Ceptuve Gaujas krastā • IR.lv

Ceptuve Gaujas krastā

6
«Mēs esam sākuši kā bioloģiskā saimniecība un tā arī turpināsim.» Mārtiņš Paulovičs (no kreisās), Juris Paulovičs, Rūta Pauloviča un Raitis Mūrnieks.

Zemnieku saimniecības Ķelmēni maizes ceptuve Rankas pagastā no pārējām Latvijas ceptuvēm atšķiras ar to, ka atrodas tieši Gaujas krastā un tajā ceptajai maizei uz katra iesaiņojuma ir izlasāms cepējas vārds

Deviņdesmito gadu sākumā, kad gaļas, graudu un citu lauksaimniecības produktu cenas kritās tik strauji, ka tos vairs nebija vērts audzēt, Juris Paulovičs, meklēdams jaunas iespējas, mājas pagrabā uzbūvēja maizes krāsni. Tajā viņa sieva Velga cepa pirmos rupjmaizes kukuļus, ko pārdeva tuvējos veikaliņos. 

Maize cilvēkiem garšoja. Drīz vien miniatūrajā ceptuvē tika pieņemts pirmais algotais darbinieks. Vēl pēc kāda laika pagrabam tika uzcelta piebūve. Tagad Gaujas pusē mājai piebūvēta 1000 kvadrātmetru liela ceptuve, kas tapusi piecos piegājienos. Tajā divās maiņās nepārtraukti (izņemot Jāņus, Ziemassvētkus un Jauno gadu) strādā pavisam ap 30 cilvēku un dienā izcep līdz četrām tonnām maizes.  

Reti, pat laukos un ģimenes uzņēmumos, gadījies redzēt, ka ražošana tik cieši saaugusi ar pašu ražotāju ikdienu. Grūti pat saprast, vai ceptuve atrodas mājā, vai dzīvojamā māja patiesībā – ceptuvē. Ne velti Juris saka: «Tas nav tik daudz bizness, cik dzīvesveids.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu