Tiesa: Bostonas maratona spridzinātāja mērķis bija džihāds ASV • IR.lv

Tiesa: Bostonas maratona spridzinātāja mērķis bija džihāds ASV

36
Džohars Carnajevs, kuru ASV tiesā par terorakta sarīkošanu Bostonas maratona laikā 2013.gadā. Foto: AFP/LETA

Carnajevam varētu draudēt vai nu nāvessods vai mūža ieslodzījums

Bostonas Maratona spridzināšanas mērķis bija īstenot džihādu un nodarīt milzīgu, neaizmirstamu ļaunumu, pirmdien noslēdzot maratona spridzināšanas tiesas prāvu atzinuši prokurori.

Apsūdzētais 21 gadu vecais Džohars Carnajevs un viņa vecākais brālis “jutās kā mudžahedīni, kuri īstenoja savu cīņu Bostonā,” sacījis prokurors.

Carnajevs apsūdzēts kā vienlīdz vainīgs spridzināšanas organizēšanā. Prokurori atsaucas uz zīmīti, kuru viņš rakstījis slēpdamies kādā laivā pirms viņu arestēja policija. Vēstule loģiski un skaidri atspoguļo ekstrēmistu ideoloģiju, ziņo LETA/DPA.

Apsūdzētais uzskatījis slepkavību par reliģiski attaisnojamu atbildi tam, kā ASV izturas pret musulmaņiem. Viņš darbojies kopā ar brāli Tamerlanu, kurš tika nošauts policijas pakaļdzīšanās laikā.

Bostonā sākusies par spridzināšanu Bostonas maratonā apsūdzētā Džohara Carnajeva tiesas prāva, kuram notiesāšanas gadījumā draud nāvessods.

Pie Bostonas maratona finiša līnijas 2013.gada 15.aprīļa pēcpusdienā notika divi sprādzieni, kuros dzīvību zaudēja trīs cilvēki, bet 264 tika ievainoti. ASV izmeklētāji aizdomās par Bostonas teroraktu sarīkošanu tur divus čečenu imigrantus – brāļus Carnajevus.

Džoharam izvirzītas apsūdzības 30 punktos, arī par masu iznīcināšanas ieroču pielietošanu, kas novedis pie cilvēku nogalināšanas. Lielākajā daļā apsūdzību paredzēts nāvessods. Viņš noliedzis savu vainu visās viņam uzrādītajās apsūdzībās.

Krievijā dzīvojošā Carnajevu ģimene prāvā nepiedalīsies un kopš emocionālās preses konferences, kas tika sarīkota uzreiz pēc terorakta, centusies sev nepievērst lieku uzmanību.

Brāļu Carnajevu māte Zubeidata apsūdz ASV drošības dienestus, ka tie bez vajadzības pakaļdzīšanās laikā nogalinājuši viņas dēlu Tamerlanu.

Brāļu vecāki uzskata, ka dēli nav vainīgi, un nožēlo došanos uz ASV.

 

Komentāri (36)

v_rostins 07.04.2015. 12.54

Atgādinājumam. Pirms Bostonas terora akta spridzinātājs kādu laiku pavadīja Krievijā teroristu gatavošanas centrā.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu