Šveices prokuratūra slēdz izmeklēšanu HSBC lietā • IR.lv

Šveices prokuratūra slēdz izmeklēšanu HSBC lietā

23
Foto: AFP/LETA

Banka maksās 40 miljonu franku naudassodu

Pēc vienošanās par vērienīga naudassoda samaksāšanu Šveices prokuratūra ceturtdien slēgusi izmeklēšanu par apsūdzībām, ka Lielbritānijas bankas HSBC Šveices struktūrvienība palīdzējusi klientiem izvairīties no nodokļu maksāšanas vairāku miljonu dolāru apmērā.

“Mēs esam pārtraukuši šo procedūru pēc vienošanās panākšanas ar banku, kas maksās 40 miljonus Šveices franku (38 miljonus eiro),” norāda Ženēvas kantona ģenerālprokurors Olivjē Žorno.

Šā gada sākumā atklātībā nonāca slepeni bankas dokumenti, kas izraisīja satricinājumu visā pasaulē. Atklājās, ka britu bankas HSBC Šveices struktūrvienība palīdzējusi turīgiem klientiem izvairīties no nodokļu maksāšanas un no varasiestādēm noslēpt vairākus miljonus dolāru.

Šie dokumenti norāda, ka HSBC nodrošinājusi kontus starptautiskiem noziedzniekiem, korumpētiem uzņēmējiem, politiķiem un slavenībām.

Atklātībā nonākušajos dokumentos iekļauti vairāki bijušie un pašreizējie politiķi no Lielbritānijas, Krievijas, Indijas, Āfrikas valstīm, Saūda Arābijas, Bahreinas, Jordānijas un Marokas.

Dokumentos norādīts, ka HSBC darbinieki zinājuši par klientu nodomiem noslēpt savu naudu no varasiestādēm.

Žurnāla Ir jaunākajā numurā publicētajā Re:Baltica pētījumā noskaidrota šīs bankas saistība ar Baltijas valstīm. 

Gandrīz puse no HSBC datu noplūdē izgaismotās «Baltijas naudas» ir saistīta ar klientiem no Latvijas. Lauvastiesa jeb 77% no Latvijas klientu naudas glabājās viena uzņēmuma – Volga River One Capital Partners L.P. – kontā. Šis investīciju fonds dibināts 2006.gadā ar mērķi darboties Krievijā un NVS teritorijā,raksta žurnāls. Saskaņā ar HSBC failos atrodamo informāciju tam piesaistīti bankas ABLV līdzīpašnieki Oļegs Fiļs un Ernests Bernis, kuri regulāri atrodami Latvijas miljonāru saraksta augšgalā.

Visu rakstu varat lasīt žurnālā Ir šeit.

Komentāri (23)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu