Kādam jābūt prezidentam? • IR.lv

Kādam jābūt prezidentam?

5
Madara Peipiņa

Pirms Valsts prezidenta vēlēšanām žurnāls Ir aicina sabiedrībā pazīstamus cilvēkus izteikt viedokli

Ar prezidentam nepieciešamajām īpašībām un prasmēm ir līdzīgi kā Ziemassvētku dāvanām – jo ilgāk domā, jo garāks kļūst saraksts. Taču jārēķinās, ka ideālais prezidents nebūs neviens – īsts, dzīvs cilvēks nāks ar savām stiprajām un vājajām pusēm un cilvēcisku potenciālu kļūdīties.

Būtiska ir prezidenta prasme iemantot iedzīvotāju simpātijas, uzticību un cieņu. Tas var nenotikt uzreiz. Prezidenta vārdiem un darbiem jābūt tādiem, lai visdažādākie Latvijas iedzīvotāji varētu teikt: «Lūk, mans prezidents, es ar viņu lepojos!» Tam būtu sabiedrību saliedējoša ietekme, kas pašlaik ir ļoti vajadzīga. Nav vienas formulas, kā to panākt, taču svarīgi, lai prezidentam divvirzienu saruna ar cilvēkiem Latvijā ir prioritāte.

Kā prezidentu gribētu redzēt gudru un erudītu cilvēku. Tādu, kurš spēj mobilizēt savā rīcībā esošos resursus, lai saskatītu problēmu cēloņus, norādītu uz risinājumiem, un politiskajā un mediju dienaskārtībā ieceltu Latvijai būtiskākos jautājumus. Prezidentam Satversmē dotās pilnvaras nav plašas, taču, tās gudri un prasmīgi izmantojot, iespējams paveikt daudz.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu