Islande paziņo par pieteikuma atsaukšanu dalībai ES • IR.lv

Islande paziņo par pieteikuma atsaukšanu dalībai ES

21
Protestētāji pie Islandes parlamenta Reikjavīkā. Foto: AFP/LETA

Rinkēvičs uzskata, ka ir svarīgi turpināt ciešo sadarbību starp ES un Islandi

Islande ceturtdien paziņojusi, ka atsauc pieteikumu dalībai Eiropas Savienībā (ES), ziņo LETA/AFP.

Islandes ārlietu ministrs Gunnārs Bragi Sveinsons paziņoja, ka valdība jau informējusi pa šo lēmumu ES Padomes prezidējošo valsti Latviju un Eiropas Komisiju (EK).

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) respektē Islandes lēmumu atsaukt pieteikumu dalībai ES, lai gan uzskata, ka ir svarīgi turpināt ciešo sadarbību starp ES un Islandi, informēja ministra preses padomnieks Mārtiņš Drēģeris.

Drēģeris apstiprināja, ka ministrs saņēmis Islandes ārlietu ministra Gunnāra Bragi Sveinsona vēstuli, kurā minēts, ka Islandes valdība neparedz atsākt iepriekš apstādinātās iestāšanās sarunas ES. Līdz ar to Islandes valdībai ir stingra pārliecība, ka tā turpmāk nav uzskatāma arī par ES kandidāti.

Rinkēvičs par Islandes nostāju kā prezidējošās valsts ES Padomē ārlietu ministrs informēja Eiropas Savienības Augsto pārstāvi ārpolitikas un drošības politikas jomā Federiku Mogerīnī un Kaimiņattiecību politikas un paplašināšanās sarunu komisāru Johannesu Hānu.

Pieteikumu uzņemšanai ES Reikjavīka iesniedza 2009.gada jūlijā pēc finanšu sistēmas sabrukuma, kuru Islande pieredzēja 2008.gada rudenī.

Iestāšanās sarunas Islande sāka 2010.gada jūlijā, taču pēc vēlēšanām 2013.gada aprīlī, kad pie varas nāca premjerministra Sigmundura Davida Gunnlaugsona centriskā Progresa partija un konservatīvā Neatkarības partija, sarunas nonāca strupceļā.

 

Komentāri (21)

J.Biotops 13.03.2015. 10.35

Atsauc Islande, bet par to sajūsmā jau kauc… Ruslande. Skatos kartē un domāju, cik tomēr reizēm labi, ka tādas valsts kaimiņos nav.

+2
0
Atbildēt

0

andrejs 13.03.2015. 10.38

ES noštopējusi Ungārijas līgumu ar Krieviju par AES celtniecību.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu