Uz KNAB pārbaudes laiku "Rīgas namu pārvaldniekā" atstādināts atbildīgais par iepirkumiem • IR.lv

Uz KNAB pārbaudes laiku “Rīgas namu pārvaldniekā” atstādināts atbildīgais par iepirkumiem

20
"Rīgas namu pārvaldnieks". Foto: Evija Trifanova, LETA

No amata atstādinātais ir RNP Tehniskās pārvaldes Autotransporta daļas vadītājs Uldis Vorps

Pašvaldības uzņēmuma “Rīgas namu pārvaldnieks” (RNP) valde lēmusi uz pārbaudes laiku atstādināt no amata pienākumu veikšanas par iepirkumu organizēšanu atbildīgo darbinieku, noskaidroja aģentūra LETA.

Valde par to vienojusies pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lēmuma sākt pārbaudi par iespējamu kukuļņemšanu un RNP amatpersonu iespējamu piedalīšanos korupcijas shēmās, kas saistītas ar pēdējos trīs gados notikušajiem autopacēlāju nomas iepirkumiem.

RNP pārstāve Santa Vaļuma apliecināja, ka no amata pienākumu pildīšanas atstādinātā persona ir RNP Tehniskās pārvaldes Tehnisko pakalpojumu nodaļas Autotransporta daļas vadītājs Uldis Vorps.

Kā teica Vaļuma, iepirkuma procedūrā “Paceļamo mehānismu noma” izstrādātais nolikums atbilst Publisko iepirkumu likumā ietvertajām prasībām, tajā iekļautās kvalifikācijas prasības noteiktas samērīgas līguma priekšmetam un neierobežo piegādātāju konkurenci.

Sākotnēji paredzētais finanšu apgrozījuma apmērs 600 000 eiro tika noteikts, jo iepirkuma paredzētā līgumcena sasniedzot gandrīz pusmiljonu eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), līdz ar to Iepirkuma komisijas ieskatā minētā prasība bijusi objektīva, lai pasūtītājs spētu pārliecināties par piegādātāja saimnieciskā un finansiālā stāvokļa atbilstību izvirzītajām prasībām, jo īpaši tāpēc, ka iepirkuma priekšmets ir paceļamo mehānismu, kas ir bīstamās iekārtas, noma.

Tomēr pēc Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) norādes pašlaik finanšu apgrozījuma apmērs noteikts 250 000 eiro apmērā. Ņemot vērā, ka līdz piedāvājumu iesniegšanai atklātā konkursā palikušas tikai dažas dienas un sūdzības IUB nav iesniegtas, esot secināms, ka atklāta konkursa nolikums pilnībā atbilst Publisko iepirkumu likuma regulējumam.

Iepriekš organizētajos iepirkumos 2012.gadā un 2013.gadā piedalījušies pretendenti SIA “Autopac” un piegādātāju apvienība SIA “Ideja”, SIA “Vnn”, SIA “Strela”, bet 2015.gada sākumā 8.2 panta kārtībā organizētajā iepirkumā – SIA “Autopac” un SIA “Vnn”. Līguma slēgšanas tiesības piešķirtas SIA “Autopac”, jo otra pretendenta tehniskais piedāvājums visos gadījumos atzīts par iepirkumā izvirzītajām prasībām neatbilstošu. 2013.gada iepirkuma procedūras rezultātu SIA “Vnn” ir apstrīdējusi gan IUB, gan tiesā, bet iepirkuma komisijas lēmums atzīts par tiesisku un pamatotu.

KNAB sācis pārbaudi par iespējamu kukuļņemšanu un RNP amatpersonu iespējamu piedalīšanos korupcijas shēmās, kas saistītas ar pēdējos trīs gados notikušajiem autopacēlāju nomas iepirkumiem gandrīz 600 000 eiro vērtībā, vēsta laikraksts “Diena”.

Jauns – 478 001 eiro vērts – iepirkums noslēgsies nākamnedēļ, un, kā liecina “Dienas” rīcībā esošie sarunu ieraksti, kas veikti RNP autopacēlāju iepirkumu vairākkārtējā uzvarētāja SIA “Autopac” telpās, šīs firmas īpašnieks atbildīgajām pašvaldības amatpersonām varētu būt ieteicis konkrētu prasību ietveršanu nolikumā, lai izslēgtu pretendentus.

Pēdējos četros RNP konkursos par paceļamo mehānismu nomu ir uzvarējusi “Autopac”, ar kuru pēdējos trīs gados noslēgti līgumi par aptuveni 598 000 eiro kopsummā.

Laikraksta rīcībā nonākušie audioieraksti no KNAB lietvedībā esošās lietas, kuri, visticamāk, ierakstīti “Autopac” telpās un kuros, visticamāk, dzirdama šīs firmas līdzīpašnieka un valdes priekšsēdētāja Vladimira Berjozas balss, satur norādes par iespējamu vienošanos ar RNP atbildīgajām amatpersonām par konkrētajai firmai izdevīgiem konkursu nosacījumiem.

Visās sūdzību izskatīšanas reizēs, kuras par RNP autopacēlāju nomu skatījis IUB, Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrību pārstāvējis RNP Tehniskās pārvaldes Tehnisko pakalpojumu nodaļas Autotransporta daļas vadītājs Uldis Vorps.

Ģenerālprokuratūra 8.septembrī paziņoja par kriminālprocesa sākšanu par RNP konstatētajām nelikumībām.

 

Komentāri (20)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu