Lietuva Žirinovski varētu pasludināt par nevēlamu personu (papild.) • IR.lv

Lietuva Žirinovski varētu pasludināt par nevēlamu personu (papild.)

10
Vladimirs Žirinovskis uzstājas 21.maijā Kremlī pēc Aleksandra Ņevska ordeņa saņemšanas no prezidenta Vladimira Putina. Foto: ITAR-TASS/LETA

Žirinovskis Krievijas televīzijā izteicies, ka jāatgūst Viļņa un Klaipēda

Krievijas Valsts domes deputāta Vladimira Žirinovska izteikumus, ka vajadzētu Lietuvai atņemt Viļņu un Klaipēdu, var uzskatīt par uzbrukumu Lietuvas teritoriālajai integritātei, atzinis Lietuvas iekšlietu ministrs Sauļus Skvernelis, vēsta portāls “Delfi.lt”.

Viņš norādīja, ka kompetentajām institūcijām būtu jārisina jautājumu par viņa iekļaušanu Lietuvā nevēlamu personu sarakstā.

“Es uzskatu, ka šādus paziņojumus var vērtēt kā uzbrukumu Lietuvas teritoriālajai vienotībai, un tie ir konstitūcijas pamatprincipi, kurus valstī jāaizstāv. Tāpēc uzskatu, ka ir pietiekams pamats viņu pasludināt par “persona non grata”,” sacīja ministrs.

Savukārt Lietuvas ārlietu ministra vietnieks Neris Germans sacīja, ka uz Žirinovska paziņojumiem Lietuvai nevajadzētu reaģēt. Mediji norāda, ka ar skandaloziem paziņojumiem par Baltiju Žirinovskis pazīstams sen.

ES vēstnieks aicina Maskavu paust oficiālu attieksmi pret Žirinovska izteikumiem

Eiropas Savienības vēstnieks Krievijā Vīgauds Ušacks aicinājis Maskavu paust oficiālu nostāju par Krievijas Liberāldemokrātiskās partijas līdera Vladimira Žirinovska provokatīvajiem izteikumiem par “Viļņas un Klaipēdas atgūšanu”. Tas naktī uz trešdienu izskanēja Krievijas televīzijas Pirmā kanāla rīkotā diskusijā.

“Mēs ar Lietuvu esam dzīvojuši trīssimt gadu. Jūs bijāt Krievijas valsts sastāvdaļa, un tāda vārda “Lietuva” vispār nebija,” diskusijā paziņojis Žirinovskis. “Kādēļ gan mēs jums atdevām Viļņu un Klaipēdu? (..) Būtu jūs pateikuši – “puiši, mēs ar jums nepaliksim ilgi, mēs drīz iesim prom” -, tad mēs to visu būtu atstājuši sev un tagad mums būtu lieliskas attiecības. Ja mēs būtu sev atstājuši Rietumukrainu, Donbasu, Krimu, tad no mums būtu aizgājuši tie, kuri mūs patiešām neieredz. (..) Bet jūs pievācat svešu teritoriju, pievācat krievus un ņirgājaties par viņiem.”

Kā sacījis Ušacks, kas arī piedalījās šajā diskusijā, viņš par šo diskusiju pieprasījis Krievijas oficiālo nostāju jautājumā par Lietuvas teritoriālās integritātes ievērošanu, ziņo LETA/ELTA.

Savukārt Lietuvas ārlietu ministra vietnieks Neris Germans izteicies, ka nav pārliecināts, vai Lietuvai vajadzētu reaģēt uz šādiem paziņojumiem, kas liecina par skandalozā politiķa vēlmi uzkrāt sev politisko kapitālu. “Viņš spēlē savu ierasto lomu,” spriedis viceministrs.

Lai gan mēdz teikt, ka Žirinovska skandalozie izteikumi lielā mērā varētu atspoguļot patieso Kremļa nostāju, Germans sliecies domāt, ka tā lielākoties ir šā politiķa personiskā nostāja, kas ierasti pausta visai savdabīgā veidā, un Lietuvai nevajadzētu reaģēt uz katru šādu gadījumu.

Arī Ušacks atzinis, ka Žirinovska provokatīvie izteikumi diez vai atspoguļo patiesos Kremļa nodomus, tomēr uzsvēris, ka šādas pārraides skatās miljoniem cilvēku un tādi agresīvi un naidpilni izteikumi ietekmē sabiedrisko domu. Tādēļ ES vēstnieks uzsvēris, ka šis jautājums ir plašāks un viņš gaida Kremļa reakciju, vienlaikus cerot dzirdēt arī Lietuvas līderu vērtējumu.

Lietuvas Ārlietu ministrijai pagaidām nav informācijas, vai Krievija atbildējusi uz Ušacka pieprasījumu. Tiesa gan, Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova minētajā pārraidē Ušackam atbildējusi, ka tas esot Žirinovska personiskais viedoklis.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (10)

traductrice 27.05.2015. 17.31

Žirinovska provokatīvie izteikumi diez vai atspoguļo patiesos Kremļa nodomus

—-

galma āksts drīkst skaļi pateikt to, ko galms domā, bet diplomātiski noklusē.

+6
0
Atbildēt

1

    aivarsk > traductrice 27.05.2015. 20.33

    Sena patiesība, tikai par ākstiem nebalsoja 12-15% iedzīvotāju, vēl ņemot vērā vēlēšanu falsifikācijas ne jau par labu “ākstam”.

    žiriks ir štrādājis psrs “miera komitejā” ar rietumvalstu sakariem, tātad kgb štata darbinieks.

    Es domāju, ka viņš ir sabiedriskās domas ledlauzis, nevis āksts. Atcerēsimies viņa “domas” par krievijas lomu un “varenību” mazgāt zābakus visādos okeānos? Tagad tā ir oficiālā krievija.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

Edgars Avotiņš 28.05.2015. 11.05

Par to Žirinovska iekļaušanu nevēlamo sarakstā es kaut kā nesapratu …

Vai tad var būt, ka viņš tur vēl nav?

+1
0
Atbildēt

0

Ebenemezers-3 27.05.2015. 20.21

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu