Cildināti apbalvojuma "Laiks Ziedonim" laureāti • IR.lv

Cildināti apbalvojuma “Laiks Ziedonim” laureāti

39
Balvas ''Laiks Ziedonim'' 2015.gada saņēmēji pēc apbalvošanas ceremonijas Cēsīs. Foto: Mārtiņš Zilgalvis, F64

Piecām nominācijām šogad saņemti kopumā 170 pieteikumi

Vidzemes koncertzālē “Cēsis” svētdien, 3.maija vakarā, svinīgā sarīkojumā paziņoti un cildināti Imanta Ziedoņa fonda “Viegli” šī gada apbalvojuma “Laiks Ziedonim” ieguvēji piecās nominācijās, vēsta aģentūra LETA. Katrs laureāts saņēma 3000 eiro naudas balvu no Borisa un Ināras Teterovu fonda.

Nominācijā “Zinātne. “Taureņu uzbrukums”” apbalvots profesors Jurģis Šķilters. Viņš ir kognitīvo zinātņu pētnieks, kurš šai zinātnes jomai atvēris durvis arī Latvijā. Savos pētījumos Šķilters pievērsies valodai un domāšanai, pasaules un sevis uztverei.

Nominācijā “Dzīve literatūrā. “Bize”” balvu saņēma rakstniece Inese Zandere. Viņa dzejniece, rakstniece, bērnu grāmatu apgāda “Liels un mazs” redaktore, libreta “Kartupeļu opera” autore.

Nominācijā “Bērni un jaunieši. “Rabarbers”” apbalvots 17 gadus vecais Valters Dakša, Saldus 2.vidusskolas 11.klases skolēns un aizrautīgs grāmatu kolekcionārs. Viņa plašā kolekcija glabājas Oskara Kalpaka muzejā “Airītes” un ir pieejama ikvienam apmeklētājam. Dakšas sasniegums ir viņa patiesais patriotisms un latviskās kultūras izzināšana. Viņš atšķiras no citiem jauniešiem ar padziļināto interesi par Latvijas vēsturi, tagadni, tās literatūru, kultūru un cilvēkiem, kas to rada.

Nominācijā “Tautsaimniecība. “Zemi es mācos”” balvu saņēma uzņēmuma “Infogram” dibinātājs Uldis Leiterts. “Infogr.am” ir vienkārša datu vizualizācijas aplikācija, kas ļauj katram bez dizaina un programmēšanas spējām radīt skaistas un interaktīvas infografikas. Produktu lieto vairāk nekā divi miljoni žurnālistu, komunikācijas speciālistu un izglītības darbinieku visā pasaulē. Uzņēmums rada eksportspējīgu produktu ar augstu pievienoto vērtību.

Nominācijā “Novadpētniecība, “Kedas”” apbalvots Varis Auziņš, kurš pāris gados ir izpētījis un sācis atjaunot gandrīz izzudušu Vidzemes folkloras kapelu tradīciju – latviešu basa instrumenta basītes spēli.

Kā atklāja balvas “Laiks Ziedonim” projektu vadītāja Ināra Kehre, šogad apbalvojumam tika saņemti 170 pieteikumi. “Raiņa jubilejas gadā arī nominantos un laureātos meklējām cilvēkus ar īstu Tota uzdrīkstēšanos, neatlaidību, dedzību, nesavtību un jaunradi,” atklāja Kehre.

Ziedoņa fonds “Viegli” dibināts 2010.gada pavasarī, lai atbalstītu jaunradi Latvijā, veicinot fonda patrona ideju īstenošanos un vērtību turpināšanos. Fonds cenšas atbalstīt radošas, neparastas idejas un veidot sabiedriskus projektus, kas atklāj Latvijas skaistumu. Apbalvojumu “Laiks Ziedonim” fonds izveidojis, lai iedvesmotu, novērtētu un cildinātu jaunradi, kā arī dzejniekam svarīgās vērtības.

Komentāri (39)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu