ASV gatavo pretdarbības plānu Krievijas agresijai Baltijas valstīs • IR.lv

ASV gatavo pretdarbības plānu Krievijas agresijai Baltijas valstīs

36
ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters. Foto: AFP/LETA

Pentagons atjaunojis darbības plānu iespējamā konflikta gadījumā ar Krievijas armiju

Pirmoreiz kopš PSRS sabrukuma ASV aizsardzības resors atjaunojis darbības plānu tam gadījumam, ja notiek bruņots konflikts ar Krieviju.

Rakstā, ko piektdien publicējis žurnāla „Foreign Policy” interneta portāls, bijusī ASV aizsardzības ministra vietniece Mišela Flurnoija teic, ka Krievijas iebrukums Austrumukrainā sagāza visus ASV ārkārtas situāciju rīcības plānus.

Rakstā ar virsrakstu „Pentagons gatavo jaunus militāros plānus Baltijas kaujām ar Krieviju”, atsaucoties uz augstu stāvošiem avotiem Pentagonā, teikts, ka jaunie plāni esot divu virzienu – ASV darbības NATO ietvaros, ja Krievija uzbrūk vienai no NATO dalībvalstīm, un patstāvīgas darbības „ārpus NATO lietussarga”. Abos gadījumos „plāni fokusējas uz Krievijas iebrukumu Baltijas valstīs”, ņemot vērā „Krievijas hibrīdkara taktiku, ko tā izmantoja Krimā un Austrumukrainā”.

Kā teikts žurnālā publicētajā rakstā, pēc 1991.gada ASV Krieviju uzskatīja kā valsti, kas pakāpeniski integrējās rietumos, kas neradīja draudus ne Eiropai, ne Amerikai. Pat Gruzijas karš 2008.gadā praktiski neesot mainījis šo pozīciju, lai gan NATO tajā laikā sāka pārskatīt savas attiecības ar Krieviju.

Taču viss mainījās 2014.gadā, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins ASV militārajiem analītiķiem sagādāja „pārsteigumu”, aizsūtot „zaļos cilvēciņus” uz Krimu un to anektējot.

Analītiķi no pētniecības centra „RAND Corporation” secināja, ka Krievijas iebrukuma Baltijas valstīs gadījumā NATO nepietiks spēka tās aizstāvēt. Pēc tam Pentagona militārie eksperti un speciālisti ķērās pie darba, lai izstrādātu iespējamo pretdarbību, ja būs nepieciešams atkarot okupētās teritorijas tajās valstīs, kas ir Ziemeļatlantijas līguma dalībvalstis. Tāpat tiek izstrādāti pretsoļi Krievijas kiberuzbrukumiem vai pat, ja tiek pietietoti taktiski kodolieroči, teikts žurnāla publikācijā.

 

Komentāri (36)

aivars15 20.09.2015. 14.49

Foreing Policy raksta, ka nekāda plāna vēl nav un ir daudzi, kas nevēlas plānu pret Krieviju rakstīt. Ir skaidrs, ka gadījumā, ja Latvija nepretosies un kāds Ulmanis pateiks ‘Es palieku savā vietā, jūs savējās’, atkārtosies 1940.gads.

Latvijai kā minimums jānodrošina, ka Krievijas iebrukuma gadījumā YouTube parādās video ar 25 degošiem krievu tankiem/bruņumašīnām un dažiem lidaparātiem. Tad neviens francūzis, vācietis un itālis nevarēs teikt, ka latvieši nepretojās, agresijas nav un tātad NATO 5. pants nav spēkā.

+9
-1
Atbildēt

0

Valdis Eiserts 20.09.2015. 15.11

Slepenākas instrukcijas tiks publicētas presē.

J. Hašeks

+7
-1
Atbildēt

2

    Valdis Eiserts > Valdis Eiserts 20.09.2015. 18.33

    Čekas maisos ir tikai pelavas. Kā tagad zinām, Molotova – Rībentropa līguma pielikums pat neglabājās arhīvā – tas atradās kremļa seifā. Fulfsons lidoja uz Vāciju filmēt oriģinālu.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Valdis Eiserts > Valdis Eiserts 20.09.2015. 16.58

    Es šeit domāju, ka tuvāk patiesībai nonāks tie, kas pēc gadiem sagaidīs arhīvu atvēršanu. Protams, ordas arhīvi nekad netiks atvērti – tos civilizācijai nedrīkstēs rādīt nekad.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

lno 19.09.2015. 19.05

Speciāli Rinkēvičam un riņķī apkart

NATO ģenerālis: Bēgļu uzņemšana vai neuzņemšana neietekmē NATO apņemšanos aizsargāt dalībvalstis http://go.tvnet.lv/aof4iu

+11
-13
Atbildēt

4

    lno > lno 20.09.2015. 08.59

    Pirmo reizi NATO lidmašīnas virs Baltijas patrulēs ar pilnu kaujas komplektu http://bit.ly/1QQ9Uxf (lsm.lv)

    +6
    -9
    Atbildēt

    0

    Ēriks > lno 20.09.2015. 16.20

    Kas var nodrošināt labāku aizsardzību – 8 iznīcinātāji bez vai 4 ar pilnu kaujas komplektu?

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    zanE. > lno 19.09.2015. 21.41

    …tikai plānprātiņš spēj iedomāties, ka NATO ģenerālis nāks ar publisku paziņojumu – NATO savas funkcijas vairs nepildīs vai tās ierobežos…

    +11
    -11
    Atbildēt

    0

    zanE. > lno 20.09.2015. 10.30

    …būs – visi astoņi iznīcinātāji?…

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu