ASV īpašais sūtnis: Piecu īpašumu atdošana ebreju kopienai ir sākums lielākam procesam • IR.lv

ASV īpašais sūtnis: Piecu īpašumu atdošana ebreju kopienai ir sākums lielākam procesam

16
ASV īpašais sūtnis holokausta jautājumos Nikolass Dīns. Foto: Evija Trifanova, LETA

Ebreju kopienu padome saskaitījusi 270 īpašumus, kas kādreiz tai piederējuši

Piecu īpašumu atdošana Latvijas ebreju kopienai būtu labs sākums, taču ir jādomā par visu ebreju kopienas pirmskara īpašumu atdošanu vai kompensēšanu. Šādu viedokli intervijā “LNT Ziņām” pauda ASV īpašais sūtnis holokausta jautājumos Nikolass Dīns.

Viņš šonedēļ bija ieradies Latvijā, lai runātu par ebreju īpašumu restitūciju ar valdības pārstāvjiem, Saeimas deputātiem un Latvijas ebreju kopienu.

“Parlamenta komisija vērtē šos likumprojektus, kas ir liels solis uz priekšu. Šis ir sākums lielākam procesam, kas attiecas uz lielāku skaitu īpašumu. To ir nedaudz mazāk par trim simtiem – tie bija ebreju kopienas īpašums. Process ir vērsts uz to, lai šos īpašumus atdotu ebreju kopienai,” savu pozīciju skaidroja Dīns.

Pēc ASV pārstāvja domām, īpašumu atgriešana būtu vēsturiskās netaisnības izlabošana. Vienlaikus Dīns uzsvēra, ka viņa mērķis ir atbalstīt restitūcijas procesu.

Saeimas Ārlietu komisija jau vairākus mēnešus skata likumprojektus, kas paredz piecu īpašumu atdošanu ebreju kopienai Latvijā. Tikmēr Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padome saskaitījusi 270 īpašumus, kas piederējuši kopienai pirms Otrā pasaules kara un nav atgūti. Kopiena norāda, ka īpašumi būtu vai nu jāatdod, vai nu par tiem būtu jāizmaksā kompensācija.

 

Komentāri (16)

Kaspars Arkliòð 17.06.2015. 09.26

Vai kāds Dīna kungu ir informējis, ka Latvijā īpašumu atdošanas process privātpersonām, kopienām, utt. ir jau sen kā noslēdzies? Turklāt visiem bija vienlīdzīga iespēja pieteikties. Tā kā šis kundziņš regulāri ierodas Latvijā ar savām prasībām, tad rodas sajūta, ka viņš vai nu apzināti mēģina radīt nepatiku pret atsevišķām “izredzēto” un “vienlīdzīgāko” kopienām, vai nu viņš ir izcili aprobežots, ka nesaprot to, ka likums visiem ir viens.

+10
-1
Atbildēt

0

J.Biotops 17.06.2015. 09.48

Ebreji, kas 70tajos gados atmuka no Krievijā valdošā antisemītisma uz Latviju, tagad prasa sev Latvijas žīdu īpašumus, pat nepapūloties uzzināt, kā viņu tautieši, Latvijas pilsoņi, sevi te sauca latviešu valodā.

+8
0
Atbildēt

0

Valdis Eiserts 17.06.2015. 08.14

Žvaņeckis saka – cilvēkam sēras, viņš grib pakaulēties. Dīvains tāds asinsbizness.

Šķiroties speciālajam sūtnim jāuzddāvina albums BAIGAIS GADS.

+8
-2
Atbildēt

1

    andrejs > Valdis Eiserts 17.06.2015. 11.55

    Reiz jau mūsu Haris jautāja, vai ebreji, kā “kopiena”, ir gatavi uzņemties kolektīvo atbildību par žīdu pastrādātajiem noziegumiem? Vai arī viņi ir kopiena tikai tad, kad kko prasa no valsts, kas pati smagi cietusi okupācijas laikā?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu