Ķuzis: aizturētais Araks nav oficiāli iekasējis samaksu par DNS paraugu salīdzināšanu • IR.lv

Ķuzis: aizturētais Araks nav oficiāli iekasējis samaksu par DNS paraugu salīdzināšanu

9
Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis. Foto: Ieva Lūka, LETA

Ulmis un Araks atzīti par aizdomās turamām personām KNAB sāktā kriminālprocesā

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) aizturētais Valsts policijas (VP) Kriminālistikas pārvaldes priekšnieks Uģis Araks tiek turēts aizdomās par DNS paraugu salīdzināšanu, neiekasējot par to oficiālo maksu, kas ir ap 300 eiro, piektdien telekompānijas LNT raidījumā “900 sekundes” teica VP priekšnieks ģenerālis Ints Ķuzis.

Viņš uzsvēra, ka Araka aizturēšana nav saistīta ar pierādījumu viltošanu, bet gan ar maksas neiekasēšanu par pakalpojumu, proti, DNS paraugu salīdzināšanu. Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā “Rīta panorāma” Ķuzis skaidroja, ka šāda rīcība likuma izpratnē ir uzskatāma par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, ziņo LETA.

VP priekšnieks arī pastāstīja, ka saistībā ar Araka iespējamo pārkāpumu – maksas neiekasēšanu par pakalpojumu – VP ir ierosināta disciplinārlieta, kas patlaban tiek izmeklēta. Disciplinārlietas mērķis ir noskaidrot, kā šāds pārkāpums varēja notikt un kā no šādām situācijām izvairīties nākotnē. “Visticamāk, šeit būs jārunā par kaut kādu elektronizētu pakalpojuma nodrošināšanu, kas būtu caurskatāms un pārredzams visos procesos,” piebilda Ķuzis.

Jautāts, kuram jāuzņemas atbildība par to, ka tik augsta ranga policijas amatpersona ir aizturēta par šādu nodarījumu, Ķuzis atbildēja, ka par to ir jānes atbildība pašam aizturētajam, un šajā gadījumā tā ir ne tikai amata atbildība, bet arī kriminālatbildība. “Mans kā VP priekšnieka uzdevums ir maksimāli izslēgt visas iespējas, ka tiek pārkāpts likums,” piebilda Ķuzis.

LTV ceturtdien vēstīja, ka šajā kriminālprocesā KNAB konstatējis trīs iespējamus noziedzīgus nodarījumus, piemēram, Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras virsprokurora pienākumu izpildītājs Vilnis Ulmis pie Araka esot gribējis “pa draugam” noskaidrot, vai uz kāda policijas rīcībā esoša dokumenta ir vai nav identificējami DNS paraugi.

Ulmis un Araks atzīti par aizdomās turamām personām KNAB sāktā kriminālprocesā. To Latvijas Televīzijai ceturtdien apstiprināja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Arakam aizliegts ieņemt jebkādus amatus Kriminālistikas pārvaldē. Ulmis papildus vēl tiek vainots mēģinājumā pieprasīt kukuli un uz izmeklēšanas laiku ir atstādināts no amata, vēstīja LTV.

Savukārt TV3 ziņas vēstīja, ka KNAB sāktais process varētu būt saistīts ar Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policijas pārvaldes izmeklētu lietu.

Jau ziņots, ka KNAB šonedēļ aizturējis Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras virsprokurora pienākumu izpildītāju Ulmi, VP Kriminālistikas pārvaldes priekšnieku Uģi Araku un kādu privātpersonu. Aizturēšana notikusi par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, nelikumīgām darbībām ar fiziskas personas datiem un kukuļa pieprasīšanas mēģinājumu no kādas privātpersonas par lēmuma par aresta uzlikšanu mantai atcelšanu.

Ulmis un Araks no amata ir atstādināti. Gan viņiem, gan privātpersonai noteikti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Šajā lietā figurē vēl kāds prokurors. Prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka apstiprināja, ka šonedēļ viens no Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokuroriem – Vladimirs Krupskijs – atbrīvots no amata pēc paša vēlēšanās.

 

Komentāri (9)

Jânis Brûveris 19.06.2015. 10.39

Imitāciju un izlikšanās zeme. korupcija mūsu zemē visaugstākaja līmenī ir apkarota, var ķerties klāt šada līmeņa problēmām . KNAB varētu beidzot sākt piedalīties bezbiļetnieku ķeršanas reidos…

+5
0
Atbildēt

0

Mantrausis 19.06.2015. 09.21

Hm… Pēc Ķuža sacītā var saprast, ka lielā brēka ir sacelta par …neko? Principā, ja šo jautājumu skatās loģiski, te pat grūti pārkāpumu saskatīt… Vienīgais, ko gribas pajautāt – vai šādas DNS slepu pārbaudes notikušas regulāri? Un – kāds sakars te KNAB????

+4
-1
Atbildēt

0

kristaps_freimanis 19.06.2015. 14.12

Šis ir viens no tekstiem, kur svarīgāka ir nepateiktā daļa. Ja viens izziņas iestādes vadošs darbinieks otram kaut ko prasa “pa draugam”, nevis saskaņā ar noteikto kārtību, tad var gadīties, ka šams vēlas izvairīties no paša veiktās izmeklēšanas dokumentēšanas. Tas varētu nozīmēt, ka džeks ļaunprātīgi izmanto savu varu un vāc ziņas personīgām vajadzībām, un tad tas pasākums nebūt vairs nav tik “nevainīgs” (nodokļu naudas izšķērdēšana arī mazā apjomā tomēr ir pārkapums).

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu