Navaļnija intervijas dēļ no amata atstādina „Kommersant” interneta lapas redaktoru • IR.lv

Navaļnija intervijas dēļ no amata atstādina „Kommersant” interneta lapas redaktoru

34
Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs Kostromā. Foto: AFP/LETA

Intervijā Navaļnijs vainojis Putinu Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanā Austrumukrainā

Krievijas laikraksta „Kommersant“, kas palicis viens no nedaudzajiem, kas vēl atļaujas Krievijā publicēt opozīcijas viedokli, interneta portāla redaktors Andrejs Koņahins atstādināts no amata. Tas varētu būt saistīts ar septembra sākumā publicēto opozicionāra Alekseja Navaļnija interviju, kas izskanēja radio „Kommersant-FM” ēterā, vēsta Dw.de.

Kā informējuši avoti medijā, par Koņahina atstādināšanu no pienākumu pildīšanas ticis paziņots redkolēģijas rīta sapulcē. Par atstādināšanas iemesliem nav nekas teikts. Pats Koņahins, kurš „Kommersant” interneta portālu vada kopš 2013.gada, atteicies komentēt situāciju.

Izdevniecības „Kommersant” galvenais redaktors Sergejs Jakovļevs apstiprinājis ziņu aģentūrām, ka Koņahins vairs nav interneta portāla galvenais redaktors, tomēr norādīja, ka viņš nav atlaists no darba izdevniecībā. „Koņahina jaunais amats un pienākumi tiek apspriesti. Portāla galvenā redaktora amatu tagad ieņemu es,” teica Jakovļevs. Tiesa, piektdien no rīta portālā kā galvenais redaktors vēl bija minēts Koņahins.

Trīs avoti izdevniecībā „Kommersant” stāsta, ka Koņahins varētu būt saņēmis “vilka pasi”, iespējams, pēc skandāla, ko sacēla Navaļnija intervijas atšifrējuma publicēšana portālā. Intervija, kas tiešā ēterā radio „Kommersant-FM” izskanēja 4.septembrī, bija veltīta opozīcijas partiju vēlēšanu kampaņai Krievijas reģionālajās vēlēšanās un paredzētajam protesta mītiņam 20.septembrī Maskavā.

Intervijas laikā Navaļnijs cita starpā vainoja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu Malaizijas pasažieru lidmašīnas katastrofā un notriekšanā pērn Austrumukrainā.

Sākotnēji, stāsta viens no ziņu avotiem, intervijas atšifrējums bija publicēts pilnībā, tomēr vēlāk vairākas frāzes no tās tika izņemtas, arī par Putina vainu reisa Malaizijas lidmašīnas MH-17 katastrofā.

„Tas, ka Navaļnijs tādas lietas pateica tiešā ēterā, nav svarīgi, taču tas, ka to tiražēja tālāk, publicēja interneta lapā, izraisīja skandālu izdevniecībā,” teica avots.

Patlaban interviju ar Navaļniju „Kommersant” mājas lapā var izlasīt ar piezīmi: „Publicēts saīsinātā formātā. Redakcija pēc Tiesību departamenta rekomendācijām uzskatīja par nepieciešamu izņemt daļu intervijas, ko varētu uzskatīt par KF likuma „Par masu informācijas līdzekļiem” 4.panta pārkāpumu.”

Intervijā Navaļnijs paziņoja ne tikai to, ka 20.septembrī opozīcija gatavojas kopīgai protesta akcijai Maskavā, bet arī atgādināja, ka opozīcijas politiķi nav pielaisti pie vēlēšanām nevienā no Krievijas reģioniem. Kopīgas opozīcijas manifestācijas Maskavā nav notikušas pusgadu, teica Navaļnijs – kopš politiķa Borisa Ņemcova nogalināšanas, bet lielu mītiņu nav bijis gadu pusotru.

 

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu