Venēcijas kinofestivālā triumfē latīņamerikāņu filmas • IR.lv

Venēcijas kinofestivālā triumfē latīņamerikāņu filmas

25
Venecuēliešu režisors Lorenso Vigass ar festivāla balvu - "Zelta lauvu". Foto: EPA/LETA

Par labāko režisoru tika atzīts argentīnietis Pablo Trapero

72.Venēcijas kinofestivālā sestdien divas nozīmīgākās balvas ieguva latīņamerikāņu filmas, vēsta LETA/Reuters.

“Zelta lauvas” balvu par labāko filmu saņēma venecuēliešu režisora Lorenso Vigasa drūmā filma “Desde Alla” par homoseksuālu sakaru starp 15 gadus vecu huligānu un pusmūža uzņēmēju. Tā ir Vigasa pirmā pilnmetrāžas kinolente.

“Tas ir pārsteigums, taču zinu, ka mani ļoti labi uzņems [Venecuēlā], jo mums pēdējos gados bijis daudz problēmu. Cerams, ka tas palīdzēs,” pateicības runā teica režisors. Viņš pauda cerību, ka uzvara citiem reģiona filmu veidotājiem kalpos par iedrošinājumu sadarbībai. “Dienvidamerikā tas būtu vajadzīgs,” viņš norādīja.

Savukārt par labāko režisoru tika atzīts argentīnietis Pablo Trapero, kurš festivālā piedalījās ar filmu “El Clan” par cilvēku nolaupītāju ģimeni, kas 80.gados Buenosairesā sagūstīja četrus cilvēkus. Trīs no tiem tika nogalināti. Trapero tika piešķirta “Sudraba lauvas” balva.

Festivāla Lielā žūrijas balva tika pasniegta amerikāņu režisoriem Čārlijam Kaufmanam un Djūkam Džonsonam par kinolenti “Anomalisa”, kas izspēlēta ar leļļu palīdzību. “Tā ir leļļu filma, taču nav domāta bērniem,” sacīja Kaufmans. “Mēs gribējām izveidot emocionāli patiesu un aizkustinošu filmu, kas laikam pašlaik animācijas žanrā ir neierasti.”

Labākā aktiera balvu saņēma francūzis Fabriss Lišini par tēlojumu kinolentē “L’Hermine”, savukārt kā labākā aktrise tika apbalvota itāliete Valērija Golino, kura spēlēja galveno lomu romantiskajā filmā “Per Amor Vostro”.

“L’Hermine” arī saņēma apbalvojumu par labāko scenāriju. Kategorijā “Labākais jaunais aktieris” uzvarēja Abrahams Ata no Ganas, kurš spēlēja amerikāņu kara drāmā “Beasts of No Nation” līdzās britu aktierim Idrisam Elbam.

Turku kinolente “Abluka” saņēma Speciālo žūrijas balvu.

Venēcijas kinofestivāla žūriju vadīja meksikāņu izcelsmes ASV kinorežisors Alfonso Kuarons, ar kura filmu “Gravity” (“Gravitāte”) festivāls tika atklāts pirms diviem gadiem. Taču Kuarons noliedza kino kritiķu pieņēmumu, ka viņš varētu būt ietekmējis rezultātus par labu latīņamerikāņu filmām.

“Man nav tādas varas,” viņš norādīja preses konferencē. Venēcijas kinofestivālā par balvām sacentās 21 filma. Festivāls sākās 2.septembrī ar 3D filmu “Everest”, kas nebija iekļauta konkursa programmā.

 

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu