Savu balsi meklējot • IR.lv

Savu balsi meklējot

3
Madara Peipiņa.
Gunita Nagle

Uzņēmusies Manabalss.lv vadību, Madara Peipiņa aicina nepalikt mēmiem, kad savā valstī redzam nepieņemamas lietas, bet uzteic arī introverto latviešu mieru – īpašu vērtību trokšņainajā pasaulē

Pagājis tikai pusgads, kopš Madara Peipiņa, atgriezusies no brīvprātīgās darba Jaunzēlandē, vada platformu Manabalss.lv. Taču šajā neilgajā laikā viņai izdevies uzjundīt cilvēkos atbildības sajūtu par notikumiem Latvijā. Viņas aicināti, tūkstoši parakstās par atklātu balsošanu Valsts prezidenta vēlēšanās, par 9% nodokļa likmes saglabāšanu mikrouzņēmumiem un daudziem citiem priekšlikumiem. Madarai ir 29 gadi, un viņa vairāk atgādina vidusskolnieci, nevis rūdītu politisko aktīvisti, taču jaunās sievietes rāmajā balsī izteiktajā viedoklī aizvien biežāk ieklausās žurnālisti un valsts amatpersonas. Madara ir uzaicināta darboties arī Latvijas simtgades svētku radošajā padomē. Viņa uzreiz noraida ideju, ka rīkos mums visiem svētkus – nē, gan par svētkiem, gan par ikdienas dzīvi Latvijā līdzatbildīgs ir katrs.

Vērojot tavu aktīvo darbību Manabalss.lv, domāju – varbūt zini, kā pasīvus notikumu vērotājus padarīt par atbildīgiem valsts pilsoņiem?
Ir viedoklis, ka Latvijas sabiedrība ir pasīva, pat vienaldzīga. Manabalss.lv ir pierādījusi, ka tik traki nav. Iedodot rokās īstos rīkus, ir iespējams panākt diezgan daudzu cilvēku iesaistīšanos. Bet grūti spriest, vai cilvēki ir gatavi darīt vēl vairāk, ne tikai atbalstīt vienu vai otru iniciatīvu. Jaunzēlandē, kur dzīvoju gadu, man radās iespaids, ka cilvēki ļoti aktīvi iesaistās valsts notikumos. Taču tur pilsoniskās līdzdalības tradīcija ir ļoti spēcīga jau no 60.gadiem – protesta pasākumi, vēstules politiķiem, aktīvs darbs sabiedriskajās organizācijās ir iedzīvotāju ikdiena. Neviens to neuztver kā marginālu darbību, kas domāta tikai īpaši aktīviem, gudriem vai politiski ieinteresētiem. Daudzi pusdienu pārtraukumā aiziet piedalīties mītiņā, lai pēc tam atgrieztos darbā.

Kas mums ir traucējis kļūt pilsoniski aktīviem?
Tā ir prasme, kas jāmācās. Jau skolēniem jāmāca, ka viņi drīkst iebilst skolotājam, pašvaldības darbiniekam vai politiķim. Jauniešiem jāzina, ka viņi drīkst pieteikties vizītē pie pašvaldības vai valsts politiķa, lai izrunātu jautājumus, kas viņiem svarīgi. Ļoti svarīga ir drosme būt opozīcijā autoritātēm. Latviešiem reizēm ļoti pietrūkst drosmes. Pat tad, ja cilvēki saprot – kaut kas nav labi, retajam ir drosme pacelt balsi, lai pateiktu, ka neatbalsta šādu notikumu ritējumu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu