KNAB: Belēvičs nonācis interešu konfliktā (papild.) • IR.lv

KNAB: Belēvičs nonācis interešu konfliktā (papild.)

42
Guntis Belēvičs. Foto: Renāte Briede, LETA

KNAB: Belēvičs pieņēmis lēmumus par lietām, kurās iesaistīti viņa radinieki

Veselības ministrs parlamentārietis Guntis Belēvičs (ZZS) nonācis interešu konfliktā, lemjot par disciplinārlietu pret Zāļu valsts aģentūras (ZVA) direktori Ingunu Adoviču, secinājis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs (S), komisijā saņemts KNAB iesniegums ar lūgumu ļaut administratīvi sodīt Belēviču. Komisijas deputāti šo jautājumu izskatīs nākamnedēļ.

KNAB pārbaudīja Belēviča rīcības atbilstību likumam par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā. Saskaņā ar likumu valsts amatpersonai ir aizliegts, pildot savus pienākumus, sagatavot vai izdot administratīvos aktus, veikt uzraudzības, kontroles, izziņas vai sodīšanas funkcijas, slēgt līgumus vai veikt citas darbības, kurās šī amatpersona, tās radinieki vai darījumu partneri ir personiski vai mantiski ieinteresēti. Apkopojot pārbaudes rezultātus, KNAB secinājis, ka Belēvičs nav ievērojis šo aizliegumu.

KNAB skaidro – uzņēmuma “Saules aptieka” valdes locekļi ir Belēviča radinieki, arī SIA “Baltacon” 50% kapitāla daļu pieder Belēviča dēlam, kurš arī ieņem valdes priekšsēdētāja amatu šajā kapitālsabiedrībā. Belēvičs kā veselības ministrs ir izdevis rīkojumu par dienesta pārbaudes veikšanu saistībā ar ZVA darbību informācijas izsniegšanā komersantiem. Pārbaudes sākšanai par pamatu bija “Saules aptiekas” un “Baltacon” iesniegums par ZVA rīcību, norādot, ka ZVA ir izpaudusi komersantu sniegtās ziņas par konkrētu medikamentu realizācijas apjomu, savukārt minētajām komercsabiedrībām par prasītu informāciju par prasīto informāciju pieprasījumi samaksu atbilstoši ZVA pakalpojumu cenrādim. Komercsabiedrības savā iesniegumā lūgušas ierosināt disciplinārlietu pret vairākām ZVA amatpersonām par komercnoslēpuma izpaušanu.

Belēvičs, pamatojoties uz dienesta pārbaudes rezultātiem, arī pieņēma lēmumu par disciplinārlietas ierosināšanu pret Adoviču, “tādējādi veicot ar amata pienākumu pienākumu pildīšanu saistītas darbības interešu konflikta situācijā”, norāda KNAB.

Ņemot vērā, ka Belēvičs ir arī Saeimas deputāts, KNAB prasa parlamenta piekrišanu viņa sodīšanai par valsts amatpersonām noteikto komercdarbības ierobežojumu pārkāpšanu.

Saskaņā ar administratīvo pārkāpumu kodeksu par šādu pārkāpumu var piemērot naudas sodu no 70 līdz 350 eiro, atņemot tiesības ieņemt valsts amatpersonas amatu vai bez tā.

Belēvičs gan nesaskata interešu konfliktu saistībā ar disciplinārlietas ierosināšanu pret Adoviču, aģentūrai LETA iepriekš sacīja ministra padomniece komunikācijas jautājumos Iveta Ciganova.

KNAB veselības ministram nav devis iespēju paskaidrot savu rīcību par konstatēto interešu konfliktu par administratīvās lietas ierosināšanu pret Adoviču, apgalvoja pats Belēvičs.

Ministrs sacīja, ka konstatētais interešu konflikts viņam ir “pirmā dzirdēšana” un viņš pats par to nav informēts. Belēvičs stāstīja, ka KNAB viņam nosūtījis vēstuli, kurā 20.maijā aicināts ierasties birojā, tomēr, tā kā viņam tajā laikā bijis jāatrodas Pasaules Veselības organizācijas 68.asamblejas sanāksmē, ministra biroja vadītāja Inga Štāla lūgusi tikšanos pārcelt uz citu datumu.

Tomēr, kā stāstīja ministrs, KNAB Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas galvenais speciālists Jānis Bautris atbildējis, ka ierasties nav nepieciešams, jo administratīvā lieta tiks ierosināta jebkurā gadījumā. Līdz ar to viņam nav bijusi iespēja ne aizstāvēties, ne iepazīties ar KNAB konstatēto, uz kā pamata pieprasīts viņu sodīt, norādīja veselības ministrs.

Belēvičs uzskata, ka “tas nav pareizi”, tomēr šobrīd KNAB lēmuma pamatotību nevarot vairāk komentēt. Viņš grasās no biroja pieprasīt šo lēmumu, lai ar to iepazītos. KNAB administratīvā pārkāpuma protokolā gan norādīts, ka Belēvičs neieradās uz administratīvā protokola noformēšanu un arī neinformēja par savu neierašanos.

Kā aģentūrai LETA apstiprināja Štāla, viņa informējusi Bautri par to, ka Belēvičs 20.maijā nevarēs ierasties KNAB, un lūgusi tikšanos pārcelt. Kā stāstīja Štāla, Bautris “vīzdegunīgi” esot atbildējis, ka protokolu noformēs jebkurā gadījumā, arī bez paša Belēviča piedalīšanās. Tāpat Bautris esot sacījis, ka ministrs kādas pretenzijas varēs izteikt pēc tam.

Sarunas laikā Bautris arī Štālai atklājis, ka Belēvičs KNAB lūgts ierasties saistībā ar disciplinārlietu pret Adoviču. Viņa pieļāva, ka KNAB darbinieks nemaz nevarēja šādu informāciju izpaust.

Štāla arī uzsvēra, ka protokolā teiktais, ka ministrs nav informējis biroju par savu neierašanos, ir klaji meli, un pauda cerību, ka tāda iestāde kā KNAB šo gadījumu pārbaudīs.

Veselības ministrija pirms disciplinārlietas ierosināšanas veiktajā dienesta pārbaudē konstatēja, ka ZVA direktore nenodrošina Ministru kabineta noteikumu “Zāļu izplatīšanas un kvalitātes kontroles kārtība” prasību ievērošanu saistībā ar informācijas sniegšanu komersantiem.

Tikmēr ZVA direktore Adoviča iesniegusi tiesā prasības pieteikumu ar lūgumu atzīt par prettiesisku un atcelt veselības ministra rīkojumu par disciplinārsoda piemērošanu, informēja ZVA pārstāve Egita Diure.

Adovičai tika piemērots disciplinārsods – mēnešalgas samazināšana uz četriem mēnešiem 10% apmērā. Adovičai sods tika piemērots saistībā ar informācijas sniegšanu par komersantiem trešajām personām. 

Belēvičs Adovičai pārmeta gan to, ka viņa ar savu rīcību ir panākusi, ka Latvijā ir ļoti dārgas zāles, kā arī zīdaiņi tiek ārstēti ar pieaugušajiem domātām zālēm, proti, zāļu reģistrēšanas cenrādis ir tik augsts, ka liek noteikt arī augstas cenas.

Pēc ministra domām, Adoviča savas darbības laikā ir realizējusi tādu politiku, no kuras ieguvēji ir zāļu ražotāji, bet viņas darbība nav nākusi par labu sabiedrības veselībai. Latvijā esot nesamērīgi dārga maksa par medikamentu reģistrāciju, kā rezultātā zāles nav lētas.

(papildināta ar veselības ministra viedokli)

Komentāri (42)

Bet 05.06.2015. 12.10

Saskaņā ar administratīvo pārkāpumu kodeksu par šādu pārkāpumu var piemērot naudas sodu no 70 līdz 350 eiro, atņemot tiesības ieņemt valsts amatpersonas amatu vai bez tā.

Sods tiešām ir briesmīgi liels par interešu konfliktu.

Kam gan tas nebija skaidrs jau pašā sākumā, jo Belevīčs taču ir visciešāk saistīts joprojām ar zālu biznesu un ne tikai ar to.

Smiekli nāk, ka Beļēvičs ir Zaļās partijas biedrs, tai pašā laikā audzē briežus gaļas biznesam. Labs zaļais.

Man nekad nav bijusi ticība šādiem tipiem kā Beļēvičs , kas visu laiku izliekas, lai izpatiktu tā SAUCAMAJAM MAZAJAM CILVĒCIŅAM: bagāts viņš bet mīkstu sirdi, dzird par grūtdienīsu raudām, Tūlīt kabatā liek roku, izvelk savu…. nēzdodziņu!

Labi prot spēlēt uz izjūtām, atceros iepriekšējās saeimas vēlēšanas un viņa pastulbās vēlēšanu runas- gudrs vecis un prot izmantot naivuļus.

Pag, vai tik viņš nebija tolaik par Labu latviju- jo tur viņam ir īstā vieta, ne zaļo partijā, pēc būtības, lai gan tur visi tie slīpie ir salasījušies: Ulme, Silenieks , Rihards Eigims utt, utt.Un tad vēl slavenā Gribule, kurā komitejā tad viņa beidzot iekļāvās ES parlamentā- lielā kremļa draudzene.

+8
-2
Atbildēt

11

    dzeris49 > Bet 05.06.2015. 12.30

    Šoreiz absolūti nav svarīgi, labs Belevics cilvēks, vai slikts, zaļais viņš, vai sarkanais, svarīgi ir tas, ko viņš dara, būdams VM amatā, un iesāka viņš tiešām cerīgi, bet, aizskāra dažu ietekmīgu cilvēku intereses, kuri parazitēja, “apgūstot” valsts naudu medicīnai, un tad sākās vēršanās pret viņu pašu.

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > Bet 05.06.2015. 14.48

    Es, kaut kā, pieradis vērtēt cilvēkus pēc reāliem darbiem, nevis pēc partejiskās piederības, seks. orientācijas, vai tautības.

    Bet – ne jau Belevics ir interešu konfliktā, bet ZVA, kuras darbībā vispār daudz kas apšaubāms, un ja kāds var nopietni uzņemt to, kas palicis pāri no iestādes ar nosaukumu KNAB Streļčenoka un Jurčas vadībā – nezinu, vai izteikt tev apbrīnu, vai līdzjūtību.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    andrejs > Bet 05.06.2015. 12.56

    Bija radies iespaids, ka Belevičs tiešām bija gatavs veikt reālas un labas reformas veselības aprūpē, atšķirībā no dzērāja Ķīļa.

    Retā reize, kad piekrītu Dzerim.

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > Bet 05.06.2015. 20.32

    Galīgi nevaru tam piekrist, manuprāt, viss ir nedaudz sarežģītāk.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > Bet 05.06.2015. 20.59

    Gandrīz viss, par ko te rakstām, ir sarežģītāk, kā komentāros iespējams izteikties, bet būtība šoreiz nemainās – LZP biedrs tāds ir gan tad, kad izdara kaut ko slavējamu (kam negadās), gan tad, kad tikai funkcionē kā politiķis. Vēl jo īpaši, ja ir ministrs valdībā, kur man nākas atzīt ar savējo neatkarīgi no tā, cik ļoti man tā patīk.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > Bet 05.06.2015. 19.02

    Dzeri – partijas piederību katrs izvēlas pats, un cita starpā ari tieši tāpēc, lai viņa politisko rīcību vērtētu pēc partijas piederības.

    Ja zaļais kā zaļais ticis par ministru, tad kā zaļo ministru viņu vērtēju.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Bet 05.06.2015. 14.58

    …tāpat arī uzspēlēts ”katrs pats savas laimes kalējs”.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > Bet 05.06.2015. 13.11

    dzeris49 Šoreiz absolūti nav svarīgi, labs Belevics cilvēks, vai slikts, zaļais viņš…”

    Ir svarīgi. Pat tad, ja zaļais politiķis izdara kaut ko apsveicamu, un tas noteikti reizēm gadās, ilglaicīgi zaļums politikā nav labāks par kādu HIV vīrusu medicīnā – agri vai vēlu, bet izpaudīsies.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Baiba > Bet 05.06.2015. 14.53

    Eksaltēts zaļums ir tikpat komisks kā pārspīlēti tēlots liberālisms

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > Bet 05.06.2015. 12.28

    Par ko smiekli? Beļēvičs ir visīstākais zaļais, tāds, kādi ir kārtīgi zaļie Latvijā un pasaulē.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    Bet > Bet 05.06.2015. 12.41

    Un vai tās nav arī viņa intereses aizskārt zāļu biznesa konkurentu intereses!

    Kā tur ir Džeri!

    un kas tie ir precīzāk par citiem darbiem ko ir izdarījis Beļēvičs.

    Kaut kā izskatās pēc gaisa tricināšanas gluži tāpat kā Ķīlis to darīja!

    Jā un Zatlers tāpat savu presonisko biznesu ar implantiem piesedza, bet Āri noraka kaut tas gribēja tāpat maninīt daudzko Veselības jomā!

    Taču kā zināms, tad ar mēli var izdarīt un norakt ne tikai tādu dakteri kā Auderu, izsmejot par zelta rokām un praktiski norokot, jo Auders vēlējās ķerties klāt tieši Zatlera Liļa implantu biznesam un nodokļu nemaksāšanai, cik atceros!

    Tagad ko citu dara Beļēvics, vai tik atkal necenšas izrēkināties ar konkurentiem? Man tā izskatās, ja jau KNAB to konstatē!

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

Ebenemezers-3 05.06.2015. 16.56

galvenais viņa prokols bija ar tiem ātraas paliidziibas autiņu iepirkumiem , tur mellajam miljoni gar degunu aizgāja

+2
-2
Atbildēt

2

    dzeris49 > 05.06.2015. 20.46

    Mulķuzemes aborigēniem tas neinteresē, Belevics ir slikts, un cauri…

    Tāda doma, ka tie, kuriem B. traucē, noorganizējuši melno PR, un apmaksājuši arī Belevica šantāžu ar pielaides došanu, tiem pat prātā neienāk.

    Viņi dzīvo savā pasaulē, kurai ar Latvijas realitāti nav nekas kopējs.

    Ar to visu negribu teikt, ka B. ir kāds ideāls, un viņam nav savi grēciņi, bet, izskatās, šejienes komentētāji absolūti nav spējīgi būtisko atdalīt no nebūtiskā.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    v_rostins > 05.06.2015. 22.28

    dzeris49

    Lai kādus varoņdarbus Beļēvičs nepaveiktu uz mūžu viņš paliks kā “labais latvietis” no PLL čekistu varzas, cita lieta, ka viņa oponenti ir vēl nesalīdzināmi ļaunāki, īpaši jau uzblīdušais sapelējušais Kukulītis.

    “..un apmaksājuši arī Belevica šantāžu ar pielaides došanu, tiem pat prātā neienāk.”

    ————

    Labi, ka pašam beidzot ir pielecis, ka pielaižu dalīšana ir stipri politizēta un piebildīšu, čekas kontrolēta.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

traductrice 05.06.2015. 12.40

Es arī drīzāk piekrītu viedoklim, ka viņu rok nost. Pārāk plaši atvēzējās uz rindu tīrīšanu. Tā nedrīkst! Re, arī pļuriņam tīrīšana ir beigusies ar pirksta pakratīšanu, tagad arī, aizrādījums šitai dāmai ir izrādījies par iemeslu sodīt pašu aizrādītāju. Kādas reformas veselības nozarē vispār ir iespējamas, ja nekam nedrīkst piedurties?! Ja visi “pašreizējie siles barokļi” ir neaizskarami?! Laikam būs jāaicina talkā jaunais prezidents – viņš tak solījis īpaši pievērsties arī veselības nozarei. Nu, tad lai veicas!

+4
-4
Atbildēt

5

    dzeris49 > traductrice 05.06.2015. 14.40

    Nu tā ir tipiska vidusmēra latviešu uzvedība, pateicoties kurai, lielā mērā, pastāv šī te mūsu sistēma.

    Tikko ka kāds gribēs ko mainīt, visu tūlīt sāks meklēt dažādas utis viņam pašam, tā vietā, lai atbalstītu cilvēku, kurš, tomēr, grib izdarīt ko pozitīvu

    Un tas, ka Belevics gribēja pārorientēt naudas plūsmas no dārgajiem iepirkumiem un celtniecības taisni uz slimnieku ārstēšanu, tas ir nenoliedzams fakts, un tas ir tas, kas daudziem nepatika, bet, kuru interesē tas, ko viņš dara, interesē tikai Belevica noriešana, kaut, būtu pilnīgi vienalga, kurš veic nepieciešamas reformas, galvenais, lai ir rezultāts.

    Bet, tikai ne Latvijā.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > traductrice 05.06.2015. 19.22

    Ko un kā viņš gribēja zagt?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    klans > traductrice 05.06.2015. 19.01

    Gribēja, bet nevarēja. Izlēma zagt pats.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    traductrice > traductrice 05.06.2015. 13.07

    @Bet

    protams, var domāt kategorijās – viss, ko daru, daru tikai sev. Un mums ir ne mazums tādu politikāņu un ierēdņu, kas dara tikai sev, sev, sev un sev. Nezinu, kāpēc, bet par Belēviču man vienkārši nerodas tāds iespaids. Subjektīvi un bez pamatojuma. Taču man šķiet, ka viņš tomēr vēlas vairāk attīrīt, nekā saduļķot dīķi.

    Ne visi cilvēki ir tik negausīgi alkatīgi, kā piemēram, šķēle, kuram pat kapā nebūs gana. Vari uzskatīt mani par naivu zosi, bet Belēvičā kā cilvēkā, kas ir kļuvis pat ļoti turīgs, tai skaitā tāpēc, ka valsts nesakārtotā/sashēmotā sistēma viņam to ir ļāvusi, es redzu vēlmi tomēr sistēmu sakārtot. ja tev ir kādi “cieti fakti” par pretējo, sper vaļā.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Bet > traductrice 05.06.2015. 12.42

    vai arī savu radu un dēla biznesu Beļēvičs izkratīs? vai arī tas vienīgais ir tīrs kā bērna asara?

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu