Ārprāts, cik skaisti! • IR.lv

Ārprāts, cik skaisti!

5
«Par savu māju sākām domāt, jo kļuva par šauru. [Meitai] Martai vajadzēja vairāk plašuma. Rīgā īrējam 41 kvadrātmetru lielu dzīvokli.»
Ieva Alberte

Šovasar stāstām par pilsētniekiem, kas iekopuši vasaras mājas. Ko rīdzinieki meklē un atrod laukos? TV raidījumu producents Guntars Gulbiņš ar sievu Ievu gadu mācās lauku dzīvi, iekopjot māju un dārzu

Divu stundu braucienā no Rīgas. Tik tālu ir Gulbiņu ģimenes lauki Gulbenes novada Lejasciemā. Ar ceļu remontiem sanāk pat stundas trīs. Kā var izdomāt tik tālu pirkt māju?! Tas saimniekiem nav jāvaicā, jo, ierodoties Kalna Krācēs, viss skaidrs: rāmi plūst Gauja, pāri tai iekaramais tilts, aizslīd divi gulbji. Gluds mauriņš, uzkalnā māja ar terasi, aukstu baltvīnu un vējā plīvojošu lina galdautu. Uz tā pašaudzētu piparmētru pušķis un aveņu un krūmmelleņu kūka. Gulbiņu divgadīgā meita Marta guļ pusdienlaiku. Pilnīgs klusums.

Saku Guntaram (28) un Ievai (28), ka viņi ir jaunākie laucinieki šajā rakstu sērijā, jo rimtu dzīvi ārpus pilsētas biežāk apsver ļaudis pēc 30. Guntars atbild: «Par savu māju sākām domāt, jo kļuva par šauru. Martai vajadzēja vairāk plašuma. Rīgā īrējam 41 kvadrātmetru lielu dzīvokli.» Ieva papildina: «Gribējās ko savu. Saprast, kā tas ir, kad pašiem dārzā kaut kas izaug.» Guntars portālā Ss.lv sāka meklēt zemi Pierīgā. Dārgi. Apskatīja vienu pleķi Jaunciemā. Viss it kā bija labi. Bet ar uzsvaru – it kā. Iepatikās viensētas Madonā un Lejasciemā. Vidzemē tāpēc, ka patīk tās reljefs. Guntars ir no Valmieras, Ieva – no Liepājas. Kurzemniece un vēlas lauku māju Vidzemē? Nu gan! «Jā, jo gribējās skaistu ainavu. Braucot no Rīgas uz Liepāju, nav neviena pakalna. Viss līdzens,» smejas Ieva.

Tas, ka jāmeklē kaut kas skaists, abiem kļuva skaidrs pēc viesošanās pie Guntara klasesbiedra, kuram Madonas pusē ir īpašums kalnainā vietā, un no idilliskās lauku sajūtas, kas pārņēma Māras Zālītes mājās Zemgalē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu