Jēkabpils spēļu zāles laupīšanā sašauto policistu pašu notiesā par slepkavību • IR.lv

Jēkabpils spēļu zāles laupīšanā sašauto policistu pašu notiesā par slepkavību

22
Foto: Edijs Pālens, LETA

Tihanovskis bija iesaistīts spēļu zāles “Fēnikss” aplaupīšanas lietas atklāšanā, noziedznieku aizturēšanā; kļuva par Gada policistu

Krimināllietā par cilvēka sagrābšanu, nolaupīšanu un nogalināšanu apsūdzētajiem – bijušajam Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanā sašautajam policistam Salvim Tihanovskim un viņa brālēnam, bijušajam cietuma uzraugam Kasparam Tihanovskim, – Jēkabpils rajona tiesa piespriedusi astoņu gadu cietumsodus, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Apsūdzētie atzinuši savu vainu pēc Krimināllikuma 153.panta 1.daļas “Par personas sagrābšanu, lietojot vardarbību vai draudus, vai aizvešanu ar viltu vai izmantojot personas bezpalīdzības stāvokli (personas nolaupīšana)” un pēc 125.panta 3.daļas “Par tīša smaga miesas bojājuma nodarīšanu, kas vainīgā neuzmanības dēļ bijis par iemeslu cietušā nāvei, vai par tīša smaga miesas bojājuma nodarīšanu, ja to izdarījusi organizēta grupa”. Pilns spriedums minētajā lietā būs pieejams, sākot no 15.jūnija.

Sākotnēji apsūdzība tiesājamajiem bija uzrādīta pēc Krimināllikuma 153.panta 3.daļas, 117.panta 4.punkta un 117.panta 10.punkta – par slepkavību, ja tā izdarīta ar sevišķu cietsirdību, ja to izdarījusi personu grupa. Prokurors abiem apsūdzētajiem bija pieprasījis brīvības atņemšanu uz 18 gadiem bez mantas konfiskācijas un ar trīs gadu dalību probācijas pasākumos.

Pēc tam prokurors mainīja apsūdzību uz 153.panta 1.daļu, bet tiesa – uz 125.panta 3.daļu.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai abi apsūdzētie atriebības nolūkā, būdami alkohola ietekmē, pie kāda veikala sagaidījuši cietušo. Pielietojot vardarbību ar fizisku spēku, apsūdzētie ievietojuši cietušo automašīnas bagāžas nodalījumā un aizveduši uz neapdzīvotu vietu mežā.

Mežā cietušajam sperts ar kājām pa galvu, seju un citām ķermeņa daļām. Abi apsūdzētie arī lēkuši cietušajam virsū, kamēr viņš tobrīd piekauts jau gulējis zemē. No nodarītajiem miesas bojājumiem cietušais miris.

Jau ziņots, ka 2011.gada 25.janvārī Salvis Tihanovskis bija iesaistīts spēļu zāles “Fēnikss” aplaupīšanas lietas atklāšanā un noziedznieku aizturēšanā. Toreiz apšaudē viņš guva smagu ievainojumu, kas gandrīz laupīja viņam dzīvību. 2011.gadā Jēkabpilī pilsētas svētkos Tihanovskis un otrs apšaudē cietušais policists Rims Šveds tika atzīti par “Gada jēkabpiliešiem” un saņēma pašvaldības apbalvojumus. Pēc tam Tihanovskis kļuva arī par Gada policistu.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvā pieejamā informācija, 2013.gada 29.decembrī agri no rīta Jēkabpils policijas darbinieki no ārstniecības iestādes saņēma ziņas, ka ir nomiris iepriekšējā dienā ievests smagi piekauts pacients. Policisti sāka šo gadījumu izmeklēt un atklāja, ka konflikta saknes meklējamas kādā 27.decembra notikumā, kad policisti bija saņēmuši izsaukumu uz sadzīvisku konfliktu.

Toreiz notikuma vietā likumsargi atklāja, ka cietušajai sievietei izcēlies strīds ar 58 gadus vecu paziņu, kurš konflikta laikā viņai nodarījis miesas bojājumus. Kad policisti aicināja sievieti rakstīt iesniegumu, viņa atbildēja, ka nevēlas to darīt.

Kā liecina izmeklēšanā iegūtā informācija, nākamajā dienā par notikušo uzzināja sievietes bijušais draugs – 38 gadus vecs Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) darbinieks. Vēloties pārmācīt uzbrucēju, viņš kopā ar savu brālēnu – 33 gadus vecu Jēkabpils iecirkņa darbinieku – un vēl kādu 35 gadus vecu sievieti Jēkabpilī uzmeklējis 58 gadus veco kungu un piekāvis viņu.

Izmeklēšanā iegūtā informācija liecina, ka abi vīrieši nozieguma izdarīšanas brīdī bija smagā alkohola reibumā. Vēlāk cietuma uzraugs kopā ar policistu cietušo ievietoja automašīnas bagāžas nodalījumā, aizveda uz nomaļu vietu un pēc atkārtotas fiziskas iespaidošanas pameta, neziņojot par notikušo mediķiem, noskaidrots izmeklēšanā.

Vēlāk tajā pašā dienā cietušais nonāca ārstniecības iestādē, taču 29.decembra rītā no gūtajām traumām nomira.

 

Komentāri (22)

v_rostins 01.06.2015. 11.33

Astoņi gadi! Tik daudz SC un ZRP(v) pietuvinātiem pat par tīšu slepkavību nedod un visviežāk tiem līdz tiesai nepiemēro apcietinājumu, dodot iespēju nomukt uz noziedznieku Meku, Krieviju.

+5
-3
Atbildēt

0

aivarsk 01.06.2015. 13.39

Bet iekšlietu ministram hoķ bi hnik!

pofigs, ka viens otru apšāva, pofigs, ka tas, ko apbalvoja pats izrādījās slepkava- viss vienalga! Vai saprotiet, kas vispār strādā policijā?!

+2
-2
Atbildēt

1

    Pelēkais Vilks > aivarsk 01.06.2015. 15.50

    Vai saprotiet, kas vispār strādā policijā?

    ========

    Es saprotu. Man bijuši apzagšanas gadījumi, kad policis (virsnieks) raksta protokolu..

    Latvju tiesiskās izturības un valodniecības problēmjautājums.

    Valsts apmaksātajam “virsniekam” vienmēr IR vairāk apmaksātā laika protokola sastādīšanai un mazāk valodas zināšanu nekā cietušajam vai likumpārkāpējam.

    Galā viss nonāk tiesiski vismaz(iz)turīgākajā būšanā – Latvijas Tiesnešu Korporācijā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu