VDK dokumentu izpētes komisiju nodos LU pārraudzībā • IR.lv

VDK dokumentu izpētes komisiju nodos LU pārraudzībā

28
Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs. Foto: Ieva Lūka, LETA

Tiešā veidā Latvijas Vēstures institūtam (LVI) kā Universitātes sastāvdaļai nevar deleģēt komisijas budžetu

Valdošās koalīcijas partijas pirmdien vienojās nodot LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu izpētes komisiju Latvijas Universitātes (LU) pārraudzībā, ziņo LETA.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) pēc valdošo partiju sanāksmes skaidroja, ka tiešā veidā Latvijas Vēstures institūtam (LVI) kā Universitātes sastāvdaļai nevar deleģēt komisijas budžetu, bet LU var to nodot.

Ministrs uzsvēra, ka, veidojot komisiju, tika iekļauta “liela pretruna” – kontroles funkcijas bija apvienotas ar pētniecisko funkciju, un tas ir jāmaina.

No valdības tiešās pakļautības šis darbs tiks pārcelts uz LU, bet LVI ir LU sastāvdaļa, teica Rasnačs. Lai šādas izmaiņas notiktu, nepieciešamas izmaiņas likumos – jāpārdala budžets uz LU un, iespējams, nepieciešams arī speciāls likums, kas dotu LU tiesības uz šī budžeta administrēšu.

LU, sadarbojoties ar pašu komisiju, lems, kādā veidā norobežot uzraudzību no pētniecības, piebilda tieslietu ministrs.

Viņš prognozēja, ka VDK dokumentu izpētes komisija savu darbu pēc nepieciešamajiem likumu grozījumiem varētu sākt maijā vai pat aprīlī.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) teica, ka pēc piektdien notikušās tikšanās ar komisijas pārstāvjiem viņa pārliecinājusies – pēc Saeimas pieņemtā likuma komisijai nav iespējams “juridiski korekti” sākt darbu.

Rasnačs arī piebilda, ka komisijas sastāvs būs līdzšinējais, izņemot tās izmaiņas, par kurām zināms jau iepriekš, – Ritvars Jansons kļuva par Saeimas deputātu un komisijā vairs nestrādās, savukārt filozofijas doktore Solveiga Krūmiņa-Koņkova iesniegusi atlūgumu.

Jau ziņots, ka, neraugoties uz VDK dokumentu izpētes komisijas iebildumiem, valdība pērn piekrita VDK dokumentu izpētes komisijas administrēšanas darbu nodot Tieslietu ministrijai (TM). Tāpat valdība apstiprināja 250 000 eiro finansējuma piešķiršanu komisijas darbam trim turpmākajiem gadiem.

Šā gada februārī tieslietu ministrs Rasnačs uzdeva TM sagatavot grozījumu projektu Ministru kabineta rīkojumā, paredzot izslēgt no komisijas sastāva Kristīni Jarinovsku, kas arī tika izdarīts. Komisija Jarinovskas izslēgšanu neatbalstīja. Nesamierinoties ar šādiem pavērsieniem, par savu atkāpšanos paziņoja komisijas vadītājs Kārlis Kangeris.

 

Komentāri (28)

Mantrausis 31.03.2015. 08.23

Nepatīkami še daudzi aspekti. Viens – ja citviet bijušo specdienestu “mantojums” sen pieejams un par to var rakstīt kursa darbus – ka tā, ka neviens no Saeimas, MK vai kaut TM nav aizbraucis lietderīgā komandējumā līdz Berlīnei, Zagrebai vai Brratislavai – paskatīties, palūkoties? Otrs – vārdi “juridiski” korekti top par lamuvārdiem vai neizdarības vārdiem… Ja ņem vērā tā laikam likumdošanu, VDK arī darbojās juridiski korekti… Ja es dokumnetu izlasīšu nez atļaujas, vai kāds varēs apstrīdēt manu lasītprasmi vai dokumenta saturu? Ja tā, tās ir citas problēmas un ļoti nepatīkamas – mākslīgas! Trešais – ja Komisijas mērķis ir dokumentus izpētīt, sašķirot, digitalizēt un publiskot, kāds tam visam sakars ar SAB un valsts noslēpumu???? Vai tas nozīmē, ka konkrētu darījumu rezultātā mūsu drošības un tiesībsargu sistēmā turpina darboties noderīgi VDK darbinieki?

Soli pa solim izskatās, ka valsts jebkurai vai ikvienai darbībai ir sagatavojusi “juridiski korektus” pinekļus, balastu un akmeni kaklā, lai “uz papīra” viss notiktu, bet faktiski kā padomu armijā tiktu bremzēta un sodīta ikviena iniciatīva… Pantu daudz, cilvēku pietiks!

Dusmoties vairs nav vērts, tas ir nožēlojami…

+3
0
Atbildēt

2

    andrejs > Mantrausis 31.03.2015. 14.16

    ja Komisijas mērķis ir dokumentus izpētīt, sašķirot, digitalizēt un publiskot, kāds tam visam sakars ar SAB un valsts noslēpumu????

    —————————–

    jau pirms dažām dienām rakstīju, ka krievu VDK noziegumi ir pasludināti par neatkarīgās (?) Latvijas Republikas valsts noslēpumu. Baigi interesanti, vai ne?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    v_rostins > Mantrausis 31.03.2015. 11.18

    Mantrausis

    ja Komisijas mērķis ir dokumentus izpētīt, sašķirot, digitalizēt un publiskot, kāds tam visam sakars ar SAB un valsts noslēpumu????

    ______________

    Noslēpums tāpat kā Citadeles gadījumā. Ikviens zaglis, nodevējs, pedofīls un sadists vēlas visu paturēt slepenībā.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

v_rostins 31.03.2015. 01.22

Tad jau laikam pētīšana nonāks KGB pulkveža dēla-denuncianta, Aivara Strangas rokās. Būtu dzīvi Vilis Samsons vai Jānis Dzintars, droši vien tas gods tiktu viņiem.

+3
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu