Jaunajā Dzintaru koncertzālē stīgu kvartets "Artemis" un vijolniece Vineta Sareika • IR.lv

Jaunajā Dzintaru koncertzālē stīgu kvartets “Artemis” un vijolniece Vineta Sareika

30
Kvartets "Artemis". Publicitātes foto

21.maijā restaurētās Dzintaru slēgtās koncertzāles atklāšanas koncertu sērijā ar vienīgo koncertu Baltijas valstīs uzstāsies viens no pasaulē vadošajiem stīgu kvartetiem “Artemis”, kurā pirmo vijoli spēlē latviete Vineta Sareika.

Programmas pirmajā daļā līdzās Volfganga Amadeja Mocarta 14.stīgu kvartetam tiks atskaņots arī starptautiski atzītā un pazīstamā latviešu komponists Pētera Vaska 5.stīgu kvartets.

Par to komponists saka: “Šajā kompozīcijā vēlējos pavēstīt, ka mēs visi esam daļa no pasaules un pasaule ir mūsos; par ideālisma pastāvēšanu un nepieciešamību, par mīlestību mums apkārt un mūsos. Es biju iesaistījies radīšanas procesā ne kā novērotājs no malas, bet kā klātesošs un uzticīgs dalībnieks. Pirmā daļa “Klātbūtne” nekavējoties ieved spēcīgas emocionālas spriedzes gaisotnē. Otrā daļa “Tālu prom … tik tuvu” ir klusa un mierīga dziedāšana, piedodošs un mīlas pilns skatiens pār sāpju un pretrunu nomocīto pasauli.”

Koncerta otrajā daļā tiks atskaņots Antonīna Dvoržāka 13. stīgu kvartets Sol mažorā.

Jūrmalniece Sareika pirmo vijoli kvartetā spēlē kopš 2012. gada. Pēc uzvarām vairākos starptautiskos konkursos un iekļūšanas prestižā Karalienes Elizabetes starptautiskā vijolnieku konkursa laureātu vidū 2009.gadā Briselē vijolniece sāka daudzsološu karjeru gan kā soliste un kamermūziķe, gan arī kā orķestra koncertmeistare.

Stīgu kvartets “Artemis” dibināts 1989.gadā, un tā sastāvā kopš pirmās dienas spēlē čellists Ekarts Runge, sadarbojoties ar Gregoru Zīglu un Frīdemani Veigli.

Mūzikas kritiķi vienmēr izceļ “Artemis” klasisko stīgu kvartetu interpretācijas, īpaši Ludviga van Bēthovena opusu lasījumus, bet 21.maija vakara koncerta iesākumā klausītājiem ir iespēja dzirdēt Bēthovena laikabiedra Volfganga Amadeja Mocarta mūziku.

Dzintaru koncertzāles atklāšanas koncertu sērija turpināsies no 20. līdz 31.maijam. Tās laikā slēgtajā koncertzālē uzstāsies izcili Latvijas un ārvalstu mākslinieki – orķestris “Kremerata Baltica”, Baiba Skride, Vestards Šimkus, Ksenija Sidorova, Inga Šļubovska, kā arī Raimonds Pauls.

 

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu