Saeima konceptuāli atbalsta ieceri par "nolikto atslēgu" principu kā izvēles iespēju • IR.lv

Saeima konceptuāli atbalsta ieceri par “nolikto atslēgu” principu kā izvēles iespēju

30
Foto: Ķēstutis Vanags, F64/BFL

Galīgajā lasījumā likumprojektus plānots izskatīt nākamnedēļ

Saeima pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja vairākus likumprojektus, kas paredz “nolikto atslēgu” principu ieviest kā izvēles iespēju hipotekārā kredīta ņēmējam, ziņo LETA.

Saeima ceturtdien šos likumprojektus sākotnēji nolēma nodot izskatīšanai komisijās, tad tos izskatīja komisija un vēlāk parlaments likumu grozījumus atbalstīja arī pirmajā lasījumā. Deputāti varēs iesniegt priekšlikumus šiem likuma grozījumiem līdz rītdienas plkst.17, savukārt galīgajā lasījumā likumprojektus plānots izskatīt nākamnedēļ, 19.februārī.

Atbalsts iniciatīvām nav vienprātīgs. Piemēram, grozījumus Maksātnespējas likumā pirmajā lasījumā atbalstīja 43 koalīcijas pārstāvji, 24 deputāti no “Saskaņas” un Latvijas Reģionu apvienības (LRA) bija pret, bet vēl 13 deputāti no dažādām frakcijām, tostarp vairāki Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvji un Romāns Naudiņš (VL-TB/LNNK) atturējās. Vēl seši parlamentārieši balsojumā nepiedalījās.

Savukārt grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā atbalstīja 48 deputāti, kas pārstāv koalīciju, kā arī LRA, bet 22 “Saskaņas” politiķi balsoja pret. Vēl desmit deputāti no dažādām frakcijām, tai skaitā koalīcijas, balsojumā atturējās, bet seši parlamentārieši balsojumā nepiedalījās.

Arī debatēs par šiem jautājumiem deputāti pauda pretējus viedokļus par iecerēm. Politiķis Igors Pimenovs (S) aicināja neatbalstīt “nolikto atslēgu” principa izslēgšanu no maksātnespējas likuma. “Šādā situācijā noliktās atslēgas ir drošības vārsts, kas neļaus nekustamo īpašumu cenām pārsniegt reālo cenu, jo piespiedīs bankas ar lielāku atbildību izsniegt kredītus,” pauda deputāts. Arī viņa frakcijas biedrs Ivars Zariņš (S) kritizēja koalīcijas iesniegtus likumprojektus, paužot aizdomas par banku aizliegtu vienošanos laikā, kad notikušas diskusijas par “nolikto atslēgu” principu.

Arī koalīcijas deputāti nav vienoti šajā jautājuma, proti, dažādi viedokļi ir ZZS frakcijā un arī atsevišķi Nacionālās apvienības deputāti nebija pārāk atbalstoši par šīm izmaiņām. Parlamentārietis Aleksandrs Kiršteins (VL-TB/LNNK) bija bažīgs par to, vai grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā “nav fikcija kā tāda”. Proti, viņš pieļāva – ja būs iespēja izvēlēties, komercbankas noteiks “tik milzīgi atšķirīgus pirmās iemaksas procentus, ka nevienam vairs nevajadzēs šo “nolikto atslēgu” principu”. Viņš aicināja Saeimas komisiju diskutēt par šo jautājumu.

Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā nosaka, ka kredīta devējs un patērētājs kredīta līgumā drīkst vienoties, ka pietiek ar nodrošinājuma nodošanu kredīta devējam, lai atmaksātu kredītu. Paredzēts noteikt, ka kredīta devējam pēc patērētāja aizdevuma pieprasījuma saņemšanas ir jāpiedāvā divi kredīta līguma projekti, no kuriem viens paredz, ka pietiek ar nodrošinājuma nodošanu kredīta devējam, lai atmaksātu kredītu, savukārt otrs paredz pilnu patērētāja atbildību par aizdevuma atmaksu. Kredīta devējam būtu tiesības piemērot katram no kredīta līguma projektiem atšķirīgus noteikumus.

Savukārt no Maksātnespējas likuma tiek svītrota norma par “nolikto atslēgu” principu, kas nozīmē, ka šī principa piemērošanai nebūs nepieciešams maksātnespējas process.

Tāpat likumprojekts paredz izmaiņas saistībā ar fiziskās personas saistību dzēšanas plānu gadījumos, kad kreditoru prasījumu segšanai tiek novirzīti parādnieka līdzekļi vienas trešdaļas apmērā no minimālās mēnešalgas.

Likumprojektā noteikti atšķirīgi saistību dzēšanās plāna termiņi gadījumos, kad kopējo atlikušos saistību apjoms nepārsniedz 30 000 eiro, kad tas ir no 30 001 eiro līdz 150 000 eiro un kad tas pārsniedz 150 000 eiro. Šie termiņi attiecīgi ir viens gads no saistību dzēšanas procedūras pasludināšanas dienas, divi gadi un trīs gadi.

Tiek veiktas saistītās izmaiņas likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli un likumā par uzņēmuma ienākuma nodokli.

Likumprojektus izskatīšanai parlamentā iesniedza koalīcijas partiju pārstāvji – Solvita Āboltiņa (V), Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK), Kārlis Šadurskis (V), Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK), Augusts Brigmanis (ZZS), kā arī Edgars Putra (ZZS).

Likumprojektu anotācijā to autori uzsver – finanšu pakalpojumu sniegšanas nozare ir būtiska tirgus ekonomikas funkcionēšanai. Paredzot “nolikto atslēgu” principa piemērošanu maksātnespējas procesā, kredīta devējam palielināsies risks kredītu izsniegšanā un rezultātā samazināsies kredītu pieejamība mājsaimniecībām.

Neatbalstot likumprojektu, būs ievērojams hipotekārās kreditēšanas samazinājums un procentu likmju kāpums, uzskata izmaiņu autori.

Likumprojekti tika izstrādāti, ņemot vērā Latvijas Bankas priekšlikumus.

Saeimas iepriekš pieņemtie grozījumi Maksātnespējas likumā nosaka no šā gada 1.marta ieviest “nolikto atslēgu” principu. Šos grozījumus asi kritizēja bankas, paziņojot, ka tie sadārdzinās kredītus un to dēļ komercbankas vairs nevēloties iesaistīties valsts iecerētajā atbalsta programmā mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem. Valsts prezidents šo likumu izsludināja, tomēr neraksturīgi asi kritizēja pieņemtās izmaiņas un aicināja meklēt risinājumus.

 

Komentāri (30)

kristaps_freimanis 12.02.2015. 20.35

Vispār jau šādam “izvēles principam” nav nekādas jēgas. Bankas un hipotekārā kredīta ņēmēja attiecībās banka vienmēr ir stiprākā un aizsargātākā puse. Nolikto atslēgu princips padarīja šīs attiecības mazāk vienpusējas, izvēles ieviešana to padara bezjēdzīgu, jo bankas vnk šādu izvēli nepiedāvās.

==

Baņķieru murdziņi par nefinansēšanu apstākļos, kad naudu nav kur likt (tā ir nenormāli lēta ~ 1% gadā), ir tikai murdziņi, kas reālas konkurences apstākļos nepastāvētu. Diemžēl, sīko banku iznīcināšanas (aizvēršanas) otra puse ir nevien uzraudzības un drošības palielināšanās, bet arī konkurences samazināšanās un ierobežota (un iespējams netīša) karteļa izveidošanās ar LKA kā koordinējošo orgānu.

+5
-1
Atbildēt

1

    andrejs > kristaps_freimanis 12.02.2015. 21.13

    kristaps_freimanis Vispār jau šādam “izvēles principam” nav nekādas jēgas

    ————————–

    Kurš tad to nesaprot. ŠĪ “Izvēle” nozīmē, ka būs jāspēlē pēc banku noteikumiem. Latvijai vairs nav nevienas bankas. Dombrovska laikos nopārdeva beidzamās divas atlikušās valsts bankas un tagad skandināvi (un krievi) var ņirgāties par latviešu jaunajām ģimenēm un šantažēt valdību.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

Absints 12.02.2015. 22.48

Šī ir vēl viena ilustrācija Saeimas neprofesionalitātei. Nolikto atslēgu princips ir klasisks “puritāniskais” likums- ideja skaista, bet dzīvē nedarbojas. Tak labi, ja kredītņēmējam nav lieki jāriskē, var atdot atslēgas un “tīrs”. Skaisti tak, vai ne? Kas te nepareizs, kas te slikts? Tagad visi avantūristi, vieglprāši var droši riskēt. Ja nespēs samaksās- atdod bankai atpakaļ un viss..

Tajā pašā laikā deputātiem, kā tautas pārstāvjiem bija jāapsver sekas. Un sekas bija tādas kā tika sagaidīts- lielāks risks bankām viennozīmīgi nozīmē lielāku cenu. Tas praksē nozīmē pirmās iemaksas pieaugumu no 10-15 līdz 30-40, tā faktiski padarot kredītus nepieejamus lielākai daļai ģimeņu. Arī jaunajām, tā faktiski anulējot pašu nesen pieņemto likumu par valsts palīdzību jaunajām ģimenēm.

Un tagad de[utāti ir apķērušies. Ups, labu gribējām, bet sanāca otrādi. Tagad provēsim šitā- moš šitā sanāks… Vai tie ir politiķi? Vai tie ir gudri deputāti? Latviski kādreiz tādus sauca par puskoku lēcējiem.. Paši tādus savēlējām- arī neejot uz vēlēšanām

+4
-8
Atbildēt

7

    Absints > 13.02.2015. 10.38

    1. Bankas ir biznesmeņi. Ja “mūsu sliktās bankas” ir sarunājušas un iespītējušās, tad strīpā nāktu iekšā jaunas, vai pat privātorganizācijas, līdzīgi kā SMS kredītkantori, kuri ir saradušies čupām. Ja ir pieprasījums un var nopelnīt, tirgus tukšumu nestāj…. Tas nenotiek.. Kāpēc? Lielā melnā roka? Vispasaules sazvērestība?

    2. Problēma nav pašā principā, problēma ir izpildes laikā. Minētajās rietumu valstīs maksātnespēju noformē gada laikā vai drusku ilgāk. Latvijā, kā zināms, var tiesāties mūžīgi. Latvijā tiesu sistēma ir galīgi neefektīva… Rietumvalstīs tāpēc darbojas…

    3. Realitātē pirmā iemaksa jau šobrīd ir ap 30%. Tā jau notika tagad, un skaistais un jaukais puritāniskais likums dzīvē nedarbojas. Piezvaniet uz banku un pajautājiet. Un arī ir anulējis jauno ģimeņu finansēšanas likumu, kuru vienīgi valstij piederoša banka – Citadele ir bijusi spiesta ieviest dzīvē. Un zaudētājs ir apdomīgs kredītņēmējs, kas izvērtē visus riskus, un gatavs tos dalīt ar banku, agrākos laikos iemaksājot 15%. (pat pie noteiktiem nosacījumiem bija 10%) Tagad tādas iespējas nav. Kredītņēmējam riska nav, var kredītus ņemt pa labi pa kreisi, ja nevarēs nomaksāt, atdos atslēgas. Risks gan ir – un tas ir bankas pusē. Tāpēc ari iemaksa augstāka… Var jau teikt, ka viss ir labi un pareizi, bet kreditēšana realitātē ir apstājusies. Dzīvē, tagad! Latvijā! Spriedelēt, kā būtu, ja būtu, varam, bet tagad, šobrīd, šeit tas nedarbojas. Ar labiem nodomiem bruģējam…

    4. Lai nu kā, “gudrie” deputāti, kuriem tak būtu jābūt saprātīgākiem par mani un Jums, raustās kā puņķi uz drāts. Te pieņem, te atceļ. Un nenosvērtus puskoku lēcējus neviens neciena.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > 13.02.2015. 19.33

    Austras koks “… Daudz kur darbojas, un vietām pat bez likuma, jo izveidojies dabiski konkurences ceļā”.

    Nu re, pats jau lieliski uzrakstījāt – darbojas tur, kur veidojies konkurences ceļā. Ilūzija, ka to pašu, ko panāk brīvā konkurencē, var panākt ar ārpusekonomiskiem aktiem, ir bijusi populāra visos laikos. Rezultāti zināmi, bet tas nekavē atkārtot.

    Mazs piemērs: jau aizmirstā brēka par otro licenci mobilajiem sakariem – mazajā Latvijā neesot vietas otram operatoram, runāšana paliks dārga, posts bezgalīgs… Nu mums ir jau vells zina cik īsti to operatoru, bet mobilie sakari labāki, kā bagātajā „vecajā Eiropā”’ cik nu tur man manīts.

    Ja valsts rūpētos par konkurences paplašināšanu, nevis regulētu to, kas regulējams nav, arī bankas pamazām vien būtu spiestas konkurēt pa īstam. Ar visām no tā izrietošām sekām.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    v_rostins > 12.02.2015. 23.25

    Kips

    Nolikto atslēgu princips ir klasisks hipotekaras kreditēšanas modelis pasaulē, protams valstīs, kur nevalda pērkami utubungas,prokremliski mērgli un pederasti, kā pie mums.

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > 13.02.2015. 11.43

    “1. Bankas ir biznesmeņi. Ja “mūsu sliktās bankas” ir sarunājušas un iespītējušās, tad strīpā nāktu iekšā jaunas, vai pat privātorganizācijas, līdzīgi kā SMS kredītkantori, kuri ir saradušies čupām. ”

    ===

    Mazs tirgus ar diezgan lieliem ierobežojumiem (izmaksām) iekļūšanai tirgū. Nav arī nekādu dižo sazvērestību. Kāpēc lai bišķi nepaspaidītu, lai dabūtu izdevīgu (bezriska) risinājumu? 30% prasīšana ir parasts konkurences trūkuma pasākums (vai karteļa pasākums, turklāt varētu būt daļa no spiediena politikas), un diez vai ir saistīts ar reāliem riskiem. Turklāt, ja īpašums ir pareizi novērtēts, banka ir plusos pat tad, ja pirmās iemaksas nav, bet ir veikts kaut viens maksājums. Var, protams, parunāt par šādām tādām administratīvām izmaksām saistībā ar atkārtotu pārdošanu u. tml., bet faktiski lielākās izmaksas rada vien darba zemais ražīgums/pavisam nepamatoti uzpūstās izmaksas.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > 13.02.2015. 10.28

    “Un sekas bija tādas kā tika sagaidīts- lielāks risks bankām viennozīmīgi nozīmē lielāku cenu.”

    ===

    Riska pieaugums ir nosacīts, ja vien bankas kopā ar īpašuma novērtētājiem nenodarbojas ar kārtējā burbuļa ražošanu. Nolkto atslēgu princips nodrošina, ka spēle nav “vienos vārtos”. NĪ ļautiņi parasti neiegādājas, lai to pēc tam atdotu, bet “shit happens”. Ja šis princips darbojas, bankas negūst papildu priekšrocību un iespēju pelnīt tirgojot NĪ par svietmaizi saviem personīgajiem kantoriem un pēc tam uzsēžoties jau tā grūtībās nonākušam ļautiņam uz kakla, lai piedzītu “atlikušo parāda daļu”, kas faktiski ir tikai šamējo pat ne pārāk sarežģīto manipulāciju rezultāts.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    aivarsk > 13.02.2015. 01.34

    ķīps, Tagad visi avantūristi, vieglprāši var droši riskēt.

    _____________________________

    Tu tā ļoti jocīgi runā. Runa taču nav par konfekšu kasti, bet par nekustamo īpašumu. Ja ir iemaksāta pirmā iemaksa, maksāti kredīta % un pamatsumma, tad kāds ir bankas REĀLAIS risks – nekāds. Banka var paņemt atpakaļ par, teiksim, 30% izpirktu īpašumu un pārdot to vēlreiz…

    Kur problēma?

    Problēma ir apstāklī, ka banku jomā nav konkurences un ir daži tūkstoši urlu naudasmaisu un gru aģentum kuri ņem kredītus TUA pirkšanai!

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    Austras koks > 13.02.2015. 07.24

    Ķīps: Nolikto atslēgu princips ir klasisks “puritāniskais” likums- ideja skaista, bet dzīvē nedarbojas.

    ——

    Nav jums taisnība. Daudz kur darbojas, un vietām pat bez likuma, jo izveidojies dabiski konkurences ceļā.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu