Ukrainā kritušo Krievijas karavīru ģimenēm par klusēšanu izmaksāti trīs miljoni rubļu • IR.lv

Ukrainā kritušo Krievijas karavīru ģimenēm par klusēšanu izmaksāti trīs miljoni rubļu

14
Kremļa opozicionāra Borisa Ņemcova līdzgaitnieks Iļja Jašins. Foto: ITAR-TASS/LETA

Ņemcova apkopotā informācija par Krievijas lomu Ukrainas konfliktā tiks publicēta aprīļa vidū

Ukrainā kritušo karavīru ģimenēm par klusēšanu samaksāti trīs miljoni rubļu (aptuveni 48 000 eiro), liecina noslepkavotā Kremļa opozīcijas politiķa Borisa Ņemcova savulaik apkopotā informācija.

Naudu radinieki saņēmuši, kad parakstījuši dokumentu, kurā apņēmušies neizpaust ziņas par notikušo, ziņo LETA/UNIAN.

Šo informāciju Ukrainas medijam “Novoje vremja” izpaudis Ņemcova līdzgaitnieks Iļja Jašins, kurš patlaban strādā ar nogalinātā politiķa apkopotajiem materiāliem par Krievijas lomu Ukrainā.

“Janvāra beigās viņi (kritušo karavīru radinieki) neformāli bija vērsušies pie Ņemcova, lai viņš izdarītu spiedienu uz Aizsardzības ministriju un palīdzētu panākt naudas izmaksu,” stāsta Jašins.

Viņš skaidro, ka lielākā daļa krievu karavīru Ukrainas austrumos gājuši bojā divos karadarbības periodos.

“Pirmo zaudējumu vilni Krievija piedzīvoja pagājušajā vasarā, kad Ukrainas armija devās uzbrukumā un vienu pēc otras atbrīvoja vairākas pilsētas Doņeckas un Luganskas reģionā. Uzbrukums tika apstādināts, tieši iejaucoties Krievijas armijas vienībām. Kad krievu karavīru klātbūtni konflikta zonā noslēpt vairs nebija iespējams, Aizsardzības ministrija izdomāja versiju, ka viņi visi aizbraukuši uz turieni sava likumīgā atvaļinājuma laikā,” stāsta opozicionārs.

Jašins uzsver, ka šīs ziņas noslēpt toreiz neizdevās un situācijas sarežģīšanos atklāja žurnālisti. “Tomēr, daudziem par izbrīnu, neatkarīgai izmeklēšanai pretojās ne tikai oficiālās varasiestādes, bet arī kritušo karavīru ģimenes,” atgādina Jašins. Pēc Ņemcova avotu sniegtās informācijas, tas noticis tādēļ, ka radinieki saņēmuši ievērojamas kompensācijas – katru trīs miljonu rubļu apmērā. Vienlaikus viņiem, draudot ar kriminālvajāšanu, likts parakstīties par informācijas neizpaušanu, vēsta Jašins.

Otrs Krievijas armijas zaudējumu vilnis piedzīvots šā gada janvārī un februāra sākumā, kad notika cīņas par Debaļcevu.

Šajā reizē radinieki kompensācijas nesaņēma, jo šoreiz pirms braukšanas uz Donbasu karavīri nebija “devušies atvaļinājumā”, bet gan “aizgājuši no dienesta”.

“Komandieri plātīja rokas un rādīja uz priekšniecību. Oficiāli vērsties pēc kompensācijām nebija iespējams, jo formāli karavīri vairs nebija dienestā,” skaidro Jašins.

Iepriekš Jašins vēstīja, ka Ņemcova apkopotā informācija par Krievijas lomu Ukrainas konfliktā tiks publicēta aprīļa vidū. Ar šiem materiāliem noslepkavotais opozīcijas politiķis strādāja pirms savas nāves.

 

Komentāri (14)

Edgars 30.03.2015. 18.22

Tu esi debiils.

+5
0
Atbildēt

0

aivarsk 30.03.2015. 18.35

Redz, kā kurmis atmasko krievu klātbūtni Ukrainā! Ja jau ukraiņi ir lielgabaļgaļa, tātad ir krievu lielgabali :)) Muļķi, vai tad to tev nevajadzēja noliegt :)))

+5
0
Atbildēt

1

    andrejs > aivarsk 30.03.2015. 19.37

    nekam nederīgs žurnālists īpaši gudrs nevar būt…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

StopPutinRegime 30.03.2015. 19.07

Krievijas teritorijā, Rostovā – 2 mēnešu laikā parādījās masu kapi.

Google maps fiksētie attēli:

https://stopputinregime.wordpress.com/

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu