Ģimenes relikvija • IR.lv

Ģimenes relikvija

4
Agris Buzēns (no kreisās), Gatis Augstkalns un Artūrs Augstkalns Baltijas ceļā pirms 26 gadiem.
Māra Miķelsone

Pēc ceturtdaļgadsimta trīs puiši Bauskā atkal kopā uz Baltijas ceļa

Viens mazliet spītīgi šķelmīgi skatās sāņus no fotoobjektīva, otrs atklāti veras tieši pretī, trešais, mazākais, nopietni un apņēmīgi turas pie melnās lentes ar baltiem burtiem «Brīvību Baltijai». Trīs puisēnu fotogrāfiju, ko uzņēmis Juris Krieviņš, Skolotāju Avīze 1989.gada 30.augusta numurā publicēja uz vāka ar virsrakstu Ko tēvu zeme gaida no jums, stāstot par togad 23.augustā notikušo grandiozo Baltijas vienotības akciju Baltijas ceļš.

Līdzīga fotogrāfija ar trim zēniem, ko uzņēmis fotogrāfs Gunārs Birkmanis, publicēta Latvijas Tautas frontes muzeja izdotajā albumā par Baltijas ceļu. Kas ir šie zēni, un ko trijotne dara tagad?

Kas sauc, tam atsaucas

Pērn, atzīmējot Baltijas ceļa 25.gadadienu, Ir nolēma sameklēt šos puisēnus. Taču Latvijas Tautas frontes muzejs nevarēja palīdzēt – Baltijas ceļa fotoliecībās neviens nepierakstīja milzīgajā cilvēku ķēdē stāvošo vārdus. Atlika meklēt ar interneta palīdzību, zinot, ka fotogrāfija uzņemta Bauskas pusē. Laikrakstā Bauskas Dzīve ievietojām lūgumu atsaukties cilvēkus, kas pazīst fotogrāfijā redzamos puisēnus. Pēc dažām dienām redakcija saņēma elektronisku vēstuli no Dārtas Ūbeles ar izsmeļošu informāciju – mazākais gaišmatainais nopietnais zēns ir viņas vīrs Artūrs Augstkalns, augstas klases jūrnieks, vidējais – Artūra brālēns Gatis Augstkalns, bet trešais ir Artūra klasesbiedrs no Pilsrundāles vidusskolas Agris Buzēns.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu