Palielinās degvielas akcīzi un atcels sociālā nodokļa «griestus» • IR.lv

Palielinās degvielas akcīzi un atcels sociālā nodokļa «griestus»

41
Foto: Kaspars Krafts, F64

Degvielas akcīze kāps par 1-3 eirocentiem litrā; uzņēmēji pārmet lēmuma nesaskanošanu

Valdošās koalīcijas partijas otrdien, 18.augusta, vakarā diskusijā par 2016.gada budžeta projektu vienojās palielināt akcīzes nodokli degvielai un atcelt sociālā nodokļa ”griestus” lielajām algām, ziņo Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv. Akcīzi dīzeļdegvielai plānots palielināt par 1 eirocentu litrā, benzīnam un gāzei – par 3 eirocentiem litrā.

Plānots atcelt sociālā nodokļa ”griestus”. Pašlaik nav jāmaksā algas sociālās iemaksas no summas, kas ir virs 4000 eiro mēnesī. Koalīcijas vienošanās paredz, ka sociālās iemaksas būs jāmaksā no visas algas, taču konkrēta darbinieka sociālajai apdrošināšanai, no kuras aprēķina sociālos pabalstu un pensijas, aizies iemaksas vien līdz 4000 eiro. Pārējā samaksātā summa būs ”solidaritātes sociālais nodoklis” un nonāks kopējā sociālajā budžetā.

Uzņēmēji jau norādījuši, ka šādas pārmaiņas bija iepriekš jāsaskaņo ar sociālajiem partneriem, jo īpaši darba devējiem un ražotājiem.

Iepriekš lēsts, ka nodokļu griestu atcelšana ļautu papildus iekasēt aptuveni 40 miljonus eiro, bet akcīzes nodokļa kāpums budžetā ienestu līdz 20 miljoniem eiro. Vēl 50 miljonus varētu atrast ministrijās, kam tēriņi jāsamazina par 3%. Lai samazinātu budžeta izdevumus, valdība arī plānoja atlikt nākamā gada lielākos investīciju projektus. No šīm divām un vēl citām pozīcijām kopumā nākamā gada budžetu plānots papildināt par 120 miljoniem eiro.

FM bāzes finansējums paredz 7,54 miljardu tēriņus, pieļaujot līdz 1,3% deficītu. Jauno politisko iniciatīvu šajā summā nav. Nākamā gada budžetā plānota iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsme 3% apmērā, 2% inflācija un 1% budžeta deficīts no IKP. Kā prioritātes nākamā gada valsts budžetā noteiktas iekšējā drošība, ārējā drošība, izglītība un veselības aprūpe.

Pie papildu 68,5 miljoniem eiro tiks Aizsardzības ministrija (AM), kuras budžets atbilstīgi valdības solījumam sasniegs 1,4% no IKP jeb 365 miljonus eiro. Koalīcijas darba grupa vienojās arī par nākamā gada budžeta lielāko ieņēmumu palielinājuma daļu aptuveni 120 miljonu eiro apmērā, kas galvenokārt tiks novirzīti budžeta prioritātei – drošībai.

Komentāri (41)

Krix 18.08.2015. 21.55

Laikam jau jebkādu resursu cenu kritums neko labu LV iedzīvotājiem nedod, jo vienus slaucējus nomaina citi, lai makā lieka nauda nepaliktu….

+7
-1
Atbildēt

14

    zanE. > Krix 19.08.2015. 13.25

    ….atzīmējies, ka esi ieradies?…diemžēl, joprojām nespēj apjēgt par ko vēlies iebilst…

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    Optiskais Tēmeklis > Krix 19.08.2015. 09.51

    Kristap, par OIK nu garān galīgi. Vienīgā reize, kad Vienotība bijusi — kaut belietīgi, negatīvi! — attapīga: izdomājot OIK un vēl citas cūcības, faktiski ieviešot elektrības nodokli, ko nesauc par nodokli. Atšķirībā no Valmieras stiklašķiedras jaunā uzņēmuma u.c.m utml., Latvenergo no Latvijas aizemigrēt nespēj.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    zanE. > Krix 19.08.2015. 12.22

    ….un vēl – par atļauju “iežagoties”…aizmirsies, kā Vienotības piedāvājumu par neapliekamo minimumu un atvieglojumiem par apgādājamiem – izčakarēja nacionāļi…..aizmirsies, kā Vienotība iebilda pret tik strauju minimālās algas pacelšanu, ko tagad atzīst Augulis un nosauc par kļūdu, lai gan paši ZZS un NA balsoja…aizmirsies, ka par pensiju samazināšanu arī nobalsoja valdība kopā un neļāva Vienotībai (tolaik vēl JL) paaugstināt nekustamā īpašuma nodokli bagātniekiem, lai pensijas nebūtu jāaiztiek….aizmirsies, par māmiņu pabalstiem, lai tos izlīdzinātu un tos saņemtu pēc iespējas plašāks loks vecāku ar bērniem…..aizmirsies Vienotības ierosinājums atteikties no 8 latu valsts pabalsta visiem, arī tiem, kuriem tas galīgi nav vajadzīgs, bet palielināt tiem, kuriem tas ir akūti nepieciešams – valdība to neatbalstīja…..Vienotība!!!….o, jā!…..tā ir tā – uz kuru var norullēt visas neveiksmes, ko valdība sastrādājusi un pašiem palikt tīriem, baltiem un pūkainiem….

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    zanE. > Krix 19.08.2015. 12.09

    ….Optiskais Tēmekli…esi iestājies bļauru un melu izplatītāju klubiņā?….pat mēģini apstrīdēt tos, kuri norāda uz Taviem apzinātiem izdomājumiem….

    ….vai pie OIK šūpuļa stāvēja JL vai Vienotība?…kuras valdības sastāvā radās obligātā iepirkuma komponente no atjaunojamiem dabas resursiem, esi aizmirsis?…cik nesamērīgi tā pieauga un kā Kalvīša un Godmaņa valdības savas valdīšanas pēdējās dienās pieņēma likumus par nesamērīgu valsts subsīdiju piešķiršanu “savējiem, izredzētajiem” daudzu gadu garumā ar nepārtrauktu slaukšanu no nodokļu maksātāju kabatām?…Vienotības valdība 2013.gadā apturēja šo neprātīgo skrējienu ar nesamērīgo cenu pieaugumu, kas bija ieplānots ilgtermiņā….tas nepatika “ražotājiem”, kuriem nāca viegla nauda bez rūpēm un raizēm, nodrošinot garantētu ienākumu pat līdz 2020.gadam…

    ….tieši pēdējos piecus gadus valsts īstenojusi virkni pasākumu, lai novērstu obligātā iepirkuma komponentes nesamērīgu pieaugumu un līdz ar to arī OIK daļas pieaugumu elektroenerģijas kopējā cenā….rezultātā OIK kopējā vērtība jau otro gadu tiek saglabāta nemainīga….

    …bet…aizvainotie “uzņēmēji” ir iesnieguši prasību Satversmes tiesā par viņu aizskartajām tiesībām….

    …joprojām mēģināsi apgalvot, ka OIK ir Vienotības “izgudrojums”?…

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Optiskais Tēmeklis > Krix 19.08.2015. 09.43

    ZanE, vai, kaut uz brīdi, Tu pati tici, ka Vienotība nodokļu lietās ļauj koalīcijas kordebaletam iežagoties?! Kurš tic? Pat Straujuma netic un vēl sola kaut ko darīt apreketēto kultūrkantoru labā, kamēr Reiram viss tikai un vienīgi štokos un Melbārde TV ekrānā bez Zigmara Liepiņa kā stutes noturēties nespēj, lai neizkristu no lomas un kadra.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Charlie Hebdo > Krix 19.08.2015. 10.17

    kristaps_freimanis

    OIK par gāzi no Krievijas, ko patērētājs maksā par LG Gazpromam pārmaksāto gāzes cenu. Lūdzu nejaukt ar OIK saules enerģijai, un enerģijai no mežistrādes, kokapstrādes, lauksaimniecības, pārtikas rūpniecības, lopkopības atliekām, kanalizācijas un sadzīves atkritumiem.

    Pie naftas cenām 20 dolāri par mucu, dīzelim jāmaksā 1,5 €, tāpat nopietnai akcīzei jābūt par Lukoil “naftas gāzi”, tas veicinās racionālu degvielas izmantošanu un ātrāku pāreju uz elektromobiļiem un automobiļiem ar degvielas šūnu un pneimatiskiem dzinējiem. Akcīcei ir jābūt arī par dabasgāzi, ko var izmantot transportā un lai pamudinātu uzņēmumus, kas gāzi izmanto siltuma ražošanai, obligāti to dedzināt tikai koģenerācijas režīmā.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Normunds > Krix 19.08.2015. 07.05

    OIK par 100% ir vienotības bērns.

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    zanE. > Krix 18.08.2015. 22.48

    ….Vienotība valdībā pieņem lēmumus vienpersoniski?…un Saeimā ievēlēta tikai Vienotība?…

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    Charlie Hebdo > Krix 19.08.2015. 15.29

    zanE ….

    …joprojām mēģināsi apgalvot, ka OIK ir Vienotības “izgudrojums”?…

    Vienotība šobrīd maksā OIK par elektroenerģiju no Krievijas gāzes un tie bija abi kropļi, Dombrovskis un Kampars, kuri savu kuratoru rīkoti, īstenoja čekas gatavoto valsts nozagšanas megaprojektu, TECII 2.kārtu, lai padarītu Latviju vēl atkarīgāku no Gazprom iegribām un iztukšotu valsts valūtas rezerves.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Charlie Hebdo > Krix 19.08.2015. 10.50

    Visi papildus iekasētie līdzekļi būtu nododami, protams, ne čekas ieliktnīša, Matīsa, pārziņā, bet gan visdārgākai Šveices ceļa būves firmai, mūsu ceļu uzturēšanai. Lai nemaitātu savu reputāciju, tā noteikti nenozagtu vairāk kā 10% finansējuma un gādātu par kvalitāti.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Optiskais Tēmeklis > Krix 18.08.2015. 22.27

    Ja jau Vienotība spēja pacelt elektrības cenas ar OIK utml., faktiski lāpot budžetu ar elektrības nodokli, paceļot cenas tik augstu, cik LV ar 3 HES nav pelnījusi, tad jāsamierinās, ka nekas nav tik labs, lai Vienotība to nespētu samaitāt, kamēr V ir pie varas Finansu ministrijā, VID, utml.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    Normunds > Krix 19.08.2015. 07.06

    Beidzot tiek labota Viņķeles kļūda – atcelti soc iemaksu griesti.

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    lno > Krix 19.08.2015. 12.58

    zanE. …aizmirsies, kā Vienotība iebilda pret tik strauju minimālās algas pacelšanu, ko tagad atzīst Augulis un nosauc par kļūdu, lai gan paši ZZS un NA balsoja…

    ____________________________

    Straujuma atbalsta minimālās algas celšanu nākamgad par 17 eiro – līdz 377 eiro http://www.lsm.lv/lv/raksts/ekonomika/zinas/straujuma-atbalsta-minimalas-algas-celsanu-nakamgad-par-17-eiro-lidz-377-eiro.a142120/

    …neļāva Vienotībai (tolaik vēl JL) paaugstināt nekustamā īpašuma nodokli bagātniekiem, lai pensijas nebūtu jāaiztiek.

    _____________________

    Kāds sakars V ar JL?:) JL bija ar pret TUA, pret koalīciju ar SC. Repše būtu varējis saglabāt MP krēslu, ja būtu pieņēmis Jurkāna piedāvājumu:):):)

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > Krix 19.08.2015. 09.21

    “OIK par 100% ir vienotības bērns. ”

    ===

    OIK ir Latvenergo Miķelsona bērns, V vien varētu būt stāvējusi kūmās…

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

ierados 19.08.2015. 07.28

Gribējāt draudzēties ar Krieviju – maksājiet vairāk.

+6
0
Atbildēt

3

    Optiskais Tēmeklis > ierados 19.08.2015. 10.46

    Klusais, VID un FM rīcība, dzenājot sīkos, bet brīvi ļaujot muļķi laist kaut visiem Rīgas taksistiem, vairāk izskatās nevis pēc bezspēcības, bet gan aktīvi demagoģiskas darba simulācijas, no nopietniem darbiem mērķtiecīgi izvairoties.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Charlie Hebdo > ierados 19.08.2015. 11.00

    Optiskais Tēmeklis

    Dakšistu biznesā nekas kopš 1990. gada nav mainījies. Kad pirmo reizi ierados

    Polijā, 1987. biju pārsteigts, cik tur viss sakārtots. Neviens nebanko, visi izmanto skaitītājus, publiskās stāvvietās visi, dažādu firmu vai privātie taksisti, piebrauc rindas kārtībā, noteikta ielas daļa, tikai kur taksometri drīkst stāvēt, uzstādītas zīmes Taxi un pēc 15-50 m Taxi nosvītrots.

    Taksometru bizness Rīgā ir padumjo laiku vai Krievijas krimināls, vispretīgākā tā izpausmē. Kamēr pie varas Vienotība, arī RD nebūs nepieciešamības ko mainīt.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    klusais > ierados 19.08.2015. 07.57

    ierados – nez vai nu tur Krievija būs pie vainas … drīzāk FM un VID bezspēcība , kas izpaužas sīko dzenāšanā un lielo piesegšanā … kā rezultātā kasa centus , bet EUR nepaceļ … toties paceļ nodokļus.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

Faaters 19.08.2015. 09.08

“Iepriekš lēsts, ka nodokļu griestu atcelšana ļautu papildus iekasēt aptuveni 40 miljonus eiro, bet akcīzes nodokļa kāpums budžetā ienestu līdz 20 miljoniem eiro.”

Nezināju, ka mums to lielo algu saņēmēju tik biezs slānis, ja ar soc.nodokli, kas virs 4000 Eur algas, cer iekasēt divreiz vairāk, nekā ceļot akcīzi degvielai!

+4
0
Atbildēt

5

    Optiskais Tēmeklis > Faaters 19.08.2015. 10.09

    Kad FM Robežniece sacerēja papildus dienestauto nodokli uzņēmējiem, Vilks uz karstām pēdām to ierakstīja budžetplānos — laikam uzreiz 6 miljonus. Neatminu, kāds tieši bija reālais rezults, bet no 6 mio. gan čiks vien iznāca. Un šo stilu Vienotība turpina? Un tas nav Reirs ar FM, kurš tagad kases aparātus grib vairumtirgot? Mazais Endziņš iemeta dažas interesantas idejas šai sakarā, bet Reiram taču poo!

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Optiskais Tēmeklis > Faaters 19.08.2015. 10.47

    Paldies Vilkam, kurš Robežnieces fufeli ar 6 izdalīja? :) Jā, Vilks bija spilgti vājš uz savādām tantēm — no Robežnieces līdz Pētersōnei.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    klusais > Faaters 19.08.2015. 14.14

    Par kases aparātiem VID spītīgi atsakās no on-line sistēmas , kas reāli sakārtotu problēmu ar datu grozīšanu . Nez kapēc tiek domāts kāds vidus modelis :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    lno > Faaters 19.08.2015. 12.42

    OT. Kad FM Robežniece sacerēja papildus dienestauto nodokli uzņēmējiem…

    _____________________________

    Nodoklis par vieglajiem auto uzņēmējiem ļoti pareiza prakse, kas ir daudzās valstīs. Ja neizdodas kā plānots, tas tikai ilustrā valsts pārvaldes vājumu. Tie, kuri pūlas atmazgāt Magoni, kā vienmēr būs pret:):):)

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Absints > Faaters 19.08.2015. 10.43

    Uz Optisko Tēmekli. Man atmiņā, ka Robežniece excelī bija sarēķinājusi 38 miljonus latu, bet citādi taisnība- uzņēmēji nevis maksāja nodokli, bet pārreģistrēja mašīnas. Un čiks vien tur sanāca. Iekasēja kādus 3.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu