Latvijā visvairāk TUA ieguvēju, naudas ekonomikā - vismazāk • IR.lv

Latvijā visvairāk TUA ieguvēju, naudas ekonomikā – vismazāk

46
Cik maksā "zelta vīzas" citur? Attēls no "Re: Baltica"

Pētījums: Latvija lēti „tirgo” termiņuzturēšanās atļaujas

Salīdzinot ar tām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, kuras dod iespēju iegūt valsts termiņuzturēšanās atļauju (TUA) par noteiktu ieguldījumu nekustamajā īpašumā, Latvija piecos gados ir pārdevusi visvairāk TUA, bet rezultātā ieguvusi mazāko finansējumu, secināts jaunākajā „Re: Baltica” pētījumā.

Tā Portugāle divos gados līdzīgā veidā nopelnījusi miljardu eiro, izsniedzot tikai 1775 „zelta vīzas”, bet Latvija līdzīgu summu saņēmusi, izsniedzot TUA 13 518 ārzemniekiem piecos gados.

“Re: Baltica” secinājusi, ka Latvijas tautsaimniecībā lielāko labumu no šīs programmas guvuši nekustamo īpašumu attīstītāji un pārdevēji. No 1,26 miljarda eiro investīcijām, ko programma piecos gados Latvijas ekonomikai ienesusi tiešā veidā, 83% ieguldīti nekustamajā īpašumā, 12% guļ bankās un mazāk kā 5% nonākuši reālajā ekonomikā jeb uzņēmumu pamatkapitālā.

Latvijas programma bija populāra galvenokārt lētuma un Krievijas tuvuma dēļ – nopērkot īpašumu 150 000 eiro vērtībā Rīgā un Jūrmalā vai 70 000 eiro vērtībā citur Latvijā, varēja tikt pie tiesībām dzīvot ES.

Pagājušā gada maijā Latvijas Saeima nekustamā īpašuma cenas slieksni palielināja līdz 250 000 eiro, kas atbilst nākamajam lētākajam piedāvājumam Eiropā – Grieķijai. Pārējās deviņās Eiropas valstīs, kur pastāv šāda iespēja, nauda ir tikai viens no darījuma elementiem, cenas ir daudz augstākas, tāpēc arī izsniegto TUA ir mazāk.

Kā konstatējusi „Re: Baltica”, pēdējā gadā Latvijā absolūtais vairākums īpašumu pircēju ir Krievijas vidusslānis, kas pārsvarā saistīts ar privāto biznesu, it īpaši bankām. Pieteikumu skaits strauji pieauga pēc Kijevas Maidana notikumiem pērn un Krimas aneksijas.

Tomēr Latvijas varas iestādēm nav īsta priekšstata, kas īsti ir šie TUA ieguvēji, vai tie nevarētu radīt kādus drošības draudus Latvijai nākotnē. Līdz Krimas aneksijai atļauju kārotājus Latvijas Drošības policijā pārbaudīja tikai viens cilvēks. Tagad līdzekļi piešķirti četru cilvēku algošanai. Tomēr darbs norit atpakaļgaitā – pārbaudot, kas ir tie, kas te jau ir ieradušies, raksta „Re: Baltica”.

Šādā situācijā satraukumu rada nekustamā īpašuma lobijs, kas caur 12.Saeimas deputātiem mēģina vēl pazemināt slieksni, par kādu cenu var iegūt nekustamo īpašumu Latvijā TUA gribētāji. Ekstrēmākais priekšlikums ir bijušajam Valmieras mēram Inesim Boķim, kurš Latvijas lauku īpašumus grib pārdot ārzemniekiem tikai par 50 000 eiro, bet Rīgā un Jūrmalā – par 180 000 eiro.

Vairāk lasiet žurnālā „Ir” šeit, kā arī portālā „Re: Baltica” šeit.

 

Komentāri (46)

nomale 19.02.2015. 10.59

Ja pieņems Boķa priekšlikumu, tad tā būs pamatīga nagla Latvijas zārkā. Latvijas lauku iedzīvotājiem faktiski būs liegta iespēja iegādāties īpašumu, tā vietā tos pārdos ķīniešiem.

+18
-1
Atbildēt

1

    zanE. > 19.02.2015. 11.07

    ….domāju, ka Boķa priekšlikumu noraidīs un tas paliks tikai priekšlikuma līmenī…tam nav un nebūs atbalsta….

    +10
    -5
    Atbildēt

    0

lno 19.02.2015. 18.53

Pols Ingrems: Jābaidās nevis no „zaļajiem cilvēciņiem”, bet gan no uzpirkšanas un ekonomikas pārņemšanas lsm.lv

+5
0
Atbildēt

0

ozolnieki 20.02.2015. 09.19

zanE

a autori šo virspusējo informāciju vēlas saukt par pētījumu,

Te vēl zanE skaidrs!…beidzot es sapratu, ko vēlējies pateikt – Ozolniekos cenas lielākas kā pieRīgas rajonos, jo Ozolnieki ir vieta pēc kuras TUA gribētāji stāv garās rindās…apskaužu Tevi – Tu dzīvo pašā labākajā un pieprasītākajā vietā Latvijā… :)

……..

zanE pētījumu sauc par virspusēju , lai gan pašai nav ne mazākās nojēgas kapēc Ozolniekos pirka īpašumu pret TUA , bet Jelgavā nē

+2
-1
Atbildēt

3

    zanE. > ozolnieki 20.02.2015. 09.47

    …aga!…un šo pētījumu, kāpēc Ozolnieki ir pati pieprasītākā vieta uz Zemeslodes, bet Jelgavā par TUA nav nopirkts neviens dzīvoklis – Tu varētu pavilkt uz disertāciju… :)

    …Tev daudz laika – paanalizē cenu izmaiņas un sērijveida dzīvokļu cenas arī pārējā Latvijas teritorijā….lai ietaupītu laiku, dziļo Latgali vari nepētīt, tur noteikti cenas būs zemākas par Taviem Ozolniekiem….

    …bet…man patiešām patīk, ka Tu savu dzimto vietu uzskati par vislabāko, kur dzīvot un audzināt bērnus…respect!…

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    zanE. > ozolnieki 20.02.2015. 11.13

    ….Nomale….nevaru Tev piekrist, jo…vai esi redzējis Jelgavas piedāvājumus?…esi redzējis ciematu un pilsētu, 40 – 60 km ap Rīgu, piedāvājumus?…

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    nomale > ozolnieki 20.02.2015. 10.32

    zanE. Ķīnieši un krievu bagātā gala vidusslānis Latvijā pērk TUA. Tas nozīmē, ka viņi pirks vislētāko iespējamo komfortablo variantu. Ozolnieki būs tieši šajā cenas-komforta kategorijā. Tāpēc arī tur būs pieprasījums, nevis Rīgā vai Jelgavā.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu