Kultūras mantojuma Lielā balva – Rundāles pilij • IR.lv

Kultūras mantojuma Lielā balva – Rundāles pilij

33
Biljarda zāle Rundāles pilī. Foto: Ieva Lūka, LETA

Par kultūras mantojuma restaurāciju atzinību saņēma Bauskas pils muzejs par Bauskas pils restaurāciju

Kultūras mantojuma Lielo gada balvu šogad saņēmis Rundāles pils muzejs par Rundāles pils restaurāciju. Balvas Eiropas kultūras mantojuma dienu atklāšanas ceremonijā piektdien saņēma vēl vairāki izcili veikumi.

Kultūras mantojuma gada balva ir nozīmīgākais valsts apbalvojums kultūras mantojuma nozarē, ko piešķir kopš 2003.gada. Šogad laureātus apbalvoja jau devīto reizi.

Nominācijā „Kultūras mantojuma izpēte” balvu saņēma SIA „Konvets” par 2013.-2014.g.veiktajām celtņu arhitektoniski mākslinieciskajām izpētēm un Jānis Krastiņš, autoru kolektīvs un Kuldīgas novada pašvaldība par grāmatu „Kuldīga: arhitektūra un pilsētbūvniecība”.

Nominācijā “Kultūras mantojuma popularizēšana” tika sumināta Latvijas Restauratoru biedrība par 10.Baltijas restauratoru triennāles „Līdzsvaru meklējot: saglabāšana, izmantošana, restaurācija” organizēšanu, kā arī aktīvā tūrisma centrs „Kuršu vikingu apmetne” par Grobiņas novada kultūrvēsturiskā mantojuma apzināšanu un popularizēšanu.

Nominācijā „Kultūras mantojuma restaurācija” laurus plūca Bauskas pils muzejs par Bauskas pils restaurāciju, bet nominācijā „Labākais kultūras pieminekļa saimnieks” – Guntis Gailītis par ieguldījumu Rīgas kultūras pieminekļu saglabāšanā.

Lielās balvas ieguvējs ir Rundāles pils muzejs par Rundāles pils restaurāciju.

Atzinības rakstus par ieguldījumu kultūras mantojumā saņēma Eduards Kļaviņš par grāmatu „Latvijas mākslas vēsture IV. 1890-1915″ un Mārīte Putniņa Par grāmatu „Sakrālās arhitektūras un mākslas mantojums Zemgalē”. Tāpat arī Kuldīgas novada pašvaldība par pilsētas spēli „Kuldīgas vēsturiskais mantojums un Eiropa” un Turaidas muzejrezervāts par Turaidas mūra pils popularizēšanu pils astoņsimts gadu kontekstā.

Savukārt nominācijā „Kultūras mantojuma restaurācija” atzinības rakstu saņēma Ina Līne par Bauskas pils krāšņu restaurācijas projektu un realizāciju, Alūksnes novada pašvaldības Alūksnes muzejs par Alūksnes muižas parka Aleksandra paviljona un Alūksnes Jaunās pils restaurāciju, Egita Lauska par Liepupes muižas saglabāšanu, uzturēšanu un atjaunošanu un Aldis Ozols, Uģis Tērauds, Ina Līne par Aspazijas mājas restaurāciju un rekonstrukciju.

Nominācijā „Labākais kultūras pieminekļa saimnieks” atzinības raksts piešķirts Aldim Ābelem par dzīvojamās ēkas Tirgus ielā 11, Ventspilī, atjaunošanu un uzturēšanu, Daugavpils pilsētas pašvaldībai par Daugavpils cietokšņa saglabāšanu, uzturēšanu un atjaunošanu, Jēkabpils vēstures muzejam par Krustpils pils atjaunošanu un apsaimniekošanu, kā arī Andim un Gunitai Āboliem par Rankas muižas saglabāšanu, uzturēšanu un atjaunošanu.

Balvas piešķiršanas mērķis ir novērtēt izcilāko veikumu un sasniegumus nozarē laikā no 2013. līdz 2015. gadam, tā stiprinot un motivējot nozarē strādājošos un iesaistītos.

Tas arī veicina plašāku sabiedrību turpināt piedalīties mantojuma saglabāšanā, kā arī nozares prestižu sabiedrībā un Latvijas kultūras mantojuma aizsardzību, saglabāšanu, izpēti un popularizēšanu Latvijā un ārzemēs. Apbalvojums ietver simbolisku marmora ķieģeli ar atbilstošu gravējumu un naudas prēmiju.

Pietiekumus Kultūras mantojuma gada balvai izvērtēja profesionāla ekspertu komisija. Tā piešķīra apbalvojumus četrās nominācijās un nosauca Lielās balvas ieguvēju.

 

Komentāri (33)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu