Gards kumoss? • IR.lv

Gards kumoss?

2
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Indra Sprance

Nolīgto jauno lidmašīnu iegādei airBaltic nav naudas, bet vienīgais reālais investors prasot privilēģijas, kādu nebija pat Bertoltam Flikam. Kamēr valdība lauza galvu, Martins Gauss brīdina – lidsabiedrība nevar atļauties sarukt

Viena diena laika, lai iepazītos ar apjomīgo informāciju, kas skar iespējamo vienošanos ar airBaltic  finanšu investoru – Vācijas uzņēmēju Ralfu Dīteru Montāgu-Girmesu, šonedēļ ministriem bija par maz, lai pieņemtu lēmumu. Valdība jautājumu atlika uz divām nedēļām, tomēr žurnāla Ir rīcībā esošā informācija liecina – ministri varētu piekrist darījumam, neraugoties uz drošības dienestu iebildumiem. Šāda iespēja tiek pieļauta, jo esot cerības panākt pieņemamākus vienošanās nosacījumus, neesot citu reālu investoru, bet uzņēmumam vajag naudu aviācijas flotes atjaunošanai – tuvojas termiņš maksājumiem par 13 jaunajām Bombardier lidmašīnām.

Satiksmes ministrs Anrijs Matīss (Vienotība) gan neatklāj, kā balsos. Vēl nesen viņš publiski izteicās, ka drošības apsvērumu dēļ finanšu konsultanta Prudentia atrastais investors nebūtu vēlams. «Neesmu savu viedokli mainījis – joprojām uzticos tam, kas minēts dažādu institūciju atzinumos, kurus diemžēl atklāt nevaru, jo tie ir klasificēti. Bet, cik no juristiem noprotams, juridisku šķēršļu [saistībā ar] atbilstību aviācijas likumam šim investoram nav,» saka Matīss. Viņaprāt, rūpīgi jāizvērtē, kā nodrošināt airBaltic spēju attīstīties. «Ja nemodernizēsim floti, agri vai vēlu mūs sagaida kaimiņvalstu kompāniju liktenis. Jo mazāk investīciju, jo ātrāk tas gals pienāks,» saka ministrs.

Jauns Fliks?

Ir rīcībā esošā informācija lielos vilcienos ļauj ieskatīties piedāvājumā, lai arī detaļas neatklāj ne atbildīgās amatpersonas, ne aviokompānijas vadītājs Martins Gauss, kurš pirmdien sniedza žurnālam interviju klātienē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu