Vai tev rūp, kāds būs tavas valsts prezidents? • IR.lv

Vai tev rūp, kāds būs tavas valsts prezidents?

40
Pašreizējais Valsts prezidents Andris Bērziņš Rīgas pils iekšdarbu inspicēšanas laikā. Foto: Andrejs Terentjevs, F64
Ilmārs Latkovskis

Mums ir jādara gals nejaukajam paradumam, ka nepārspējamais kandidāts tiek izvilkts dienas gaismā pēdējā mirklī

Vai tev rūp, kāds ir tavas valsts prezidents? Bija laiki, kad radošos un kultūras cilvēkus šis jautājums uztrauca. Viņi pat aktīvi līdzdarbojās, lai ietekmētu Valsts prezidenta izvēli.

Patlaban satraucoši bieži dzirdama atbilde: „Vai nav vienalga, ko tur partijas pēdējā brīdī no sazin kurienes izvilks…” Baidos, ka nākamās stadijas atbilde būs: jo lielāks kretīns, jo labāk. Baidos, ka nevienaldzīgie labāk gribēs prezidentu, par kuru var nemitīgi ieņirgt, nevis tādu, kuru cienīt, ar kuru lepoties.

Vaira Vīķe-Freiberga bija pēdējā Valsts prezidente, kuras ievelēšanu aktīvi ietekmēja inteliģence. Zatlers un Bērziņš, lai arī pēc tam izrādījās godavīri, tomēr Prezidenta pilī tika ievesti visnotaļ atbaidošā veidā. Viens otram sekoja ciniski partiju darījumi, kuri deva pamatīgu artavu, lai politiku atsvešinātu no tautas.

Divas puslīdz pieciestas izdošanās daudziem nostiprina politisko bezkaunību tā turpināt. Tautu var mierināt, ka nekas traks jau nav noticis. Kaut gan nav jau arī daudz to, kuri būtu jāmierina. Arī tie, kuri par prezidentu šausminās, ir gana pašapmierināti, ka var tieši to darīt. Citi turas pie tikuma, ja prezidents, ja reiz ievēlēts, tad jāmīl vien tāds, kāds ir. Politiķiem gana labi der abi gadījumi. Galvenais, lai neko daudz par prezidenta kvalitātēm nerunā pirms viņa ievēlēšanas. Pēc tam kaut vai samazgu plūdi. Tā turpinot, prasību latiņu nolaidīsim tik zemu, ka par prezidentu varēs būt ikviens, ja tik partijas nomenedžē nepieciešamo balsu skaitu.

Pierādīt partiju nespēju izvēlēties labu prezidentu var būt pa prātam tiem, kuri ir par tautas vēlētu prezidentu. Paradoksālā kārtā visas tautas vēlēts prezidents partijām var pavērt daudz lielākas iespējas manipulatīvu šovu likt kvalitatīvas diskusijas vietā.

Neesmu principiāli pret tautas vēlētu prezidentu. Taču pirms griezt, ir septiņreiz jānomēra. Citādi sanāks uzkāpt uz tā paša grābekļa, kā tas bijis jau ar daudziem plašu tautas atbalstu guvušiem mesijām.

Politiķiem jāatzīst, ka tagad viņi pašu spēkiem nespēj nonākt pie kvalitatīvas diskusijas jautājumā par to , kādam jābūt nākamajam Valsts prezidentam, kādiem kritērijiem viņam jāatbilst. Tāpēc ir svarīgi aicināt talkā dažādu sabiedrības grupu pārstāvji , piemēram, kultūras un zinātnes cilvēki, lai viņi organizēti pauž savu viedokli.

Arī paši politiķi var būt ieinteresēti pierādīt partiju nespēju atrast un ievēlēt labu prezidentu. Tas var liet ūdeni uz to dzirnavām, kuri ir par visas tautas vēlētu prezidentu. Bet paradoksālā kārtā tieši visas tautas vēlēšanas paver daudz lielākas iespējas manipulatīvu šovu likt kvalitatīvas diskusijas vietā.

Nacionālā apvienība ir paudusi iniciatīvu kultūras un zinātnes cilvēkiem teikt savu viedokli, ietekmēt prezidenta izvēles gaitu, pacelt prasību latiņu kandidātiem. Nē, tā nebūs vienas politiskās platformas manifestēšana radošās inteliģences vidū, kā to mēģina iztēlot jebkādas diskusijas kritiķi. Iesaistīties ir aicināti visi politisko spēku pārstāvji. Un vēl svarīgāk – politiķu loma ir būt uzmanīgiem klausītājiem, nevis savu uzskatu un kandidātu sludinātājiem.

Galīgā izvēle tā vai tā būs Saeimas deputātu rokās. Bet mums ir jādara gals nejaukajam paradumam, ka nepārspējamais kandidāts tiek izvilkts dienas gaismā pēdējā mirklī un darījums nokārtots ātri un neredzami. Radošajai inteliģencei ir bijusi būtiska teikšana Latvijai nozīmīgu pavērsienu laikā. Šī tradīcija ir jāatjauno.

* 17. februārī Kultūras akadēmijā pirmie savu nostāju izteiks kultūras cilvēki. Cerams, ka pēc tam savu vārdu teiks arī zinātnes un citu sabiedrības grupu pārstāvji.

Autors ir 12.Saeimas deputāts, Nacionālā apvienība

 

Komentāri (40)

Ebenemezers-3 12.02.2015. 13.48

man ruup, lai buutu taads par kuru nebuutu jaakaunas ,ka dziivoju valstii ar prezidentu , ko zinaamaas aprindaas deevee par kretiinu

+22
-1
Atbildēt

0

Bet 12.02.2015. 13.12

Es domāju, ka būtu gudri, ja inteliģences pārstāvji vāktu parakstus, lai Latvijā ievēlētu inteliģentu valsts prezidentu, kurš prastu ne tikai krievu valodu, bet brīvi pārvaldītu arī angļu valodu, lai nebūtu jākaunas ne tikai ko prezients runā, bet arī kā runā, un galvenais , ko prezidents dara!

Pašreizējais prezidents, manuprāt, tikai sildās prezidenta vārda saulītē, bet neko jēdzīgu nav izdarījis Latvijas valsts labā.

Kas vada Bērziņa kanceleju? Kāpēc no tās aizgājuši spēcīgākie eksperti?

Kāpēc Bērziņa kanceleja tērē miljonus un kāpēc tai ir tik liels kadru skaits un ko šie kadri vispār dara!

Patiesību sakot, gaidīju, kad beigsies bērziņa prezidentūra slaiks, bet redzot saeima svēlēšanu rezultātus katram gan bija skaidrs, ka dabūsim to pašu Bērziņu, ja vēl ne kaut ko sliktāku: piemēram, Sudrabu vai Bondaru vai Kūtri.

+18
-3
Atbildēt

4

    andrejs > Bet 12.02.2015. 13.55

    izklausās, ka neviens nepatīk, bet kurš tad būtu Bet cienīgs…? :)

    +2
    -15
    Atbildēt

    0

    andrejs > Bet 12.02.2015. 15.12

    Žīgure ir pārāk mīksta šim amatam.

    Lancmanis un Žīgure jau sen ir paziņojuši, ka nevēlas pretendēt uz Preža amatu

    +6
    -8
    Atbildēt

    0

    gustaps > Bet 13.02.2015. 19.29

    “Kas vada Bērziņa kanceleju? Kāpēc no tās aizgājuši spēcīgākie eksperti?” –

    imho, kanceleja ir visai sakarīga. Jo tikai tā glābj prezidentūru no kraha.

    “…to pašu Bērziņu, ja vēl ne kaut ko sliktāku: piemēram, Sudrabu vai Bondaru vai Kūtri”

    +100

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Bet > Bet 12.02.2015. 14.41

    Latvijā ir daudz prezidenta amata cienīgu inteliģentu pretendentu! Piemēram arī Levits, A. Žīgure, Lancmanis utt utt.

    +13
    -4
    Atbildēt

    0

rinķī apkārt 12.02.2015. 14.53

LR prezidentam vēl turpmākos 8 gadus ir jābūt cilvēkam ne no paša vidus :), bet pēckara emigrācijas latvietim, vai Rietumos dzimušam latvietim ar labu izglītību, un es zinu tikai vienu šādu cilvēku, un tas ir E. Levits.

Kādēļ Rietumu latvietim? Salieciet vienā pusē Ulmani, Zatleru un Bērziņu, un otrā pusē VVF un kandidātu E. Levitu. Ko Latvijas valstij vairāk vajag? Vajag, lai mūsu prezidentu ļoti silti uzņemtu bijušajā postpadomju telpā, jeb mums vajag, lai pret mūsu prezidentu izturētos kā pret līdzīgu mūsu sabiedroto diplomāti?

Par Latvijas radošo inteliģenci. Vai mums šobrīd tāda ir, ja runājam par to paaudzi, kura piedzima, vai arī skolojās jau pēc neatkarības atgūšanas? Kaut ko rakstoši, kaut ko tēlotājmākslā daroši ļauži jau ir, bet, vai šos ļaudis tik ļoti interesē tas, kas būs nākošais LR prezidents? Kādai daļai varbūt, bet ne tik lielai, lai šie politiski aktīvie un radošie ļauži spētu ietekmēt sabiedrisko domu.

Diemžēl tā radošā inteliģence, kura dar lielā mērā izvilka Atmodu un deviņdesmitos gadu sākumā aktīvi iesaistījās politiskajos procesos, ir jau aizejošā paaudze.

+20
-5
Atbildēt

6

    andrejs > rinķī apkārt 12.02.2015. 17.07

    lūgsim Dievu, lai V nemēģina mums iesmērēt “uzņēmēju” Rubesu. Tad VVF pirksti pie deniņiem runājot ar veciem Latvijas patriotiem mums šķitīs kā pieklājības etalons.

    +5
    -11
    Atbildēt

    0

    DD1 > rinķī apkārt 12.02.2015. 20.06

    > andrejs

    “lūgsim Dievu, lai V nemēģina mums iesmērēt “uzņēmēju” Rubesu.”

    Piekrītu par Rubesu. Pēdējā laikā aizdomīgi aktivizējusies. Reiz jau gribēja “uzvārīties” uz Zolitūdes traģēdijas.

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    Bet > rinķī apkārt 13.02.2015. 09.23

    rostiņ,kā tad lembergu nenosauci? Vai esi starp tiem, kam smagos noziegumos apsūdzētais ir labākais prezidenta kandidāts?

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    v_rostins > rinķī apkārt 12.02.2015. 23.33

    DD1

    Izvairīties? Kurš būs tāds Idiots, ka par velti ies atmazēt neliešus: Dombrovski, Sprudžu, Ušmeriku, Re&Re

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Bet > rinķī apkārt 12.02.2015. 16.51

    Doma, ka prezidents varētu būt no ārzemju latviešiem, ir ļoti laba, jo šos cilvēkus padomju vara nav samaitājusi un melot tie tā neprot, kā vietējie , izmelosies gluži tāpat kā Krievija svara. Kaut vai slavenais Sudrabas teiciens: tā neesmu es!

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

    ciniits > rinķī apkārt 12.02.2015. 23.01

    rinķī apkārt: „LR prezidentam vēl turpmākos 8 gadus ir jābūt cilvēkam ne no paša vidus :), bet pēckara emigrācijas latvietim, vai Rietumos dzimušam latvietim ar labu izglītību, un es zinu tikai vienu šādu cilvēku, un tas ir E. Levits.”

    Egils Levits ir vietējais – tikai pēc 2. vidusskolas beigšanas aizbrauca uz R. Taču piekrītu tēzei, ka viņš no visiem līdz šim nosauktajiem vienīgais ir prezidenta vārda cienīgs: jau Atmodas sākumā kopā ar Dītrihu Andreju Lēberu (Loeber) darīja visu iespējamo, lai mūsu galviņās iesakņotos viedoklis par valsts kontinuitāti; sadarbojās ar PK, lai atvairītu LTF ideju par pilsonības 0 variantu utt. Arī pēdējie gadi, Eiropas Temīdas paspārnē aizvadīti, ir plus Latvijai.

    Ar vienu vārdu sakot – kandidāts Prezidenta krēslam ir, tikai … pārāk gudrs 12. Saeimai.

    Ja savu viedokli strikti izteiktu gan zinātnieki, gan juristi, gan…, gan…, gan…, varbūt minimāla cerība būtu. Un tā jau, kā smejies, mirstot pēdējā.

    +12
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu