Dārgumu atklājēji • IR.lv

Dārgumu atklājēji

4
No kreisās: Baiba Eglāja, Daiga Lēvalde un Artūrs Lapiņš.
Gunita Nagle

Rīgas pils, Doma baznīca, opera – šo un desmitiem citu Latvijas kultūrai un latviešu pašapziņai svarīgu namu atjaunošanā piedalījusies Arhitektoniskās izpētes grupa, kuras darbiniekus vieno mīlestība pret vēsturi un savu darbu

Ko citi būtu izmetuši atkritumos kā vecu krāmu, to Arhitektoniskās izpētes grupas (AIG) speciālisti liek pie biroja sienām. Nojauktas 18.gadsimta koka ēkas loga rāmis ar bieziem stikliem. Pēc Johana Kristofa Broces zīmējuma darināts Marijas Magdalēnas baznīcas apaļš jumta logs, kas pēc svētnama pārbūves 19.gadsimtā mētājās bēniņos. Uz pelēka lina auduma restaurēts 200 gadu vecu tapešu fragments. Birojs lielākoties iekārtots ar namos atrastiem galdiem, krēsliem, dēļiem, misiņa, māla un stikla traukiem.

Šīs lietas stāsta par AIG. Arī šī uzņēmuma darbinieki meklē dārgumus tur, kur citi redz tikai graustus, gruvešus, mēslus. Kādiem gan sapņotājiem vajadzēja būt, lai iedomātos, ka ar arheoloģiju un restaurāciju var taisīt biznesu! Tomēr 1991.gadā pēc arhitekta Anda Ciņa ierosinājuma tika dibināta AIG, un nu jau vairāk nekā 20 gadu pārdesmit cilvēku Baibas Eglājas, Daigas Lēvaldes un Artūra Lapiņa vadībā gādā, lai no nebūtības atdzimtu brīnišķīgi Latvijas arhitektūras un kultūras pieminekļi. AIG ir piedalījusies ne tikai Rīgas Doma, Rīgas pils, Rīgas Biržas, operas nama restaurācijā, šim uzņēmumam varam pateikties par viņu darbu Cēsu pils kompleksa, Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas torņa, Kuldīgas novada muzeja jeb Bangerta villas, Ungurmuižas kungu mājas un desmitiem mazu muižu, baznīcu un īres namu atjaunošanā.

Skarbi un skaisti

«Mums ļoti patika sava profesija,» par sevi un Daigu Lēvaldi saka Baiba Eglāja, uzņēmuma AIG vadītāja. Tā viņa atbild uz jautājumu, kādēļ tika veidota Arhitektoniskās izpētes grupa

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu