Rinkēvičs: Man ir principa lietas, kurās mana pozīcija ir skaidra (papild.) • IR.lv

Rinkēvičs: Man ir principa lietas, kurās mana pozīcija ir skaidra (papild.)

161
Edgars Rinkēvičs. Foto: Ieva Lūka, LETA

Rinkēvičs  tviterī nesaudzīgi izteicies par VL-TB/LNNK

“Dažiem liekas, ka ārlietu ministram nevar būt savas pozīcijas, ka viņam visu laiku tikai jāsmaida. Ir principiālas lietas, kurās mana pozīcija ir skaidra!” – tā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība) LTV otrdien skaidroja, kāpēc interneta vietnē “Twitter” atļāvies skarbi kritizēt koalīcijas partnerus no Nacionālās apvienības.

Rinkēvičs nedēļas nogalē nesaudzīgi izteicies par koalīcijas partneri “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK), jo vēlējies pievērst uzmanību sev aktuālai problēmai un novērst, viņaprāt, kaitniecisku priekšlikumu iekļaušanu Izglītības likumā, kas kopētu Krievijas ideoloģiskos uzstādījumus.

Ārlietu ministrs pagaidām neatvainojas par valdības partneriem veltītajiem asajiem izteikumiem sociālajos tīklos. Ministra preses padomnieks Mārtiņš Drēģeris norādīja, ka “līdz tikšanās reizei ar Nacionālo apvienību citu ministra komentāru par šo tēmu nebūs”.

Nedēļas nogalē ministrs savā “Twitter” kontā ierakstījis: “Mani neizbrīna SC [“Saskaņas centra”] un NA [Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK] kopošanās par tikumību, jo viņu mērķis nav brīva LV, bet totalitāra valsts, kuru pēc tam var nodot Kremlim.”

Rinkēvičs telekanālā LNT otrdien skaidroja, ka šādi rīkojies, jo viņu “tiešām pārsteidza”, ka komisijā savstarpēji bloķējas tādi it kā pretēji spēki un kopē ideoloģiskos uzstādījumus, kas pašlaik ir aktuāli Krievijā. Katrai partijai ir savi mērķi, bet tas, ka šīs partijas spēj vienoties par šādām lietām, ir bīstami, uzskata politiķis.

Ceru, ka šāda veida likumi netiks pieņemti, piebilda Rinkēvičs, mums jāsaprot, ka aiz cēliem mērķiem tiek mēģināts kopēt Krievijas modeli.

Ministrs apzināti esot izvēlējies asu vēstījuma formu, jo gribējis pievērst uzmanību lietām, kas, viņaprāt, ir nepieņemas, un viņš ir priecīgs, ka viņa vēstījums piesaistījis uzmanību.

Saeimas priekšsēdētāja un Nacionālās apvienības deputāte Ināra Mūrniece otrdien paziņojumā norāda, ka „Rinkēviča kungu pazīstu kā racionālu un darbaspējīgu politiķi, līdz ar to viņa paziņojums tvitera kontā saistībā ar balsojumu Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā raisīja pilnīgu neizpratni”. Viņa uzskata, ka par diskusijām un balsojumiem kādā Saeimas komisijas sēdē, kur katru partiju pārstāv pāris deputātu, būtu nepārdomāti izdarīt tālejošākus spriedumus. 

„Šobrīd nav īstais brīdis, lai Latviju pakļautu iekšpolitiskiem riskiem, kurus var radīt neskaidri un viegli pārprotami mājieni sabiedrībai saistībā ar valdības stabilitāti. Saeimā ir bijuši dažādi balsojumi, kuros vienojušies dažādi koalīcijā un opozīcijā pārstāvēti politiskie spēki. Piemēram, par termiņuzturēšanās atļauju piešķiršanu par nekustamajiem īpašumiem, ko sabiedrība uztvēra ļoti sāpīgi, kā arī jautājumā par pareizticīgo Ziemassvētkiem atbilstoši Maskavas patriarhijas baznīcas kalendāram,” pauž Saeimas priekšsēdētāja.

„Tomēr šādi balsojumi nav mudinājuši publiski paust tik dramatiskus secinājumus, ar kādiem vakar nāca klajā Rinkēviča kungs. Ikvienam ir tiesības uz viedokli, tostarp sociālajos tīklos. Šobrīd Latvijai jārēķinās ar ģeopolitiskajiem riskiem, un arī no valdības partneru politiskās vienotības ir atkarīga iekšējā stabilitāte valstī. Ticu, ka Rinkēviča kungs apzinās savu atbildību gan kā politiķis, gan kā Latvijas ārlietu ministrs,” uzsver Mūrniece.

Arī premjere Laimdota Straujuma (Vienotība) nepiekrīt ārlietu ministra tviterī paustajiem izteikumiem un solījusi to pārrunāt ar Rinkēviču. Straujuma otrdien “Rīta Panorāmā” arī sacīja, ka tviteris ir publiska telpa un ierakstos tajā būtu jāizvairās no apvainojumiem.

Savukārt Nacionālā apvienība neizprot ārlietu ministra pārmetumus, daži politiskā spēka biedri arī cer uz Rinkēviča atvainošanos, to gan atstājot politiķa sirdsapziņas ziņā, ziņo LETA.

VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš norādīja, ka politiskajam spēkam nav izprotama šāda politiķa, it īpaši ārlietu ministra, rīcība. Ja ministram ir personīgs viedoklis par to, vai konkrētā likumā jāakcentē tikumības jēdziens, viņš to, protams, var izteikt, tomēr to nevajadzētu sasaistīt ar izprotamiem mērķiem – šajā gadījumā totalitārismu, skaidroja Bērziņš. Viņš arī piebilda, ka tikumības jēdziens ir izsenis būtisks Latvijas tautai, kā arī mudināja ārlietu ministru sīkāk papētīt šo jautājumu.

Nacionālās apvienības līderis arī pastāstīja, ka jau ir saņēmis vairāku VL-TB/LNNK biedru zvanus, kuri sagaida no Rinkēviča atvainošanos. Savukārt Bērziņš uzskata, ka jautājums par atvainošanos ir uz Rinkēviča sirdsapziņas.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija 25.martā atbalstīja opozīcijas deputātes Jūlijas Stepaņenko (S) ideju Izglītības likumā iekļaut normu, kas paredz aizliegt izglītības iestādēs izplatīt un izmantot materiālus, kas var negatīvi ietekmēt izglītojamā tikumisko, estētisko, intelektuālo vai fizisko attīstību. Šādu ideju sēdē atbalstīja vairāki partiju “Saskaņa”, “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNKK un Latvijas Reģionu apvienības deputāti.

Stepaņenko priekšlikums paredz papildināt Izglītības likumu ar punktu, ka izglītības sistēma nodrošina izglītojamā tikumisko audzināšanu, kura atbilst Satversmē ietvertajām normām par sabiedrības vērtībām. Stepaņenko komisijas sēdē norādīja, ka būtu svarīgi sekot materiāliem, kuri ir izvērtēti atbilstoši noteiktajām vērtībām.

Savukārt deputāte Ilze Viņķele (V) uzsvēra, ka nav skaidrs, kas liek grozījumu pieteicējai domāt, ka patlaban ir apdraudēta bērnu audzināšana. Viņķele uzskata, ka minētie likuma papildinājumi par dažādu materiālu aizliegumu skolās ir balstīti uz aplamiem pamatojumiem, kas veikti, interpretējot atsevišķus materiālus.

Rinkēvičs parakstījies par Kopdzīves likuma pieņemšanu Latvijā

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) parakstījies par Kopdzīves likuma pieņemšanu Latvijā, liecina portālā “Manabalss.lv” pieejamā informācija.

Kopumā divu nedēļu laikā, kopš 23.martā sabiedrības iniciatīvu portālā “Manabalss.lv” tika sākta parakstu vākšana par Kopdzīves likuma pieņemšanu Latvijā, par iniciatīvu parakstījušies vairāk nekā 3000 cilvēku.

Iniciatīvas pieteicējs ir partijas “Latvijas attīstībai” vadītājs Juris Pūce. Viņš aģentūru LETA informēja, ka likuma pieņemšanas nepieciešamību nosaka tas, ka vairums Latvijā dzīvojošo pāru jau patlaban nav laulāti, bet viņu savstarpējās juridiskās attiecības un attiecības pret valsti nav pietiekami aizsargātas.

Piedāvātais likumprojekts paredz izdarīt izvēli, kādu jau izdarījušas vairums Rietumu valstu, tai skaitā Igaunija, uzsvēra Pūce. Lai uzsāktu iniciatīvu, 100 Latvijā pazīstamas personas ir parakstījušas aicinājumu atbalstīt Kopdzīves likuma pieņemšanu. Šo personu vidū ir gan sportisti un kultūras nozares pārstāvji, gan zinātnes un politikas jomas pārstāvji. Aicinājumā teikts, ka divu pieaugušu cilvēku kopdzīves reģistrēšana nodrošinātu līdztiesību visiem sabiedrības locekļiem, izrādot cieņu pret viņu dzīves ceļu.

Neatkarīgi no tā, vai tie ir pretējā dzimuma vai viendzimuma pāri. Aicinājuma autori norāda, ka, ļaujot diviem pilngadīgiem cilvēkiem reģistrēt attiecības juridiski, netiks grautas ģimenes vērtības un nepasliktināsies demogrāfiskā situācija. “Mums ir jāpārstāj baidīties no draudiem, kuri patiesībā nemaz neeksistē,” uzsvērts iniciatīvā.

Jau ziņots, ka Rinkēvičs pagājušā gada 6.novembrī savā “Twitter” kontā paziņoja, ka ir homoseksuāls. Šādu atzīšanos ministrs pauda ar tekstu, ka mūsu valstij ir jārada tiesisks regulējums visa veida partnerattiecībām un par tām viņš cīnīsies. Tālāk sekoja teksts: “Zinu, ka tūliņ būs megahistērija, bet #Proudtobegay.”

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) iepriekš norādījusi, ka Latvijā nepieciešams ieviest normatīvos aktus, kas regulētu īpašuma tiesības starp civillaulībā dzīvojošiem pretēja dzimuma partneriem, bet laulība starp viendzimuma partneriem nav pieņemama.

Krievijas Valsts domes deputāts rosina ieviest sankcijas pret Latviju

Tikmēr Krievijas Valsts domes Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētājs Aleksejs Puškovs ierosinājis ieviest sankcijas pret Latviju par citu ārlietu ministra Edgara Rinkēviča pret Krieviju vērstu izteikumu sociālajos tīklos.

Rinkēvičs tviterī angliski ierakstījis: “Jo vairāk sekoju mūsdienu Krievijai, jo vairāk es nonāku pie slēdziena, ka tai būs tāds pats gals kā Vācijas Reiham pēc Pirmā un Otrā pasaules kara un būs par vēlu.”

Ja Rinkēvičs atļaujas nākt klajā ar šādiem izteikumiem, viņam jāsaprot, ka tam var sekot Krievijas puses soļi, kas “dos nopietnu triecienu Latvijas interesēm – ekonomiskajām, tirdzniecības un vēl kādām”, uzskata Puškovs.

Viņš izteicies, ka “ārvalstu politiķi nevar atļauties runāt šādas muļķības bez sekām” pret viņiem pašiem un viņu valstīm. Mazākais, tām būtu jāskar šo politiķu iespējas ieceļot Krievijas Federācijas teritorijā. “Ja cilvēks oficiāli pārstāv valsti, valstij par viņa vārdiem jāatbild,” uzskata Krievijas deputāts.

“Ir vesela rinda iespēju, tāpēc uzskatu, ka mums ir jāatbild. Un ne tikai ar paziņojumiem, bet arī ar kaut kādiem soļiem, kas parādīs, ka par vārdiem ir jāmaksā,” uzsvēris deputāts.

Kā uzskata Puškovs, Latvija ir ļoti maza NATO un Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, bet krīzes situācijā ar Krieviju “tā iegūst ļoti lielu nozīmi”.

“Tādēļ, ka tā ir pierobežas valsts, valsts, uz kuru amerikāņi tagad ved savu armiju, lai veiktu manevrus, un, jo vairāk Latvijas Ārlietu ministrijas vadītājs runās, jo vairāk uzmanības ES un NATO viņam pievērsīs,” skaidrojis Puškovs.

Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova uz Rinkēviča tvītu reaģējusi, atkārtoti nosaucot ikgadējo leģionāru piemiņas gājienu par “Waffen SS” maršu un apgalvojot, ka Latvija labi zina, kas ir Trešais reihs, jo “esesiešu simboliku ne ar kādiem eiroremontiem” nevarot aizkrāsot.

(papildināta ar sākuma rindkopu)

Komentāri (161)

Absints 07.04.2015. 15.34

Lai nu kā fakts ir , ka šobrīd juridiskās saistības var iegūt tikai laulājoties. Tāpēc būtu jābūt likumam, kas atļauj mantiskās saistības iegūt arī citām kombinācijām – viendzimumu pāriem vai poligāmām ģimenēm . Domāju, ka tas ir tikai apsveicami – noformēt to pie notāra, un netaisīt civilās ceremonijas, tā degradējot Satversmi un laulības institūciju.

+22
-7
Atbildēt

0

Mantrausis 07.04.2015. 12.09

NA mēdz rīkoties savdabīgi… Ko vērts vien bija Iesalnieka skaidrojums (karoga sakarā), ar ko atšķiras piespiedu karoga izkāršana un sodi padomju un tagadējā iekārtā…

Kas attiecas uz komisijas sēdē lemto… Būtu jauki sadzirdēt kaut minimālu argumentāciju! Tas, ka ik pa brīdim izskan alkas pēc “stingrās” rokas, liecina par sabiedrības un varas kopīgu un katastrofālu vājumu. Vara ir nostriprinājusi represīvās struktūras, kas savukārt sabiedrībai liek pierauties un domāt, ka problēma meklējama ārpusē.

Jau regulāri varam secināt, ka pilnīgs ideju trūkums vai valsts līmeņa “Tu man, es Tev” darbības ierobežo un aprobežo… Liksta ir tā, ka saprātīgi, ideju pilni ļaudis politiskiem procesiem ne tuvu neskrien, tad nu arī lemj un spriež tumši, dīvaini un gramatas vien izkrāsot spējīgi ļautiņi… Profesoru amati un izglītības diplomi nevairo saprātu, spriestspēju un kritisko domāšanu!

+27
-13
Atbildēt

0

Ebenemezers-3 07.04.2015. 20.26

un ļoti pareizi , katram ir savi principi un atteikties no tiem ir gļeevuliibas izraadiišana , te nav nekaa nosodaama neatkariigi no partejas piederiibas , taads cilveeks , kurš atsakaas no saviem principiem ir nicinaams lupatbunte, tie parasti skataas saimnieka mutee , nav pašiem sava viedokļa ne principu , ar taadiem mums pilna saeima

+17
-6
Atbildēt

1

    lno > 07.04.2015. 23.22

    Ebenemezers. Bāāa! Tad nu gan principi – paša krāns svarīgāks par koalīcijas stabilitāti:) Labi vismaz, ka šoreiz lembe nav vainīgs:)

    +7
    -10
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu