OXI! OXI? O... • IR.lv

OXI! OXI? O…

5
NULL
Pauls Raudseps

Grieķi pārliecinoši nobalsoja «pret». Ko tas nozīmē, neviens vēl nezina

Balsojums par priekšlikumu, kuru neviens nesaprot, un kurš turklāt vairs nav spēkā. Tā jau pirms svētdienas balsojumu daži asprāši raksturoja referendumu, kurā Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs aicināja tautiešus izteikties par starptautisko kreditoru piedāvātajiem noteikumiem papildu finansējuma saņemšanai. Pārliecinošs vairākums – 61% – nobalsoja OXI, kas grieķiski nozīmē «nē», taču grūti iedomāties, ka daudzi faktiski bija izlasījuši vai sapratuši kreditoru prasības, turklāt pēc Grieķijas palīdzības programmas formālās izbeigšanās 30.jūnijā pats piedāvājums arī vairs nebija aktuāls.

Tomēr daudzuprāt balsojums ir nozīmīgi palielinājis varbūtību, ka Grieķija būs spiesta izstāties no eirozonas. Veiksmīgi uzkurinājis valsti pret kreditoriem un saņēmis tik lielu atbalstu, Ciprs var domāt, ka pārējās eirozonas valstis tagad būs spiestas izpildīt viņa galveno prasību – norakstīt valsts parādus. Taču aizdevēju gatavību piekāpties šajā jautājumā referendums ir samazinājis gandrīz līdz nullei, kā arī nostiprinājis pārliecību, ka Atēnām nedrīkst dot papildu naudu, ja netiek ieviestas tādas reformas, no kurām Ciprs ir mērķtiecīgi izvairījies. Ja netiks atrasts kāds kopsaucējs, Cipram naudas nebūs, un tad Grieķija vairs nebūs eirozonā.

Jau ilgāku laiku Grieķijas komercbankas turas virs ūdens tikai tāpēc, ka Eiropas Centrālā banka ir gatava tām aizdot naudu, pretim ķīlā ņemot Grieķijas valsts garantētas parādzīmes. Taču tas var turpināties tikai tik ilgi, kamēr ECB uzskata Grieķiju par maksātspējīgu. Lai gan jau vismaz kopš 29.jūnijā nenotikušā maksājuma Starptautiskajam Valūtas fondam maksātnespējas pazīmes pastāv, līdz šim ECB izvairījusies patvarīgi pieņemt lēmumu ar tik tālejošām sekām. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu