Uzturlīdzekļu parādnieku vārdu publiskošana devusi efektu • IR.lv

Uzturlīdzekļu parādnieku vārdu publiskošana devusi efektu

29
Uzturlīdzekļu garantiju fonda mājaslapā publiskotā parādnieku saraksta sākumdaļa.
Sabīne Bērziņa

Vairāk cilvēku šogad atmaksājuši parādu Uzturlīdzekļu garantiju fondam

Vēl pirms pats uzturlīdzekļu parādnieku saraksts no 1.jūlija parādījās internetā, parādu šogad atmaksājuši par 26% vairāk cilvēku nekā iepriekšējā gada pirmajos piecos mēnešos. Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas (UGFA) Juridiskās nodaļas vadītāja Linda Sparāne to saista tieši ar diskusijām medijos un vaininieku bailēm no tā, ka viņa vārds nonāks atklātībā. Tas dod cerības, ka publiskā parādnieku kaunināšana izrādīsies efektīva.

Kopš 1.jūlija uzturlīdzekļu nemaksātāju vārdus un uzvārdus ikviens var izlasīt UFGA mājaslapā. Tur publicēti 1733 cilvēku vārdi, kuri nav maksājuši uzturlīdzekļus saviem bērniem, to atstājot valsts ziņā. Tiesa, tā ir tikai neliela daļa šo parādnieku.

Jaunākais sarakstā iekļautais ir 1996.gadā dzimis jauneklis jeb 19 gadus vecs tētis un divi 1995.gadā dzimuši vīrieši. Savukārt vecākais ir dzimis 1949.gadā. Sarakstā var atrast arī 122 sieviešu vārdus. Kā Ir.lv norāda Sparāne, vairākumā gadījumu parādnieku ir viens bērns.

Taču Latvijā lielākais uzturlīdzekļu nemaksātāja parāds pārsniedz 20 000 eiro. Šis parādnieks ir kāds deviņu bērnu tēvs, informēja UGF direktors Edgars Līcītis. Pēc viņa teiktā, šis uzturlīdzekļu nemaksātājs arī nav vērsies UGF ar kādiem skaidrojumiem.

Līdz 31.maijam valstij izmaksātos uzturlīdzekļus bija parādā 29 551 parādnieks, un parādnieku skaits turpina augt. Lielākā daļa parādnieku jeb 70% ir darbspējīgā vecumā līdz 45 gadiem.

Civillikumā noteikts, ka „vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu”. Tomēr realitātē mēdz notikt citādāk. Par spīti tiesas vai notāra spriedumam, viens no vecākiem mēdz uzturlīdzekļus nemaksāt. Tad bērna uzturlīdzekļus izmaksā no Uzturlīdzekļu garantijas fonda.

Šādi vienpadsmit gadu laikā Latvijā izmaksāti jau 130 miljoni eiro, no kuriem parādu piedziņas ceļā izdevies atgūt tikai 16 miljonus eiro.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) teica, ka viens uzturlīdzekļu nemaksātājs valstij ir parādā vidēji 4500 eiro. Tāpat katrs uzturlīdzekļu nemaksātājs vidēji vienam Latvijas nodokļu maksātājam ir parādā 140 eiro, ziņo LETA.

Kā noskaidroja Ir.lv, informāciju par māti vai tēvu, kas savam bērnam nemaksā uzturlīdzekļus, publisko tikai tad, ja persona, kuras aprūpē ir bērni, uzraksta iesniegumu. Šajā publiskajā sarakstā arī netiek atklāti invalīdu un darbnespējīgo vārdi, ja darbnespēja ilgusi sešus mēnešus nepārtraukti vai vienu gadu trīs gadu periodā ar pārtraukumiem. Vēl parādnieka vārdu sarakstā neiekļauj, ja no valsts vai pašvaldības saņemtas ziņas, ka tas var kaitēt bērnam.

Uzturlīdzekļu garantijas fonds par bērniem līdz septiņu gadu vecumam izmaksā 90 eiro, bet par bērniem līdz pilngadībai – 108 eiro.

Pagājušā gada novembrī tiesībsargs Juris Jansons uzturlīdzekļu parādnieku saraksta publiskošanu salīdzināja ar atgriešanos pie viduslaiku kauna staba tradīcijām. Tiesībsargs arī šaubījās, ka šāds mehānisms ietekmēs ļaunprātīgos bērnu uzturlīdzekļu nemaksātājus. Kā tiesībsargs tagad vērtē šāda saraksta publiskošanu, ceturtdien Ir.lv nesaņēma atbildi, jo birojā bija citi svarīgāki darbi darāmi.

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu