Austrija un Vācija plāno pakāpeniski ierobežot migrantu ieplūšanu valstī • IR.lv

Austrija un Vācija plāno pakāpeniski ierobežot migrantu ieplūšanu valstī

7
Patvēruma meklētāji Minhenes dzelzceļa stacijā. Foto: EPA/LETA

Austrijas kanclers: tā bija ārkārtas situācija, jāsāk atgriezties normālā režīmā

Austrija, arī Vācija plāno pakāpeniski atcelt īpašo robežšķērsošanas procedūru, kas ļauj tūkstošiem migrantu tagad iekļūt šajās valstīs no Ungārijas, vēsta BBC.

Atvieglotu robežšķērsošanas procedūru dēļ pagājušās nedēļas beigās Austrijas robežu šķērsoja tūkstošiem migrantu, kuri varēja vai nu palikt Austrijā, vai doties tālāk uz Vāciju.

„Mēs palīdzējām vairāk nekā 12 tūkstošiem cilvēku grūtā situācijā. Tagad mums jāsāk pakāpeniska izeja no šīs ārkārtas situācijas un jāsāk darboties normālā režīmā,” teikts Austrijas kanclera Vernera Faimena paziņojumā.

Turpmāk abas valstis plāno pieturēties pie principa – migrantiem, kuri iebrauc Eiropas Savienībā, jāreģistrējas un lūgums pēc bēgļa statusa piešķiršanas jāiesniedz tajā valstī, kurā viņi ir iebraukuši.

Vācijas iekšlietu ministrs paziņoja, ka pēdējo dienu lēmums uzņemt tūkstošiem migrantu bijis ārkārtas situācijas diktēts un izņēmums. Pēc ministra teiktā, ES noteikumi, kas prasa, lai patvēruma meklētāji to pieprasītu pirmajā ES valstī, kur viņi šķērsojuši robežu, joprojām ir spēkā.

Arī Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans aicinājis Austriju un Vāciju slēgt robežas mograntiem, vēsta Dw.de.

Abām valstīm ir pietiekami skaidri jāpasaka, ka tās vairs neuzņems bēgļus, citādi uz Eiropu joprojām dosies „miljoniem cilvēku”, paziņoja Orbans svētdien, uzstājoties ORF televīzijas programmā.

Viņš kritizēja iepriekšējos Vācijas un Austrijas valdības lēmumus, kas pieļāva migrantu, kuriem nebija nekādu dokumentu, iebraukšanu valstīs un arī to palikšanu, jo tas ir pretrunā ES noteikumiem. Turklāt, pēc Orbana teiktā, vairākums no pašreizējiem migrantiem esot tā saucamie ekonomiskie bēgļi.

Ungārijai ir pietiekami „finanšu un policijas resursu”, lai visus, kuri meklē patvērumu, ēdienu un normālus dzīves apstākļus, ar to arī nodrošinātu, taču viņi visi cenšas nokļūt Vācijā, teica Ungārijas premjerministrs. „Problēma nav mūsu pusē,” teica Orbans.

Piektdien Vācijas kanclere Angela Merkele un viņas Austrijas kolēģis Faimans vienojās ar Ungāriju, ka ielaidīs Austrijas un Vācijas teritorijās tos patvēruma meklētājus, kuri tūkstošiem bija iekļuvuši Ungārijā. Pagājušajās brīvdienās Vācija uzņēma aptuveni 20 000 migrantu.

 

Komentāri (7)

aldis 07.09.2015. 11.56

– lasu:

“Austrija un Vācija plāno pakāpeniski ierobežot migrantu ieplūšanu valstī”

Bēdīgi. Izskatās, ka katra no abām plāno atsevišķi, ka problēma vēl nav apzināta un ES nav vienojusies kopējai rīcībai. Galīgi nav izslēgts, ka notiekošais ir daudz lielāka procesa sākums, kuru iekustinājušas ekstrēmistu varas kāre un cilvēku kontrabandistu alkatība. Salīdzināšana ar Latvijas bēgļu laivām uz Gotlandi, tuvojoties poļitruku dzītajiem boļševiku spēkiem, liecina tikai par procesa neizpratni, jo pārcēlāji riskēja ar savām dzīvībām pilnīgi citu motīvu vadīti. Netiek ņemts vērā, ka asu kolīziju situācijām ar lieliem indivīdu zaudējumiem evolūcija veidojusi pastiprinātu populācijas reproducēšanos un ka labklājības cena ir raisītās klimata pārmaiņas, kuras spiedīs Āfrikas masas pārvietoties uz karstuma un sausuma mazāk skartām teritorijām ziemeļos. Dienvidos šādu teritoriju mazāk un tās atdala okeāni.

Šajā situācijā iniciatīvai būtu jānāk no Latvijas – no valsts, kas īpaši lielā apjomā sadūrusies ar nekontrolēti lielā apjomā iepludinātas būtībā svešas iztikas un labklājības līdzekļu iegūšanas kultūras integrēšanau, jeb, īsāk sakot, darba kultūras atjaunošanu. Tiesiski organizētā sabiedrībā nav pieļaujams, ka tuvākajos kaimiņos Vidus jūras pretējā krastā masveidā tiek pārkāptas elementārākās cilvēka tiesības, ka sievietes un bērni nekontrolēti tiek pakļauti dzīvības briesmām cilvēku pārvadāšanai nepiemērotās laivās bez jebkādiem glābšanas līdzekļiem. Ja tiek apkaroti pirāti Indijas okeānā pie Somālijas krastiem, humānisma vārdā daudz lielāks pamats ir ar spēku panākt jūrniecības normu ievērošanu tepat kaimiņos.

Ar valstīm Āfrikas krastā ar pārvaldes kontrolētu varu būtu steidzami slēdzami līgumi un iekārtojamas kara bēgļu uzņemšanas nometnes, kurās notiktu patieso bēgļu atdalīšana transportam uz Eiropu civilizētā veidā. Reizē būtu organizējama piekrastes novērošana un jūras spēku vienība, lai cilvēku kontrabandas bizness tiktu izbeigts. Jo ātrāk process tiks pakļauts kontrolei, jo mazāk arī katrs ar savu personīgo labklājību par to maksāsim.

+6
0
Atbildēt

0

lno 07.09.2015. 13.36

Jaunās “kvotas” Baltijai saudzējošākas, Larvijai 526…

+4
0
Atbildēt

1

    Ēriks > lno 07.09.2015. 14.22

    Nākošreiz no 6000 nokritīs uz 3000.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu