RD opozīcija pieprasa atcelt Satiksmes departamenta direktoru Reinbahu (papild.) • IR.lv

RD opozīcija pieprasa atcelt Satiksmes departamenta direktoru Reinbahu (papild.)

35
Rīgas domes "Vienotības" frakcijas deputāti Olafs Pulks un Sarmīte Ēlerte piedalās preses konferencē, kas veltīta Rīgas domes ārkārtas sēdes sasaukšanai, lai lemtu par domes Satiksmes departamenta direktora Vitālija Reinbaha atbrīvošanu no amata. Foto: Elvis Dāgs Vīgants, LETA
Monta Glumane

Opozīcija iesniedz pieprasījumu sasaukt domes ārkārtas sēdi

Rīgas domes opozīcija iesniedza pieprasījumu ārkārtas domes sēdes sasaukšanai, lai lemtu par aizdomās par kukuļošanu turētā Vitālija Reinbaha atbrīvošanu no Satiksmes departamenta direktora amata. Par to otrdien paziņoja Rīgas domes “Vienotības” frakcijas sasauktajā preses konferencē.

Kā jau bija paredzams, otrdienas vakarā sasaukatajā Rīgas domes ārkārtas sēdē valdošā koalīcija ar 33 balsīm noraidīja opozīcijas iniciatīvu – par kukuļošanas krimināllietā aizdomās turētā domes Satiksmes departamenta direktora Vitālija Reinbaha atbrīvošanu no amata, ziņo LETA.

„Cilvēks, kurš ir aizdomās turētais noteiktā krimināllietā, nevar būt Satiksmes departamenta vadītājs – gluži vienkārši un arī tāpēc, ka viņa atbildībā ir ārkārtīgi lielas naudas summas. Rīdzinieki nevar būt droši par naudas pārvaldību,” teica Rīgas domes “Vienotības” frakcijas priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte.

Deputāti esot saņēmuši vēstuli no Korupcijas novēršanas apkarošanas biroja (KNAB), kurā apliecināts, ka KNAB lietvedībā ir kriminālprocess, kurā Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora amatā nesen ieceltajam Reinbaham ir piemērots aizdomās turētā statuss.

Deputāts Olafs Pulks (V) skaidroja, ka 2012. un 2013.gadā kukuļošanas krimināllietas ierosināšanas sākumā Rīgas domē Reinbahs ticis pārcelts no departamenta direktora pienākumu izpildītāja amata direktora biroja vadītāja amatā. Tas liecinot, ka Rīgas dome reaģējusi uz notiekošo, tātad zinājusi, ka aizdomām bijis pamats.

Pulks uzsvēra, ka Reinbahs kopumā “ļoti dīvaini” iekļuvis Rīgas domē – no kādreizēja arodbiedrības LABA funkcionāra par departamenta darbinieku un pašlaik “jau mistiski nokļuvis augstākajā karjeras punktā”.

„Nekādus labos darbus es par viņu nevaru pastāstīt. Reinbahs ir viens no vainīgajiem arī par Rīgas sabiedriskā transporta augstajām biļešu cenām,” teica Pulks.

Patlaban šajā kriminālprocesā ir divi aizdomās turamie – viena privātpersona, otra amatpersona, Reinbaham ir piešķirts aizdomās turamā statuss, preses konferencē teica opozīcijas pārstāvji. To Ir.lv apstiprina arī KNAB galvenā speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Laura Dūša: „Šī persona ir iesaistīta kriminālprocesā ar kukuļdošanu saistītās noziedzīgās darbībās, taču vairāk informāciju šobrīd vēl nevaram izpaust.”

S.Ēlerte norāda, ka Satiksmes departaments ir Rīgas pilsētas vadošā iestāde satiksmes un transporta nozarē, kas līdz ar V.Reinbaha palikšanu amatā rada bažas par lietderīgu pilsētas budžeta līdzekļu izmantošanu. Viņa atgādināja, ka Valsts kontrole savā revīzijā jau atklājusi vairāk nekā 16 miljonu eiro nelietderīgu izmantošanu.

Opozīcija uzsver, ka laikā, kad domes Satiksmes un transporta lietu komitejā tika izskatīta Reinbaha kandidatūras atbilstība departamenta direktora amatam, viņš bija atvaļinājumā un deputātiem nebija iespējas viņu iztaujāt. Arī Rīgas domes sēdē, kad Reinbahs tika apstiprināts Satiksmes departamenta direktora amatā, deputātiem nebija iespējas uzdot jautājumus.

Reinbahs marta beigās ar domē valdošās koalīcijas balsu pārsvaru tika iecelts Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora amatā. Reinbahs ir 42 gadus vecs, 2001.gadā ieguvis jurista izglītību – bakalaura grādu Baltijas Starptautiskajā akadēmijā. Pirms stāšanās departamenta direktora pienākumu izpildītāja amatā Reinbahs gandrīz divus gadus bija Satiksmes departamenta Direktora biroja vadītājs, ziņo LETA.

Reinbahs kopš pērnā gada 17.novembra pilda Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītāja pienākumus. Šajā amatā viņu iecēla Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) pēc negaidītas iepriekšējā departamenta vadītāja Krišjāņa Petera aiziešanas mūžībā.

Departamenta direktora pienākumu izpildītāja pienākumus Reinbahs iepriekš pildīja arī no 2012.gada februāra beigām līdz jūlija sākumam.

2013.gada maijā KNAB veica kratīšanu Rīgas domes Satiksmes departamentā saistībā ar pasažieru pārvadājumiem galvaspilsētā. KNAB pārstāvji tolaik stāstīja, ka izmeklētājiem bija radušās aizdomas, ka kāda Satiksmes departamenta amatpersona par labvēlīgu lēmumu pieņemšanu par pasažieru pārvadājumiem galvaspilsētā kā kukuli ir pieprasījusi veikt regulārus maksājumus kādai arodbiedrībai.

Tolaik publiski izskanēja, ka aizdomās par kukuļa pieprasīšanu tiekot turēts Satiksmes departamenta direktora biroja vadītājs, bijušais Latvijas Apvienoto biedru arodbiedrības (LABA) vadītājs Reinbahs. Pats Reinbahs atzina, ka ticis izjautāts KNAB, tomēr gan viņš, gan arī Ušakovs izskanējušās apsūdzības noliedza un saistīja ar politisko oponentu intrigām.

LABA ir Rīgas domes vadībai un pašvaldības RS pietuvināta arodbiedrība, kurai no RS budžeta regulāri piešķirts finansējums. LABA biedri un vadošās personas regulāri bijušas redzamas “Saskaņas centra” rīkotajos piketos un arī paši rīkojuši akcijas, kurās tiek pausta neapmierinātība ar valdības darbu un lēmumiem.

(papildināta ar 2.rindkopu)

Komentāri (35)

Ebenemezers-3 26.05.2015. 15.22

Riigas domee bez prokurora neko nekad nepanaaks

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu