Liepājas bāriņtiesai bijis zināms par apstākļiem seksuāli aizskartās meitenes ģimenē • IR.lv

Liepājas bāriņtiesai bijis zināms par apstākļiem seksuāli aizskartās meitenes ģimenē

27
Ilustratīvs foto: Rūta Kalmuka, F64

Bērnu tiesību sargi aicina vērtēt bāriņtiesu darba atbilstību piecos novados

Liepājas pilsētas bāriņtiesai no dažādiem avotiem bija zināms, ka divu pieaugušo – tēva un dēla – seksuāli aizskartās meitenītes ģimenē nebija labvēlīgi apstākļi bērnam, tā aģentūrai LETA pavēstījusi Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bāriņtiesu un audžuģimeņu departamenta direktore Valentīna Gluščenko.

Viņa stāstīja, ka VBTAI Liepājas pilsētas bāriņtiesas atbildību tā dēvētajā Liepājas pedofilu lietā ir izvērtējusi un vakar, 17.augustā, nosūtījusi vēstuli ar secinājumiem Liepājas pilsētas domei, kā arī pašai bāriņtiesai.

“Jāsaka, ka bāriņtiesas atbildība ir no sākta gala šajā lietā,” skaidroja Gluščenko un norādīja, ka, pirmkārt, vērtējot meitenītes vecmāmiņas piemērotību kļūt par aizbildni visa pieejamā informācija nav godprātīgi ņemta vērā. Liepājas pilsētas bāriņtiesai bijis pieejams psihologa atzinums par bērna vecmāmiņu, kurā teikts, ka personai “nepieciešama kontrole”. Šādā situācijā bāriņtiesai bija jāprecizē, kas ir riska faktori un kādos virzienos ģimene jākontrolē.

Dibinot aizbildnību, nav vērtētas ģimenes locekļu savstarpējās attiecības, “kas arī ir būtiski”, stāstīja departamenta direktore. No lietas materiāliem iespējams secināt, ka bāriņtiesai bija informācija par pastiprinātu alkohola lietošanu šajā ģimenē, bet arī tas ne vienmēr ticis ņemts vērā, stāstīja Gluščenko. VBTAI departamenta direktore norādīja, ka Liepājas pilsētas bāriņtiesas darbu sākotnēji apgrūtinājis arī bērna pārlieku mazais vecums, tomēr, meitenei pieaugot, ir parādījusies iespēja veidot sarunu un nepieciešamo informāciju iegūt.

Vērtēt bāriņtiesu darbinieku atbilstību amatiem lūgts Ropažu, Ikšķiles, Vecpiebalgas, Ogres un Aizputes novadu domēm, atklāja Gluščenko. VBTAI ir norādes par iespējamām nepilnībā Ropažu, Ogres, Aizputes, Kalvenes, Vecpiebalgas bāriņtiesu. “Ir bāriņtiesas, kur kādas konkrētas lietas kontekstā ir lūgts izvērtēt, un ir bāriņtiesas, kurām pēc atkārtotām VBTAI kompleksajām pārbaudēm nav novēroti uzlabojumi,” sacīja Gluščenko.

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu