ES un Ukrainas brīvās tirdzniecības līgums stāsies spēkā 2016.gadā • IR.lv

ES un Ukrainas brīvās tirdzniecības līgums stāsies spēkā 2016.gadā

6
ES tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrēma. Foto: AFP/LETA

Krievija atteikusies no savas prasības vēl atlikt līguma spēkā stāšanos

Brīvās tirdzniecības līgums starpa Eiropas Savienību (ES) un Ukrainu stāsies spēkā 2016.gada 1.janvārī. Par to pirmdien Briselē panākta trīspusēja vienošanās starp ES, Ukrainu un Krieviju.

Krievija atteikusies no savas prasības ES vēl atlikt brīvās tirdzniecības līguma ar Ukrainu stāšanos spēkā un samierinājusies, ka līgums stāsies spēkā nākamajā gadā, pirmdien paziņoja ES tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrēma.

Pēc sarunām ar Krievijas un Ukrainas amatpersonām Malmstrēma pavēstīja, ka Krievijas delegācija nav apstrīdējusi atsauci, ka līgums stāsies spēkā 2016.gada 1.janvārī. Komisāre norādīja, ka pastāv “skaidra sapratne”, ka līgums tagad netiks labots un tiks īstenots noliktajā laikā.

Brīvās tirdzniecības līgums ir daļa no plašākā 2014.gadā noslēgtā ES Asociācijas līguma, kas kļuva par pamatu Ukrainas krīzei. Līgumam bija jāstājas spēkā jau šā gada janvārī.

Tomēr septembrī ES atlika līguma ieviešanu uz gadu, lai veicinātu miera procesu līdz ar vienošanos par pirmo ugunspārtraukšanu Ukrainā.

Apmaiņā pret to Krievija bija apsolījusi atkāpties no represijām, ar kurām tā draudēja, ja ES un Ukrainas līgums stātos spēkā bez tās interešu ievērošanas.

 

Komentāri (6)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu