosta līdz 19.jūnijam saskaņos un parakstīs ar KP izlīgumu šajā lietā. Saistībā ar brīvostas pārkāpumiem KP vērsās igauņu uzņēmums PKL Flote, ar kuru 2012.gadā brīvosta nepagarināja līgumu, Ir pastāstīja advokāts Artūrs Spīgulis. Viņš apliecināja, ka arī iepriekš uzņēmumam likti dažādi šķēršļi, piemēram, klientiem ieteikts izmantot Rīgas brīvostas flotes velkoņus.

Sākumā KP lietu neierosināja, atzīstot – brīvosta var pati izlemt, saņemt pakalpojumu no malas vai to darīt pati. PKL Flote ar to nebija mierā un vērsās tiesā. Augstākā tiesa lēma par labu igauņiem, liekot KP uzsākt lietu. Kopš 2013.gada vidus KP sāka vērtēt situāciju, līdz pagājušajā nedēļā beidzot atzīts brīvostas pārkāpums.

KP lēmumu pagaidām nekomentē, jo tas nav vēl oficiāli publiskots. Savukārt Rīgas Brīvostas pārstāve Anita Leiškalne norādīja, ka jautājums jāadresē uzņēmuma valdei. 

Rīgas brīvosta parakstīs izlīgumu ar Konkurences padomi (KP) strīdā par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Kā aģentūrai LETA teica brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks (GKR), visi astoņi valdes locekļi ir izskatījuši, apstiprinājuši un parakstījuši KP piedāvāto savstarpējo izlīgumu. Tas paredz, ka brīvostai trīs gadu laikā būs jāsamaksā valstij soda nauda 600 000 eiro apmērā.

Izlīgums līdz 19.jūnijam vēl jāparaksta brīvostas pārvaldniekam Leonīdam Loginovam.

Ameriks teica, ka KP un brīvostai ir atšķirīgi viedokļi par pārkāpumu, tomēr vienošanās par izlīgumu pašreiz esot labākais situācijas risinājums.

Kas attiecas uz velkoņu pakalpojumu, kuru brīvostai liegts sniegt līdz 31.decembrim, brīvostas pārstāvji kopā ar Satiksmes ministriju mēģinās vienoties par risinājumu. “Meklēsim risinājumus – vai nodot pakalpojumu valstij, vai kādu citu alternatīvu. Par to domās pārvaldnieks,” sacīja Ameriks.

Savukārt Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) trešdien no rīta LTV raidījumā “Rīta panorāma” teica, ka Rīgas brīvostai ir jābūt saviem velkoņiem. Tas esot jautājums par drošību ostā, caur kuru tiek transportētas arī militārās kravas. “Mums ir jābūt pārliecībai, ka varam nodrošināt ostas pakalpojumus un ostas funkcionēšanu kopumā,” teica Ušakovs.

KP jau trīs reizes sodījusi brīvostu par neatļautu vēršanos pret velkoņu konkurenci. 2009.gadā piemērots 45 000 latu naudas sods un uzdots atļaut igauņu SIA PKL Flote velkoņiem Marss-1 un Castro sniegt pakalpojumus brīvostā, savus velkoņus nododot citam operatoram. Brīvosta tos nodevusi SIA Amber Holding Liepāja, bet pēc trim mēnešiem paņēmusi atpakaļ.

Redzot kavēšanos lemtā izpildei, gadu vēlāk KP brīvostu ar 10 000 latiem sodīja vēlreiz. Taču arī vēlāk brīvosta nemainīja savu attieksmi, KP atkal konstatēja dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, 2011.gadā par to piemērojot jau 105 000 latu sodu. KP pārstāve Inita Kabanova saka, brīvosta par šiem lēmumiem tiesājās, bet visos gadījumos sodi atstāti spēkā visās tiesu instancēs.

(papildināta ar Andra Amerika un Nila Ušakova viedokli)

Komentāri (25)

Optiskais Tēmeklis 09.06.2015. 18.42

Leonīds Ļoņka Loginovs vismaz vienreiz salecies par nopietnu naudu. Dabiski, kas ostai štrunta 10 000, bet šis sods ar plašo skanējumu vēl sliktāks nekā ae konta atvieglojumu. :) Nebūs Ļoņa ticējis, ka kāds atļausies viņu sodīt. Diemžēl procesa vēsture ir kauns arī Konkurences padomei, kura aiz bai;lēm no liela Leonīda nevis realizēja likumu, bet gaidīja pēctiesas precedentu.

+8
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu