Kinojaunumi • IR.lv

Kinojaunumi

Kristīne Simsone

ooooo Riplijs / Ripley. Filigrāns psiholoģiskais trilleris astoņās sērijās. Pazīstamais Holivudas scenārists Stīvens Zeilians, kurš strādājis pie Stīvena Spīlberga Šindlera saraksta un Mārtina Skorsēzes Ņujorkas bandām, šoreiz ir arī režisors. Šis amerikāņu rakstnieces Patrīcijas Haismitas romāna Talantīgais misters Riplijs (1955) ekranizējums izceļas ar melnbaltiem, ģeometriski konstruētiem kadriem, kuros «iekodēts» milzumdaudz simbolu, arī mājieni uz kinovēstures strāvojumiem (film noir, ekspresionismu). Savukārt īru aktieris Endrū Skots, kas atveido Ripliju, ir izcils — viņš spēj uzdzīt šermuļus, izceļot varoņa saltumu, viltību un zemiskumu. Seriāls skatāms Netflix.com.

oooc Daaaaaali! Rotaļīgs, tradicionālās stāstniecības normas pārkāpjošs darbs, kas izceļas arī ar hronometrāžu — tikai 79 minūtes! Režisors Kventins Dipjē ir pazīstams ar apzinātu absurda ievīšanu savos stāstos — viņa filmas lielākoties ir komēdijas ar neticamiem, hiperbolizētiem tēliem un situācijām. Arī 2023. gada Venēcijas kinofestivālā izrādītā filma Daaaaaali! nav izņēmums. Tās stāsta kodols ir kādas žurnālistes intervija ar slaveno sirreālisma gleznotāju. Mundri, koši un dažbrīd ārkārtīgi smieklīgi — īsts veltījums kinematogrāfa agrīnajiem sirreālistiem, piemēram Luisam Bunjuelam. Kino no 12. aprīļa.

Back to Black. Šonedēļ uz ekrāniem nonāk biogrāfiskā drāma par mūziķes Eimijas Vainhausas dzīvi. Tās režisore ir Sema Teilore-Džonsone, viņa veidojusi arī Greja piecdesmit nokrāsu katastrofālo ekranizāciju, virkni mūzikas video un patiesi cienījamo biogrāfisko drāmu par Džonu Lenonu (Nowhere Boy). Grūti paredzēt, ko redzēsim šoreiz — pazīstamāko dziesmu tapšanas procesu saistībā ar Vainhausas dzīvi vai tomēr psiholoģiski dziļāku ieskatu 27 gadu vecumā mirušās dziedātājas dzīvē. Lai vai kā, ceru, ka šis nebūs Vainhausas traģisko stāstu ekspluatējošs darbs. Kinoteātros no 11. aprīļa. Neesmu redzējusi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu