Ķermeniskāks • IR.lv

Ķermeniskāks

4
Uldis Tīrons.
Anda Burve-Rozīte

Žurnāla Rīgas Laiks galvenais redaktors Uldis Tīrons Jaunajā Rīgas teātrī iestudēto Mielastu sauc par pazemīgu upuri Platonam

Man smaga galva, māja riņķī skrien, vīns valda pār kājām un prātu – raksta liriķis Teognids no Megērām 6.gadsimtā pirms mūsu ēras. Neko nepareizāku sengrieķu simpozijos, ko Uldis Tīrons savai izrādei tulkojis kā mielastu, jūs nevarat izdarīt, jo tādā veidā apliecināt, ka nespējat ievērot mērenību. Simpozijos sengrieķu izcilie vīri pulcējās, lai baudītu vīnu un mērotos gudrības mīlestībā. Vienmēr klātesošs bija paideia aspekts jeb jaunekļu audzināšana ar mērķi – iepazīsti pats sevi.

Tiek uzskatīts, ka Platona dialogs Dzīres, kurās pulcējas Atēnu gudrie, lai slavinātu Erotu, tapis ap 385.gadu pirms mūsu ēras. Piecas sengrieķu izziņas pakāpes, augstākā – par lietu būtību – sakrīt ar Dzīrēs apcerētajām mīlestības pakāpēm, ceļa beigās ieraugot «brīnišķīgo skaistumu tā būtībā». Ja nojauta neviļ, tieši to, iestudējot Platonu, būs mēģinājuši saprast Tīrons un aktieri. Kā intervijā atzīst Tīrons, ar gudrības mīlestību Erotam ir daudz lielāka saistība, nekā esam ieraduši par to domāt.

Mūziku izrādei raksta komponists Viktars Kapicko, kurš sacerējis skaņdarbu Venediktam Jerofejevam. Atcerējos epizodi no Jerofejeva Maskava-Gailīši, kur Veņičkam vilcienā piesitas Sātans. Gribu prasīt: kādas bija tavas iztēles figūras, kad izdomāji, ka vari atļauties iestudēt Platonu?
Jerofejevam ir tāda epizode, kurā ir runa par vārdu, ko viņš ārprātīgi nevar ciest – uzdrīkstēties. Krieviski ģerzatj, ko esmu iztulkojis kā izaicinājumu. Tagad visi runā par izaicinājumiem. Man tas vārds tieši tāpat riebjas kā Jerofejevam. Nekad nav nācis prātā domāt šādā veidā – uzdrošināties, neuzdrošināties. Ne tāpēc, ka es varu visu. Tieši otrādi, visdrīzāk neko nevaru, bet šis aspekts – uzdrošināties – mani ne pārāk interesē. Tikai no viena viedokļa: cik lielā mērā profesionāli aktieri un visi pārējie, kas iesaistīti uzvedumā – brīnišķīgā Monika [Pormale, scenogrāfe], arī komponists un kustību konsultants -, mani var ņemt par pilnu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu