Levits: "Zoodārza procedūra" prezidenta kandidātu izvēlē faktiski vairs nav iespējama • IR.lv

Levits: “Zoodārza procedūra” prezidenta kandidātu izvēlē faktiski vairs nav iespējama

23
Egils Levits. Foto: Ieva Čīka, LETA

Atbalsts pilsoniskajā sabiedrībā viņa kandidatūrai ir zīme, ka cilvēki ir noilgojušies pēc demokrātiskas politiskas kultūras

Valsts prezidentu kandidātu izvēlē “zoodārza procedūra” faktiski vairs nav iespējama un sabiedrība to neakceptētu, uzskata Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Egils Levits, kuru nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK kopā ar citiem deputātiem plāno virzīt prezidenta amatam.

Komentējot prezidenta kandidātu izvirzīšanas procesu, Levits aģentūrai LETA sacīja, ka process atbilst Satversmei, taču tam jābūt saturiskākam un caurspīdīgākam. “Mana kandidatūra tādēļ ir uzskatāma arī par simbolisku noraidījumu līdz šim valdošajai shēmošanas un intrigu kultūrai. Negaidīti plašais atbalsts pilsoniskajā sabiedrībā manai kandidatūrai ir zīme, ka cilvēki ir noilgojušies pēc demokrātiskas politiskas kultūras,” pauda Levits.

Viņš arī uzskata, ka pirmais panākums ceļā uz to jau ir gūts, jo “zoodārza procedūra” kandidātu izvēlē faktiski vairs nav iespējama, nedz vēlēšanu pirmajā kārtā, nedz arī nākamajās kārtās.

“Deputātiem ir jābalso pēc savas sirdsapziņas, nevis pakļaujoties aizmuguriski sashēmotiem plāniem. Esmu piesardzīgi cerīgs, ka tas tā būs,” piebilda Levits.

Taujāts, vai ir būtiski, lai viņa kandidatūru izvirzītu vairāku partiju pārstāvji, Levits norādīja, ka tas būtu vēlami, bet nav nepieciešami. “Mana kandidatūra ir atbrīvojums un aicinājums deputātiem, vairs nepakļauties aizmuguriskiem shēmojumiem, bet iztaisnoties un rīkoties pēc savas sirdsapziņas,” uzskata Levits.

Viņš arī pastāstīja, ka pirmajā balsojumā par Valsts prezidenta kandidātiem rēķinās ar Nacionālās apvienības atbalstu, un ņemot vērā, ka “Vienotībai” un “No sirds Latvijai” (NSL) būšot brīvais balsojums, arī ar lielu šo frakciju atbalstu.

Levits akcentēja, ka ir atvērts un ieinteresēts dialogam ar visiem politiskajiem spēkiem, “kas stingri stāv uz Satversmē iezīmēto demokrātisko pamatvērtību platformas”. “Tie ir spēki, uz kuriem balstos, un ar kuru atbalstu rēķinos,” piebilda Levits.

Levita vienas no galvenajām prioritātēm prezidenta amatā būtu palīdzēt novērst pastāvošos demokrātijas un tiesiskuma deficītu, kā arī padarīt valsti drošāku. Viņš teica, ka “ir savs skaidrs redzējums par to, kā būtu jāattīstās Latvijas valstij” un kā būtu jāpilda Valsts prezidenta amata pienākumi.

Taujāts par prioritātēm, ja viņš kļūtu par Valsts prezidentu, Levits akcentēja, ka prezidenta pilnvaras Latvijas parlamentārajā sistēmā ir saistītas ar spēju saredzēt problēmas, uzrādīt iespējamus risinājumus, izlīdzināt konfliktus, nevis ar valsts varas izmantošanu. “Tas ir galvenokārt intelektuāls amats, kam nepieciešama politiska un profesionāla autoritāte,” uzskata Levits.

Viņa galvenās prioritātes būtu stiprināt Latvijas valsti, “it sevišķi palīdzēt novērst pastāvošos demokrātijas un tiesiskuma deficītus”, kā arī padarīt valsti drošāku, ņemot vērā visus drošības aspektus, tajā skaitā hibrīdkara situāciju, panākt Latvijas ciešāku iesaisti NATO aizsardzības sistēmā un intensīvāku NATO klātbūtni Latvijā.

Tāpat viņš iestātos par sociāli atbildīgu valsti, kas īpašu uzmanību pievērš sociālajiem un nevienlīdzības mazināšanas jautājumiem. Starp Levita prioritātēm būtu arī “aktīvi un pārliecinoši” pārstāvēt Latvijas intereses Eiropas Savienībā (ES) un pasaulē, it sevišķi palīdzēt attīstīt Latvijas ekonomiku, izmantojot visas ES radītās iespējas. Viņš arī vēlētos “veicināt sabiedrības saliedētību uz Satversmes pamatvērtību pamata”.

Levits uzskata, ka ir piemērots kandidāts, lai uzņemtos prezidenta pienākumus. “Kā jurists un politologs, kuram ir pieredze visos trijos valsts varas atzaros – kā likumdošanas varā, tā izpildvarā un tiesu varā, kā cilvēks, kurš zina, kā darbojas Latvija un Eiropa, kur ir trūkumi un kā tos risināt, kā patriots, kurš ir piedalījies Latvijas valsts atjaunošanā un pastāvīgi dod savu profesionālo pienesumu valsts nostiprināšanā, domāju, ka būtu šim amatam piemērots,” norāda Levits.

Kā ziņots, Nacionālā apvienība pagājušajā nedēļā atbalstīja Levita virzīšanu Valsts prezidenta amatam, aicinot arī citus parlamenta deputātus pievienoties. Levita nominēšanu plāno atbalstīt arī atsevišķi opozīcijas deputāti, piemēram, Ringolds Balodis (NSL), kā arī “Vienotības” deputāti, piemēram, Lolita Čigāne.

Iepriekš valdošā koalīcija plānoja vienoties par kopīgu kandidātu prezidenta amatam, taču tas neizdevās. Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) Valsts prezidenta amatam nolēma virzīt aizsardzības ministru Raimondu Vējoni. Atbalstu Vējonim sākotnēji oficiāli pauda arī “Vienotība”, bet pēc nacionālās apvienības lēmuma par Levitu “Vienotības” frakcijai būs brīvais balsojums par kādu no šiem kandidātiem.

 

Komentāri (23)

Austras koks 18.05.2015. 08.06

Es joprojām neesmu zaudējis cerību, ka Levitu ievēlēs par prezidentu.

Lai arī esmu atklātas prezidenta ievēlēšanas piekritējs, domāju ka šoreiz aizklātās vēlēšanas, kopā ar pietiekamu sabiedrības spiedienu, var varbūt arī nospēlēt par labu Levitam.

+16
-3
Atbildēt

3

    v_rostins > Austras koks 18.05.2015. 15.09

    aivarsk

    Neaizmirsti tikai, ka nākamā Saeimā visiem ZRP(v) kremļjaģām, zagļiem un pederastiem SC rindās vietas nepietiks. 25% nesaies 35 deputāti.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    aivarsk > Austras koks 18.05.2015. 10.19

    Rostin, Tu tici, ka tie, kas jau atklāti pārdevuši savu māti, tēvu un bērnus gazpromam, tagad pēkšņi bīsies no viņu dusmām? Vienīgais no kā tie bīstas it viņu čekistu priekšnieki un mazāka naudas straumīte…

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    v_rostins > Austras koks 18.05.2015. 09.17

    Austras koks

    domāju ka šoreiz aizklātās vēlēšanas, kopā ar pietiekamu sabiedrības spiedienu, var varbūt arī nospēlēt par labu Levitam.

    ————–

    Neaizmirsti tikai ar visām parpalām nopirkto un sakompromitēto ģeputatu čekas kuratoru faktoru un poligrāfa testa iespējas. Tieši atklātas vēlēšanas varētu piespiest “tautas pārstāvjus” balsot latviešu tautas un valsts interesēs.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

DD1 18.05.2015. 09.24

Bet Āboltiņa dusmīga, jo saprot, ka pret Vējoni viņai vēl ir cerības kā kamielim izlīst caur adatas aci un tāpat kā ietika Saeimā, nostumjot no krēsla jaunāku kolēģi Junkuru, iespraukties prezidenta amatā, bet pret Egilu Levitu, kuru NA kopā ar citiem deputātiem virzīs prezidenta amatam, viņas cerības = 0.

Visu cieņu tiem “citiem deputātiem”, kas balsos pēc sirdsapziņas, tāpēc labi, ka balsos aizklāti, jo vienreiz tas jau apturēja Zatlera pārvēlēšanu.

+10
-4
Atbildēt

0

traductrice 18.05.2015. 09.29

Kam jānotiek, lai Vienotība VIENOTI nobalsotu par LABĀKO kandidātu?

+9
-3
Atbildēt

5

    aivarsk > traductrice 18.05.2015. 11.52

    Vējonis, Kūtris, Bondars – 0%

    Levits 10%

    Āboltiņa 50%

    Svarīgi jau itkā pret pret ko Āboltiņa tiks izvirzīta – piemēram – dolgopolovs pret āboltiņu un… the winner is….

    Tur tak čaļi atradīs pamatojumu, kāpēc nedrīkstēja savādāk balsot…

    Ja nevarēs ievēlēt vairākas reizes, tad uzradīsies (uzņemsies smago nastu) glābēja un nācijas vienotāja…

    Nez vai Levits var amatus un labumus solīt savas ievēlēšanas gadījumā (nez vai tas viņam vispār prātā ienāktu), taču šai ir visas durvis vaļā un savicka maks pa rokai!

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    traductrice > traductrice 18.05.2015. 11.33

    no Solvitas intervijas “Dienā”

    Cik procentu dodat, ka Vējoni ievēlēs?

    Es Vējoņa ievēlēšanu vērtēju pietiekami augsti līdz brīdim, kad tika izvirzīts Levits. Protams, aizvien pastāv kāds procents Vējoņa ievēlēšanai, bet tas ir samazinājies.

    Pārfrāzējot:

    Es sliktāka kandidāta ievēlēšanu vērtēju pietiekami augsti līdz brīdim, kad tika izvirzīts labāks kandidats. Protams, aizvien pastāv kāds procents sliktāka kandidāta ievēlēšanai, bet tas ir samazinājies.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    DD1 > traductrice 18.05.2015. 10.02

    > traductrice

    “Solvita ir nr.1., kas kopā ar zaļo vīriņu ir lielisks tandēms. … Neticu, ka viņa uzdrošinātos pretendēt pati.”

    O, Jūs nenovērtējat Solvitu. Uzdrošinātos un kā vēl.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    traductrice > traductrice 18.05.2015. 09.50

    jā, diemžēl Vējonim ir taisnība par Levitu tādā ziņā, ka viņš vāji apzinās partiju potenciālu shēmošanā. Es atšķirībā no Levita nemaz nedomāju, ka zoo-shēmošana vairs nav iespējama. Ir, un kā vēl ir. Un jāatzīst, Solvita ir nr.1., kas kopā ar zaļo vīriņu ir lielisks tandēms. Tikai, kāds ir shēmošanas patiesais nolūks? Neticu, ka viņa uzdrošinātos pretendēt pati. Viņas nepopularitāte ir pārāk uzkrītoša.

    Bet kādu kandidātu viņa tur azotē? glumekli Riekstiņu?

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    DD1 > traductrice 18.05.2015. 09.31

    > traductrice

    “Kam jānotiek, lai Vienotība VIENOTI nobalsotu”

    Labāk, lai nav vienoti, citādi nobalsos tā, kā Āboltiņa teiks. Viņa personīga nav ieinteresēta labākajā kandidātā.

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu