Mogerīni aicina Austrumukrainā pārtraukt uguni, lai evakuētu iedzīvotājus • IR.lv

Mogerīni aicina Austrumukrainā pārtraukt uguni, lai evakuētu iedzīvotājus

16
Federika Mogerīni. Foto: AFP/LETA

Mierīgo iedzīvotāju apšaude ir rupjš starptautisko tiesību pārkāpums

Vismaz uz trim dienām visām iesaistītajām pusēm pārtraukt kaujas darbību Austrumukrainā, lai no apdraudētās teritorijas izvestu civiliedzīvotājus, aicinājusi Eiropas Savienības augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni.

Kā vēsta mediji, Mogerīni aicinājusi ļaut civiliedzīvotājiem Austrumukrainas pilsētas Debaļcevas rajonā pamest apdraudēto teritoriju. Mogerīni paziņojums trešdien Briselē izoplatīts saistībā ar kritisko situāciju Austrumukrainā.

Mogerīni norādījusi, ka Donbasa iedzīvotāji cenšas pamest šo reģionu, aukstajā laikā strauji pasliktinās sociālā situācija. “Civiliedzīvotājiem ir jādod iespēja droši pamest konflikta zonu. Es pievienojos EDSO aicinājumam visām iesaistītajām pusēm – pie Debaļcevas uz trim dienām noteikt pagaidu pamieru,” paziņoja Mogerīni.

Viņa norādīja, ka ir jāaptur “pastāvīgi pieaugošā vadarbības spirāle Austrumukrainā”. “Kaujas, kuras izprovocējuši separātistu uzbrukumi, kas turpinās arī Debaļcevā, nes lielas ciešanas, sagrauj visas pūles situācijas mierīgam politiskam noregulējumam. Mierīgo iedzīvotāju apšaude ir rupjš starptautisko tiesību pārkāpums. Artilērija ir nekavējoties jāizved no apdzīvotajiem rajoniem,” paziņoja Mogerīni.

Ukrainas portāls UNIAN ziņo, ka Debaļceva ir stratēģisks dzelzceļa punkts, kas savieno separātistu bastionus Doņecku un Lugansku, un Ukrainas spēku priekšpostenis. Tāpēc tā jau ilgstoši ir pakļauta nemitīgai apšaudei.

Pēdējās nedēļās kaujinieku spēki reģionā būtiski virzījušies uz priekšu un pilnībā pārņēmuši savā kontrolē Doņeckas lidostu. Bojāgājušo skaits kopš aprīļa pārsniedzis 5350.

Trešdien vismaz pieci cilvēki tika nogalināti slimnīcas apšaudē Doņeckā.

 

Komentāri (16)

otra puse 04.02.2015. 19.47

Labākais, ko šī persona varētu izdarīt situācijas stabilizēšanai būtu nekavējošs aicinājums ES dalībvalstīm palīdzēt Ukrainai ar letālo bruņojumu un abu “tautas republiku” oficiāla klasificēšana kā teroristiskas organizācijas. Tā vietā “augstā pārstāve” nodarbojas ar bezjēdzīgu un izplūdušu aicinājumu izplatīšanu “visām iesaistītajām pusēm”.

+9
0
Atbildēt

0

dzeris49 04.02.2015. 22.35

Jau nelabi metas no tiem aicinājumiem.

Reāli Krieviju var atturēt tikai spēks un lieli zaudējumi, tātad, moderunu ieroču piegāde Ukrainai, Rietumu un Obamas nevēlēšasnos to darīt Krievija, vēl arvien, saprot tikai kā savu uzvaru un iemelu turpināt agresiju.

Šinī kontekstā, šodien biju mēreni pārsteigts, ka mūsu pensionāre Straujuma, lauzītā krievu valodā, burtiski taisnojas Baltijas 1. kanāla vakara ziņu vadītājam par daudzām lietām, kuras normāliem cilvēkiem ir pašaprotamas, izskatijās nožēlojāmi, un atcerējos kādu teicienu – beigu beigās, uzvar tie, kas, tomēr, ievēro kādus principus, sevišķi nožēlojami mūsu politiķi izskatās uz Lietuvas un Igaunijas fona, acīmredzot, arī tāpēc mēs atpaliekam no šīm divām valstīm pilnīgi visur – mūsu politiķu pilnīgākais jebkādu principu un pašcieņas trūkums, bailīgums, un, tai pat laikā, blēdīgums, savtīgums un pērkamība.

+8
-1
Atbildēt

2

    Raicha > dzeris49 05.02.2015. 01.29

    Piekrītu. ATnākot Vešņakovam uz Saeimu, celīši sāk trīcēt pilnīgi visiem…

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 05.02.2015. 09.00

    Tur jau tā lieta, manuprāt, jebkuram sevi un savu valsti cienošam politiķim būtu vispār jāignorē šie melīgie Krievijas propagandads kanāli, ja jau Latvijai nepietiek drosmes vispār aizliegt to retranslāciju un pievienoties Lietuvas, Lielbritānijas, Igaunijas, utt. aicinājumam ierobežot šo propagandu, kur nu vēl jātaisnojas Krievijas propagandistu priekšā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Edgars Avotiņš 04.02.2015. 21.32

tā ugunspārtraukšana …

Itka jau Ukraiņi lielās, ka uzbrukumu sekmīgi atsituši, Ukraiņu zaudējumi ir salīdzinosi nelieli, BET

tomēr ir Ukraiņiem pāris svarīgi zaudējumi:

1. teroristi pie Debalcevo ieņēma vairākas virsotnes netalu no ceļa un būve tur nocietinajumus. No turienes ir iespejams daudz precīzāk neka līdz šim apšaudīt vienīgo šoseju uz Debalcevo. Pamazām viņi tur pievilks tankus un varēs nobloķēt Debalcevo apgādi pilnībā

2. Bahmutovkas trases apkārtnē teroristi pavirzījās uz priekšu un patreiz Ukraiņiem ir Doņecas upes krasta pozīcijas, ko pavasara dubļu laikā nebūs iespejams apgādāt.

Ja tūlīt iesāks pamieru, tad teroristi šīs divas zonas nostiprinās un Ukraiņiem būs divi aplenkumi pavasarī.

Ukraiņi pierādīja, ka spēj ļoti labi aizsargāties.

Ja saprotu, tad Vorobjovs ir pierādījis sevi kā lielisku ģenerāli.

Bet ar uzbrukumu pagaidām ir grūti:

1) ar tehniku joprojām ir pašvaki

2) bataljonos joprojām ir daudz nemotivētu kareivju – kā rādīja lidostas “pretuzbrukums”, tad Ukraiņiem pat elitarās vienibās gadās, ka puse kareivju nevēlas iet uzbrukumā

Butībā … Ukraiņiem vajadzētu tuvākajās dienās veikt pretuzbrukumu vismaz Debalcevo šosejas apkārtnē (Krasnij Pahar, Sanžarovka un varbūt otrā pusē arī Vuglegorsk) – kamēr teroristi nav nostiprinājusi pozīcijas un kamēr teroristu līderi nav atjēgušies, ka pamiers ir viņiem izdevīgs.

Acīmredzot – teroristu līderi netic, ka Ukraina šādu pretuzbrukumu uzdrošināsies veikt.

+4
0
Atbildēt

2

    Edgars Avotiņš > Edgars Avotiņš 05.02.2015. 12.24

    Laikam jau ka tā.

    Izskatās, ka Ukraina patreiz tur nespēj aizdzīt pretinieku – līdz ar to … Debalcevas apkārtni nāksies pamest (labāk saglabāt armijas kaujasspejas, nevis nonākt aplenkumā)

    pro-Ukrainisko civiliedzīvotaju evakuācija jau notiek, pēc tam jāsāk secīgi izvākties no dziļākā gala

    0
    0
    Atbildēt

    0

    morgenstern > Edgars Avotiņš 05.02.2015. 11.44

    Debaļcevas tausteklis ir nekavējoties jāpamet, jo tas ir reāli vienīgais frontes sektors, kur iespējams Illovaiskas mēroga zaudējums. Prokrieviskā aģentūra Ukrainā vairāktūkstošu karavīru ielenkumu var izmantot kā ieganstu nepieņemamu miera noteikumu pieņemšanai. Kādi tie ir, to krievi jau ir atklājuši: faktiska Daunbasa neatkarība, formāli paliekot Ukrainas sastāvā, izpostītā reģiona atjaunošana uz Ukrainas rēķina (lasi: valsts turēšana pusbankrota stāvoklī neierobežotu laiku), valsts “federalizācija” ar acīmredzamu mērķi to iznīcināt kā tādu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu