Par priekšnoteikumu pārejai uz kvalitatīvām darbavietām • IR.lv

Par priekšnoteikumu pārejai uz kvalitatīvām darbavietām

42
Strādnieki veic rekonstrukcijas darbus bioloģiskās attīrīšanas stacijā "Daugavgrīva". Foto: Edijs Pālens, LETA
Līga Menģelsone

Tā ir nodokļu politika un sasaiste ar izglītību

Iepazīstoties ar nesen publiskotā „DNB Latvijas barometra” pētījuma rezultātiem par darba tirgu un statistiku šajā jomā, diezgan skaidri ir redzama tendence, ka Latvijas iedzīvotāju subjektīvais vērtējums ekonomiskajai situācijai valstī ir visai cieši saistīts ar vidējās algas izmaiņām.

Būtībā atalgojums ir galvenā mēraukla, pēc kuras iedzīvotāji vērtē ekonomisko situāciju un tās izmaiņas. Tas sasaucas ar ekonomistu tēzi, ka ikvienas izmaiņas ekonomikā iedzīvotāju uztverē attēlojas ar zināmu laika nobīdi, jo makrolīmeņa procesi tikai pēc laika jūtami ietekmē cilvēku maciņus.

Šāda tendence redzama arī atbildēs uz jautājumu, kuri ir trīs būtiskākie faktori, lai respondents kādu darbavietu uzskatītu par labu. Arī šeit galvenā vērtējuma pozīcija ir atalgojums, un tikai pēc tam seko darba saturs, kolektīvs un citi aspekti.

Līdzīga aina vērojama arī, vērtējot, kādai darbavietai respondenti dotu priekšroku – atkal dominē atalgojums, kuram prioritārā secībā seko faktori, kas saistīti ar finansiālo drošību un iespējamo materiālo atbalstu (sociālās garantijas, prēmijas u.tml.). Turklāt, salīdzinot ar iepriekšējo gadu vērtējumiem (2010. un 2012.gads), daļa aptaujāto uz augstāka atalgojuma rēķina pat piekāpušies prasībās attiecībā uz darba apstākļiem.

Ievērību pelna arī fakts, ka iedzīvotāji salīdzinoši augstāk vērtē iespēju strādāt mazkvalificētu darbu par augstāku samaksu, nekā kvalificētu darbu par zemāku algu. Kaut arī īstermiņā šāda izvēle varētu būt saprotama, jāapzinās, ka kvalificēts darbs perspektīvā dod lielāku iespēju karjeras izaugsmei (un attiecīgi – augstākam atalgojumam), kamēr mazkvalificēts darbs var aizkavēt profesionālo izaugsmi. Turklāt nesamērīgi atalgota darba zaudēšanas gadījumā būtu zemas iespējas atrast darbu ar tikpat labu atalgojumu.

Kaut arī finansiālais aspekts ir neapšaubāmi saprotams, bažas rada tas, ka kopumā samērā zemu vērtējumu iegūs tādi darba aspekti kā iespēja strādāt starptautiskā vidē, gūt jaunas zināšanas u.tml. Tas liek domāt par karjeras izaugsmes un motivācijas trūkumu kopumā.

No Latvijas Darba devēju konfederācijas viedokļa, protams, minētie pētījuma rezultāti atgādina par diviem būtiskiem procesiem, kurus virzām. Viens no tiem ir tas, ka konsekventi pastāvam uz nepieciešamību mazināt darba nodokļus, tādējādi veicinot cilvēku „uz rokas” saņemtā atalgojuma pakāpenisku pieaugumu nevis regulatorā veidā (kas, piemēram, ir minimālās algas celšana), bet paaugstinot darba devēju spēju maksāt lielākas algas. Galu galā atalgojums, ko cilvēks saņem, tāpat atgriežas apritē – tai skaitā patēriņa nodokļu veidā.

Paredzu gan, ka šajā jautājumā mūs gaida plašas diskusijas ar sociālajiem partneriem valdībā, taču darba nodokļu samazinājums ir noteikts likumā un fiksēts Nodokļu politikas stratēģijā 2015.-2017.gadam, kas pērn rudenī parakstīta ar Finanšu ministriju. Turklāt, saprotot nepieciešamību pēc lielākas ekonomiskās aktivitātes, līdzīgi procesi un diskusijas notiek visā Eiropā, arī mūsu kaimiņvalstīs, tostarp Igaunijā, kas plāno samazināt darba nodokļus.

Otrs būtisks darbības virziens, lai izlīdzinātu plaisu starp „mazkvalificētu” un „kvalificētu” darbu, ir LDDK iniciēto izmaiņu ietveršana Profesionālās izglītības likumā, iestrādājot tajā risinājumus, kā panākt lielāku darba devēju iesaisti mācību procesā. Tādējādi tiek nodrošināts, ka jaunietis apgūst patiešām darba tirgū nepieciešamās prasmes, nevis tikai teoriju. Tikmēr darba devējs savukārt jau mācību procesa laikā iepazīst turpmākos darbiniekus.

Savukārt augstākās izglītības jomā sāpīgais jautājums ir dabaszinātņu un matemātikas zināšanas jauniešu vidū – nav noslēpums, ka virkne Latvijas augstskolu studentu visdažādākajās specialitātēs „atbirst” pirmā mācību gada laikā, jo netiek līdzi mācību vielai, kas balstīta vispārējās izglītības posmā apgūstamajos zinību pamatos. Gala rezultātā jaunietim, kurš savulaik nav uzskatījis par vajadzīgu, piemēram, pamatīgi apgūt matemātiku, ir ciet ļoti daudzas durvis – gan pieprasītajā IT jomā, gan citviet. Tādā gadījumā nekas cits kā vien „mazkvalificēts darbs” neatliek, taču – tā nav ilgtspējīga pieeja no valsts attīstības viedokļa kopumā.

Autore ir Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore

 

Komentāri (42)

gatis_ozolins3 20.05.2015. 12.04

Tas patiesi ir “ilgtspējīgs” jeb latviskāk – stratēģisks skatupunkts kas būtu jāpatur prātā diskusijās par ekonomiku u izglītību. Izglītības satura jautājums tad nu attiecīgi jārisina VISCam un tā vadītājam G.Catlaka kungam.

0
0
Atbildēt

0

Absints 20.05.2015. 16.31

Latvijā valda sociālistiskā uravņilovka. Nav svarīgi, cik tu strādā, kāda ir tava izglītība, iemaņas, atdeve, profesionalitāte..svarīgi ir cik tu saņem par to. Un, ja daudz- Tu esi sliktais. Jo pensionāre, lūk, komunālos…

Profesionālisms, ekspertīze netiek cienīta, svarīgi ir izpildīt likuma pantus, nav svarīgi vai Tev ir mērķis, attieksme, virzība.

Mēs mentāli joprojām dzīvojam sociālismā, kad visiem “maksāja” algu, nevis tā bija jānopelna.

Tāpēc censoņi, kas strādā efektīvi un daudz, kas ir mācijušies pa naktīm, lai iegūtu izglītību, ir jāsoda, jāatņem nauda,ieviešot progresīvo nodokli, ceļot neapliekamo minimumu. Sliņkiem un bomžiem nē. Tiem jāmaksā pabalsti, jo tikai tā var uzlabot GINI indeksu. Jo pensionāre, lūk, komunālos…

Un tas tur, lūk, bankā, un tas tur, lūk, dzelceļā ir maita, jo viņam daudz maksā. Tas, ka tiek nodrošināta valsts stabilitāte, ka valstij tiek pelnīti miljoni, nav svarīgi. Jo viņi saņem daudz, a pensionāre, lūk, komunālos..

Un tāpēc sēžam peļķē un sēdēsim.

0
-1
Atbildēt

3

    Ēriks > 20.05.2015. 20.54

    Viss būtu labi,ja te maksātu maz tikai sliņķiem un daudz -gruntīgiem strādātājiem,tad tavas sentences būtu ko vērtas.Bet,ja kāds ”šofera dēls” par blatu iekļuvis labi atalgotā darbā pārcilāt nevienam nevajadzīgus papīrus, vai kādam maksā tūkstošus tikai par labu izglītību nevis darba rezultātu,kurš reizēm ir pat ar mīnusa zīmi un nodara zaudējumus valstij,vārdu sakot -saņem lielu naudu par parazitēšanu,tas daudziem rada jautājumu -kāpēc man jāraujas kā nēģerim plantācijā par grašiem,kamēr citi par nekā nedarīšanu brauc uz Montekarlo?

    https://youtu.be/lxFClSLNcww

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Absints > 21.05.2015. 12.43

    un tāpēc jāsoda arī godīgie…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 21.05.2015. 13.35

    Ej nu atšķir godīgu no negodīga…liela māja,glauna tačka,dārgs uzvalks…bet visriņķī apkārt bardaks un nemākulīga vadīšana…un pensionāre,kura visu mūžu godīgi un cītīgi strādājusi…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu