Zatlers: Prezidents Bērziņš sācis "politisko laipošanu" uz otru termiņu (papild.) • IR.lv

Zatlers: Prezidents Bērziņš sācis “politisko laipošanu” uz otru termiņu (papild.)

73
Valdis Zatlers. Foto: Edijs Pālens, LETA

LU profesors: Bērziņš izmanto iespēju paklusēt

Valsts prezidents Andris Bērziņš esot devis nepārprotamu signālu, ka grasās kandidēt uz otru Valsts prezidenta amata termiņu, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam “Rīta panorāma” teica eksprezidents Valdis Zatlers (RP).

Viņaprāt, Bērziņa atbilde, ka Valsts prezidenta atklāta ievēlēšana ir Saeimas jautājums, ir politiskā laipošana, raksta LETA.

Prezidents varēja pateikt, ka atbalsta atklāto vai slēgto balsojumu, taču viņš trīs ar pusi mēnešu laikā pirms vēlēšanām esot izvēlējies politisko laipošanu. Kā uzskata Zatlers, tas nepārprotami liecinot, ka Bērziņš vēlas panākt savu otrreizēju ievēlēšanu.

Latvijas Universitātes asociētais profesors Ojārs Skudra TV3 raidījumam “Nekā personīga” svētdien teica, ka ne mirkli nešaubās – Bērziņš grib būt Latvijas prezidents vēl četrus gadus.

Skudra norāda, ka Bērziņu atbalstošās ZZS vadītājs AUgusts Brigmanis jau paziņojis, ka koalīcijas līgums nav spēkā, tāpēc par Bērziņu ZZS balsojumā kopā ar opozīcijas partijām “No sirds Latvijai” un “Saskaņas” frakciju var savākt 52 balsis. “Protams, ja tas ir viņa vairākums, kas viņu ievēlēs atkārtoti, tad, protams, viņam ir jāseko [Francijas eksprezidenta Žaka] Širaka kunga padomam – labāk paklusēt. Ko viņš arī veiksmīgi dara,” saka Skudra.

Savukārt Zatlers “Nekā personīga” svētdien par Valsts prezidenta nostāju teica, ka “katram vēstures periodam ir savs cilvēks, un nākošajos četros gados jābūt ļoti aktīvam. Es pat teiktu – skaļam. Labi saprotamam gan Latvijai, gan arī ārzemēs. Jo būtiski, ka arī cilvēkiem Latvijā ir jāsaprot, ko viņš saka ārzemēs”.

Zatlers kritiski raudzījās uz to, kā Latvija patlaban reaģē uz starptautiskajiem notikumiem, viņš nav redzējis “vīrišķīgu stāju ar mugurkaulu” situācijās, kad bija jāpasaka skaidrs nē Krimas aneksijai, “karam Ukrainā, skaidra pozīcija, ka tas ir karš, kas tur notiek, skaidra pozīcija, ka tā puse, kas var izbeigt karu, tā ir Krievija, jo viņi piegādā ieročus”. 

Uz jautājumu, kādam jābūt prezidentam šādā starptautiskā situācijā, Zatlers atbildēja, ka ļoti aktīvam ārpolitiski. “Tieši tā iemesla dēļ, ka ir tikai trīs Latvijas amatpersonas, kas var to darīt publiski, skaļi, pārliecinoši. Un šajā brīdī, kad baltiešiem sāk ticēt, jo baltiešu prognozes ir piepildījušās,” teica bijušais Valsts prezidents.

Bērziņš joprojām nav devis skaidru atbildi, vai kandidēs uz otro termiņu.

Jautāts, kādai jābūt Valsts prezidenta ievēlēšanas kārtībai, vai parlamentam būtu jābalso atklātā vai slēgtā balsojumā, prezidents lakoniski norādīja, ka tas ir Saeimas jautājums. “Manā pozīcijā to nebūtu korekti komentēt,” sacīja prezidents.

Savukārt, vaicāts par laiku, kad varētu nākt klajā ar paziņojumu par kandidēšanu vai nekandidēšanu otrajam termiņam, un kādēļ tas nav izdarīts līdz šim, prezidents uzsvēra, ka “oficiālā procedūra ir acīmredzami skaidra – no 50.dienas pirms vēlēšanām līdz 45.dienai”.

“Visiem tie noteikumi ir vienādi, arī man,” viņš sacīja.

(papildināta ar Zatlera un Ojāra Skudras viedokļiem no raidījuma “Nekā personīga”)

Komentāri (73)

Ebenemezers-3 16.02.2015. 10.26

ja lembe teiks buus par prezidentu beerziņš , tad arii buus , jo kad zatleram beidzaas termiņš , lembe bija pret un taa arii aizklaataa balsojumaa nobalsoja , kaut toreizeejaa koaliiķija soliija atbalstu, lopisms ir muusu politiķu stipraa puse

+18
-2
Atbildēt

0

eltae 16.02.2015. 10.41

Bērziņš vienīgi baidās, ka kāds no patijās ZZS, Saskaņas un Sudrabas no sirds… deputātiem var noraut “stopkrānu”, tikai 52 balsis, arī deputāti šaubīgi. Ja neizdosies “piepirkt”no Vienotības bailes riskēt.Ne velti šīs partijas, tik cītīgi, izmantojot galīgi apšaubāmus argumentus, cenšās panākt aizklāto balsojumu.

+15
0
Atbildēt

3

    v_rostins > eltae 16.02.2015. 11.35

    eltae

    Ja kremļjaģām neizdosies izsist cauri kādu no čekistiem: Pabriku, Riekstiņu vai Vaivaru, un domāju ka nē, tad atliks vien Bērziņs, jo to saimniekiem visļaunākos murgos nevar parādīties, ka Latvijā prezidenta krēsla varētu iesēsties Levita kungs vai kads cits patiess patriots.

    +3
    -11
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > eltae 16.02.2015. 20.01

    Ar NA var sarunāt jebko, kas tad izgāza balsojumu par atklātu prezidenta ievēlēšanu pirmo reizi, ja ne NA, ar pilnīgi sadomātu ieganstu, un, vēlāk, ar savu parasto liekulību, uzdevās par galvenajiem “atklātības” iniciatoriem, šis partijas vadība un Saeiomas frakcija sastāv no blēžiem un politbiznesmeņiem, un tiem, kas uzdodas, ka ir “idealisti” un “nacionalisti”, iespējams, arī paši tam tic, bet, īstenībā, ir tie, kas šiem blēžiem palīdz, citi tur nav.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    zanE. > eltae 16.02.2015. 12.56

    …eltae…tātad – Tev šaubas par Vienotību, bet droša pārliecība, ka trūkstošās balsis varēs sarunāt no NA, kā tas bija iepriekšējā reizē?…

    +11
    -6
    Atbildēt

    0

aivarsk 16.02.2015. 10.20

Birjozkina pārvēlēšana nav atkarīga no birjozkina, bet gan no mūsu tautas iebalsoto valsts nodevēju īpatsvara Saeimā.

+17
-6
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu