Luksemburgas iedzīvotāji nobalso pret balsstiesībām ārvalstniekiem • IR.lv

Luksemburgas iedzīvotāji nobalso pret balsstiesībām ārvalstniekiem

9
Luksemburgas premjerministrs Ksavjē Bettels. Foto: AFP/LETA

Opozīcija aicina premjerministru atkāpties no amata

Luksemburgas iedzīvotāji referendumā svētdien nobalsoja pret tiesībām valstī pastāvīgi dzīvojošiem ārvalstniekiem piedalīties valsts parlamenta vēlēšanās, ziņo Dw.de.

Referendumā 78% tā dalībnieku bija pret balsstiesībām ārvalstniekiem.

Saskaņā ar publiskotajiem referenduma rezultātiem, tika noraidīti arī divi citi iesniegtie priekšlikumi – par vēlēšanu vecuma samazināšanu no 18 gadiem līdz 16, kā arī par ministru darbības termiņa ierobežošanu amatā līdz diviem amata pilnvaru termiņiem jeb līdz 10 gadiem.

Šie referenduma rezultāti sašūpojuši pašreizējā Luksemburgas premjerministra Ksavjē Bettela pozīcijas, jo viņa valdība iniciēja tautas nobalsošanu. Par spīti opozīcijas aicinājumiem atkāpties no amata, valdības vadītājs paziņoja, ka paliks amatā.

 

Komentāri (9)

agrunte 08.06.2015. 12.28

Paldies dievam ka Luksemburga saglabāsies tāda kā ir, jo uz to mēs vienmēr varam norādīt, kad mums kāds pārmet lielu nepilsoņu skaitu. Pie mums nepilsoņu ir ap 20%, bet Luksemburgā, ja nemaldos, pat 45%.

+8
0
Atbildēt

3

    kristaps_freimanis > agrunte 08.06.2015. 16.18

    Nelielas atšķirības jau pastāv. Luksemburgas nepilsoņi galvenokārt ir kaut kādu (ES) valstu pilsoņi, LR nepilsoņi ir LR iedzīvotāji, kas nav nevienas valsts pilsoņi, bet nav arī bezvalstnieki klasiskā nozīmē, jo ir tieši LR nepilsoņi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    v_rostins > agrunte 08.06.2015. 17.17

    kristaps_freimanis

    Latvijas t.s. nepilsoņi ir psrs pilsoņi, ar visām no tā izejošām sekām.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    v_rostins > agrunte 08.06.2015. 14.20

    agrunte

    Tas, ka sociāli, ideoloģiski un intelektuāli pilnīgi svešie – homo russicus valkā Latvijas pases, mums nevar būt lepošanās iemesls. Drīzāk tas ir spļāviens Temīdas sejā.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Bet 08.06.2015. 09.44

Bet, manuprāt, pat loģiski un normāli jautājumi bijuši referendumā, jo, kāda jēga ārvalstniekiem par vietējiem politiķiem! Ko tad atkal pavaicās kaimiņam un ies balsot vienalga par ko? Tā jau valsti var ievest “purvā”

Nu un atvainojiet, bet 16 gadīgajiem prāts lidinās gar un ap mīlas lietām ne par politiku. Kas šiem, ko domāt par valsti: varbūt 1 no 1000 arī domā, bet ne vairāk!

Vispār nesaprotu, kāpēc visu laiku jādomā par vēlētāju elektorāta paplašināšanu idiotiskā virzienā. Tāpat jau pasaulē sāk valdīt haoss….

+6
0
Atbildēt

1

    J.Biotops > Bet 09.06.2015. 09.35

    Ir pietiekoši daudz politikāņu, kam vēlētāju loka paplašināšana, pie tam – jo idiotiskāka, jo labāk – ir ilgstoši nodrošinātas dzīves garants. Visi iebildumi pret idiotismu viegli apzīmējami par „reakcionāriem”- tad vairs nekāds pamatojums nav vajadzīgs.

    0
    0
    Atbildēt

    0

LoveLove 08.06.2015. 11.14

Šāda referenduma iniciēšana šķiet populisms, turklāt nepārdomāts un izaicinošs. Luksemburga ir ārzemniekiem atvērta un toleranta valsts, kurā ārzemnieku pilsoniskajai līdzdalībai un iniciatīvai ir izpausmes iespējas, tāpēc balsstiesību piešķiršanai arzemniekiem parlamenta vēlēšanām nav pārliecinošana pamatojuma. Priekšlikums par vēlēšanu tiesībām no 16 gadu vecuma ir nenopietns, bet amata laika ierobežošana ministra amatā vispār nesaprotama – galu galā, Junkers bija Luksemburgas premjers secīgi 19 gadus, un valsts no tā tikai ieguva.

+3
-2
Atbildēt

1

    v_rostins > LoveLove 08.06.2015. 11.50

    LoveLove

    Junkers bija Luksemburgas premjers secīgi 19 gadus, un valsts no tā tikai ieguva.

    ————–

    Hemoroīdus? Junkera dēļ valsts kasei aizgāja garām daudzi miljardi. Tas organisms man kaut kur ilgdzīvotāju Blateru atgādina

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu