"Islāma valsts" Palmīrā iznīcina vēl vienu templi • IR.lv

“Islāma valsts” Palmīrā iznīcina vēl vienu templi

23
Islāma valsts kaujinieku iznīcinātais Palmīras templis. Foto: AFP/LETA

Templis bija viena no svarīgākajām senās pasaules būvēm

Teroristu grupējums “Islāma valsts” Palmīrā, Sīrijas vidienē, daļēji izpostījis senpilsētas galveno templi, svētdien pavēstīja sīriešu aktīvistu organizācija “Syrian Observatory for Human Rights”.

Organizācija “Palmīras koordinācija” paziņojusi, ka templis iznīcināts pilnībā, vēsta LETA/DPA.

Kāds no vietējiem iedzīvotājiem pastāstījis, ka sprādziens bijis ļoti spēcīgs. Viņš apgalvo, ka templis iznīcināts pilnībā, palikusi tikai viena tā siena.

“”Islāma valsts” uzspridzina Bela templi, kas ir viena no svarīgākajām senās pasaules būvēm,” sociālajos medijos pavēstīja organizācijas pārstāvis. Bagātīgi dekorētā svētnīca bija ļoti labi saglabājusies. Templis tika uzcelts mūsu ēras 32.gadā.

“Islāma valsts” valsts Palmīru ieņēma maijā. Pirms tam tā atradās valdības spēku kontrolē.

Pagājušajā nedēļā sunnītu ekstrēmistu grupējums Palmīrā iznīcināja templi “Baal Shamin”, kas bija neliels, bet bija ļoti labi saglabājies.

Grupējums kaimiņvalstī Irākā izpostījis vairākus senās pasaules pieminekļus, kā arī musulmaņu un kristiešu svētvietas.

Sīrijā kopš 2011.gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un tādas ekstrēmistu organizācijas kā “Islāma valsts” un ar “Al Qaeda” saistītā “Al Nusra”. Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 200 000 cilvēku.

“Islāma valsts” ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur “kalifātu” un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējumam lojalitāti apliecinājuši arī radikāļu bruņotie formējumi Lībijā un Ēģiptē.

 

Komentāri (23)

J.Biotops 31.08.2015. 09.20

1. Islama valsts (bez pēdiņām!) jau sen vairs nav nekāds „teroristu grupējums”. Gluži gatava valsts arī tā vēl nav, bet nozīmīga un plaša tautas (jā, tieši tautas, nevis atsevišķu „atkritēju” vai „ekstrēmistu”) kustība savas valsts un savas kartība ieviešanai jau ir. Bez tautas atbalsta tik plašas nelietības neviena vara nekad un nekur nav spējusi pastrādāt (tas attiecas ne tikai uz Tuvo Austrumu musulmaņiem).

2. Dievu, kam templis veltīts, latviešu valodā jau sen un tradicionāli sauc Bāls, reizēm Baals, bet Letvidžas džeurnalistiem bez inglišisma „Bel” ņi ku-kū. Ka krievu tv ziņās arī tāda pat izruna – tā, protams, tikai sagadīšanās.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu