VID ieinteresējas par Aigara Lūša miljonu darījumiem • IR.lv

VID ieinteresējas par Aigara Lūša miljonu darījumiem

46
Aigars Lūsis. Foto: Gints Ivuškāns, F64
Indra Sprance

Iespējams kriminālprocess par izvairīšanos no nodokļu nomaksas

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policija ir izbeigusi kriminālprocesu par nepatiesu ziņu norādīšanu bijušā Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāra Aigara Lūša (Nacionālā apvienība) amatpersonas deklarācijā. Taču pēc VID ģenerāldirektores iniciatīvas tiks veikta pārbaude par šīs lietas apstākļiem un iespējama arī jauna kriminālprocesa ierosināšana – šoreiz par izvairīšanos no nodokļiem, ceturtdien vēsta žurnāls “Ir”.

Finanšu policija 8.janvārī izbeigusi kriminālprocesu, kas tika ierosināts pērn 31.oktobrī pēc Krimināllikuma 219.panta otrās daļas – tā paredz atbildību par nepatiesu ziņu norādīšanu lielā apmērā. Lūsis bija veicis apjomīgus darījumus saistībā ar maksātnespējīgo uzņēmumu “Peltes īpašumi”, daļa no tiem slēgti pēc viņa kļūšanas par valsts amatpersonu 2012.gadā, taču Lūsis neziņoja par tiem savā deklarācijā.

Kā liecina “Ir” rīcībā esošā informācija, VID šīs lietas izmeklēšanu uzticējusi izmeklētājai Jelgavā, kas nolēmusi izbeigt kriminālprocesu noilguma un noziedzīga nodarījuma sastāva neesamības dēļ. Izmeklētāja secinājusi, ka Lūša slēgtās vienošanās nav kvalificējamas kā darījumi, kas jādeklarē.

Taču šis lēmums raisījis virkni jautājumu VID ģenerāldirektorei Inārai Pētersonei, kuras vērtējumā Lūša slēgtās vienošanās, atsevišķi ņemot, «protams, ir darījums, kas jādeklarē». Personīgi iepazinusies ar lietas materiāliem, Pētersone informēja “Ir”, ka tiks veikta pārbaude par lietas izmeklēšanas kvalitāti, piesaistot cilvēkus no iekšējā drošības dienesta.

Tāpat Pētersone pieļauj, ka tiks ierosināts vēl viens kriminālprocess – šoreiz pēc Krimināllikuma 218.panta par izvairīšanos no nodokļu nomaksas. “Par 99% es varu teikt – jā, mēs uzsāksim [kriminālprocesu]. Es neatlaidīšos, man ir jautājumi. Pietiekami daudz,” sacīja Pētersone.

Runa ir par faktu, ka Lūsis 2011.gadā par 3,2 miljoniem eiro iegādājies uzņēmuma “Peltes īpašumi” prasījuma tiesības. Lūša deklarācijās pieejamā informācija neliecina par tik lielu turību, lai atļautos šādu pirkumu, līdz ar to jaunā kriminālprocesa ietvaros VID varētu noskaidrot patieso labuma guvēju šajā lietā.

Likums par šādiem pārkāpumiem paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem, bet par darbībām grupā – uz laiku līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu. Lūsis iepriekš nav atbildējis uz “Ir” jautājumiem par šo miljonu izcelsmi, bet citur medijos sniedzis izvairīgu atbildi, ka darījumu veicis kāda klienta interesēs, neko sīkāk neatklājot.

“Ir” ceturtdien arī vēsta, ka no nepatikšanām saistībā ar pārkāpumiem maksātnespējas procesā pagaidām izdevies izvairīties arī Lūša kolēģim, “Peltes īpašumi” administratoram Mārim Sprūdam.

Tajā pašā dienā, 8.janvārī, kad VID izbeidza kriminālprocesu par nepatiesām ziņām Lūša deklarācijā, Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesnese Jolanta Zaškina atcēlusi Sprūdu no “Peltes īpašumi” maksātnespējas administrēšanas, taču nevis saistībā ar pieļautajiem pārkāpumiem, bet tāpēc, ka izbeigts pats maksātnespējas process. Atcelšana no amata likumpārkāpumu dēļ būtu solis pretī administratora sertifikāta anulēšanai, bet tiesa nemaz nevērtēja Maksātnespējas administrācijas konstatētos Sprūda pārkāpumus.

Kā “Ir” jau ziņoja, Maksātnespējas administrācija (MNA) 16.decembrī atzina, ka pastāv pamatotas šaubas par Sprūda objektivitāti uzņēmuma “Peltes īpašumi” maksātnespējas procesā un konstatēja, ka Sprūds ir pārkāpis Maksātnespējas likumu, neinformējot par šiem apstākļiem tiesu. Sprūds šo MNA lēmumu pārsūdzējis.

“Peltes īpašumu” maksātnespējas process, kuru kopš 2011.gada administrēja Sprūds, ir saistīts ar miljoniem vērtu zemi Ķīšezera krastā. Kā pērn oktobrī atklāja žurnāla “Ir” pētījums, dažādu darījumu virknes rezultātā “Peltes īpašumu” parādsaistības un dārgo zemi pārņēma firmas, kurās darbojās ar uzņēmuma administratoru Sprūdu saistīti cilvēki. Šādas personiskas saites rada šaubas par administratora objektivitāti un var būt pamats atcelšanai no amata. Likums strikti aizliedz administratoriem atrasties interešu konfliktā.

MNA plāno vērsties ģenerālprokuratūrā saistībā ar Sprūdam labvēlīgo tiesas lēmumu. Iemesls – tiesnese secinājusi, ka MNA lēmums, kurā konstatēti Sprūda pārkāpumi, neesot stājies spēkā, jo pats Sprūds to uzskata par nepamatotu un ir pārsūdzējis. Šāds tiesneses secinājums ir pretrunā ar likumu, kas nosaka – šie MNA lēmumi stājas spēkā uzreiz neatkarīgi no pārsūdzības.

“Acīmredzot vērsīsimies ar lūgumu Ģenerālprokuratūrai vērtēt un sniegt prokurora protestu Augstākajā tiesā par šī lēmuma pilnīgu vai daļēju atcelšanu,” sacīja MNA vadītājs Ervīns Ābele, norādot, ka tiesnese “neizprot likumu acīmredzot”.

Uzņēmumam “Peltes īpašumi” maksātnespējas process ir visai sarežģīts. Šim uzņēmumam piederēja 10 miljonus latu vērta Ķīšezera piekrastes teritorija vairāku desmitu hektāru platībā. 2011.gadā uzņēmumam tika pasludināta maksātnespēja un par tā administratoru kļuva Sprūds. Savukārt Sprūda kolēģis, savulaik maksātnespējas administrators Aigars Lūsis par 3,2 miljoniem eiro no Kiprā reģistrēta uzņēmuma “Velven Limited” iegādājās prasījuma tiesības pret “Peltes īpašumiem”.

Tad Sprūds nolēma bez izsoles pārdot “Peltes īpašumi” zemi. Par jauno īpašnieku kļuva a/s “Sužu pussala”. Par zemi “Sužu pussala” maksāja nevis ar naudas līdzekļiem, bet gan uzņemoties segt uzņēmuma “Peltes īpašumi” parādu pret “Velven Limited”, kurš savas prasījuma tiesības bija pārdevis Lūsim.

Rezultātā “Peltes īpašumu” parāds Lūsim tika gandrīz pilnībā dzēsts, bet par Lūša parādnieku kļuva jaunais zemes īpašnieks “Sužu pussala”. Vēlāk Lūsis parāda piedziņas tiesības pārdeva firmai “Empire Investment”, ko vada Sprūda dzīvesbiedre.

Savukārt “Sužu pussalas” valdes priekšgalā nokļuva jurists Oskars Ercens, kurš saistīts ar Sprūdu – kā “Ir” noskaidroja, zemesgrāmatā ir notariāli apstiprināta beztermiņa pilnvara, ar kuru Sprūds pilnvarojis Ercenu pārstāvēt viņu maksātnespējas procesos. Turklāt Ercens 2012.gadā vienlaikus sniedzis dokumentus gan kā “Peltes īpašumu” pilnvarotais pārstāvis, gan arī kā “Sužu pussalas” pārstāvis.

Visas šīs darījumu virknes rezultātā administratora Sprūda pārvaldītie “Peltes īpašumi” atbrīvojās gan no parādsaistībām, gan no zemes, un abus – gan parādu, gan vērtīgo zemi – pārņēma firmas, kurās darbojas ar Sprūdu saistīti cilvēki.

 

Komentāri (46)

dzeris49 22.01.2015. 11.38

VID Finanšu policija esot visai savdabīga iestāde, kaut, priekš Latvijas, īstenībā, tīri tradicionāla.

Tur viss notiek pēc tradicionalās shēmas – varot atpirkties un palikt nesodīts jebkurš blēdis ar lielu naudu, vai arī, vienkārši maksājot zināmu % no peļņas, FP “jumtam”, viss ir elementāri, un lietas pret tiem ierosina tikai tad, ja tie traucē kādam vēl lielākam blēdim, kuram šis blēdis ir konkurents, un samaksā Finanšu policijai vairāk, tā, vismaz, stāsta tie, kas ar to ir saskārušies.

Vajājot tikai relatīvi sīkos, priekš statistikas.

Tāpēc jau NA sponsori Sprūds un Lūsis ( otrais, vēl arvien, ieņem NA augstu amatu, tā, protams, kārtējo reizi, apstiprinot NA “idealismu” un “patriotismu”), var uzvesties tik nekaunīgi.

Īstenībā, tāda ir visa Latvijas totāli korumpētā “tiesībsargājošā” sistēma.

Tas, ka Pētersone neļauj to lietu pilnībā nobremzēt, ir vai nu viņas PR, vai nu liecība tam, ka aiz viņas stāv kādi ietekmīgi politiski spēki, kam šie divi “godavīri”, tomēr, nepatīk.

Ja nemaldos, Al Capone arī nevarēja iesēdināt nekādā veidā, tāpēc, beidzot, iesēdināja par nodokjļu nemaksāšanu, kaut, totāli korumpētajā Latvijā, kur tiesnešiem, kā runā zinoši cilvēki, pastāv izcenojumi par katru lēmumu, tas, diezin vai, izdosies.

Jebkurā gadījumā, var viņai tikai novēlēt veiksmi.

+12
-2
Atbildēt

11

    aivarsk > dzeris49 22.01.2015. 11.50

    dzeris49 VID Finanšu policija ir totālui korumpēta iestāde, tas ir visiem zināms

    ———————-

    Tik zināms tas nebija un nav Finanšu ministriem no vienotības, kuri 10 gadus pārrauga VID. V.dombrovskis, repšiks, vilks, reirs – ne čiku ne grabu. Pat runājuši nav. Pat ne ieminējušies par vēlmi tur kaut ko mainīt.

    Tātad viņiem tas bija un ir izdevīgi, kā futbols un jezdakova.

    +6
    -10
    Atbildēt

    0

    Drosma > dzeris49 22.01.2015. 12.13

    Džeri,tāda pesteļošana man neder. Pēc būtības – vai tad par Jezdakovu ir kas slikts pierādīts? Par Lembergu? No vienas puses – smagos noziegumos apsūdzēts, no otras puses – vienīgais latvietis prezidenta kandidāts. Tad ko man domāt džera kungs – to labo vai to slikto par Lemebergu?

    Par latviešu inteliģences sadarbību ar VDK, to pašu , kura slepkavoja cilvēkus – ko man domāt par tiem dzejniekiem? Varoņi un labie, jeb lēti pašlabuma meklētāji? Nu džeri, kā ir?

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    lno > dzeris49 22.01.2015. 13.06

    klusais. Labs:)

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 22.01.2015. 13.48

    klusais – protams, man nav iespēja iedzilināties VID notiekošo procesu detaļās, vados tikai pēc netiešiem faktiem un to, kas ir presē.

    Un, saprotams, ka Pētersone ir sistēmas cilvēks, bet, bija neliela cerība, ka, vismaz, kaut kas tur varētu mainīties uz labo pusi, katrs jau, principā, ir optimists.

    Nu, ja viss ir tik slikti arī Pētrsones laikā, tad ar VID un Latviju ir vēl sliktāk, nekā gribētos domāt.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Drosma > dzeris49 22.01.2015. 11.47

    Nu veiksmi vēlēt Lūsim nevajag,bez veiksmes tāda nauda kabatās neripo. Tas nu arī ir skaidrs.

    Bet skops esi Džeri,žēl man šampi uzsaukt.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 22.01.2015. 12.08

    Pagaidām Pētrsone sevi sevišķi sakompromitējusi nav, un arī šī reakcija uz Lūsi to, it kā apstiprina.

    Sandriņ, par cilvēkiem, vispār, jādomā pozitīvi, kamēr viņi paši nav pierādījuši, ka ir mēsli.

    Un, jādomā, tai FP ir pārāk liela politiskā aizmugure, un tur figurē pārāk liela nauda, lai to tik vienkārši varētu nomainīt, utt., Latvijā jau nav tikai vienīgā nelaime – Lembetrgs, 20 gadu laikā šī valsts ir strūnējusi un korumpējusies daudzās vietās, “valsts nozagšana” turpinās un plaukst visur, līdz ar to, arī prettiesiskums un tiesiskais nihilisms, tiesiskums jau to darīt traucētu, tāpēc nevienam šeit to nevajag.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 22.01.2015. 12.35

    Ne te kādam vajag, lai ko sliktu pierādītu par Lembergu, ne par Jezdakovu, abi ir “sistēmas” cilvēki, esošo politiķu draugi un biedri.

    Ja kāds no sistēmas izkristu, bet, pārāk daudz zinātu, viņš vienkārši vai nu “pazustu”, vai nu sen emigrētu, ar mūsu “TSS” atļauju, kā Futbols un vēl daudzi.

    Nevienam politiķim nevajag, lai Lembergs vai Jezdakova sāktu stāstīt, ko zina, tāpēc jau tos tā nopietni neviens nekad netiesās un nevajās, izņemo atsevišķus entuziastus, par to un tāpēc jau arī Striķi noņēma un vajā, un un arī KNAB, faktiski, tiek likvidēts.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Drosma > dzeris49 22.01.2015. 12.01

    Un kas Tev , džeri ļauj domāt, ka Pētersone ar kaut ko atšķiras no Jezdakovas? Uzvārds cits?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    klusais > dzeris49 22.01.2015. 12.55

    dzeris – var just , ka Tev maz saprašanas , kas notiek VID , ja vari tā spriest par Pētersoni :) Pētersone ir tāds pats sistēmas cilvēks kā Tevis piesauktā Jezdakova. Cilvēks , kas nācis pa skaisto VID taciņu no Bauskas VID nodaļas. Pie kam redzot karjeras izaugsmi varam tikai nodomāt ,ka tā nav pagājusi bez TP jeb oranžo labvēlības. Es te varētu pastāstīt kādas tagad pārmaiņas pašā VIDā ir iecerējusi un cenšas realizēt Pētersone … ar viņu ir līdzīgi kā ar Ķīli daudz trokšņa , bet maz efekta . Ja reiz pieminēji Jezdakovu , tad Jezdakovai inkriminētie pārkāpumi nebūtu bijuši iespējami bez Pētersones līdzdalības , to Tev pateiks jebkurš,kurš zin kā faktiski funkcionē VID . Patreiz VID notiek varas vertikāles pārstrukturizēšana , kas kā izskatās uz šo brīdi ar darbinieku un struktūras reformām ved pie tā , ka ar oranžajiem saistīti ļaudis atkal kontrolēs lēmumu pieņemšanas ķēdi …

    Un pārdomām par darba efektivitāti … saukšu ciparus no galvas , jo dzirdēju radio atskaiti par paveikto saistībā ar autoservisu pārbaudēm … tātad bija megaplāns , kura ietvaros parbaudīti 460 autoservisi , 160 servisos atklāti pārkapumi un uzrēķinati sodi aš nepilnu 100 000 EUR apmērā. Kad izdzirdēju skaitļus , tad riktīgi sasmējos un padomāju cik valstij izmaksāja pārbaude , ka tik ne vairākas reizes dārgāk … bet tas nekas, tulīt ķers zobārstus un tur arī visticamāk čiks …

    +11
    -9
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 22.01.2015. 11.57

    SandraJ – veiksmi vēlēju Pētersonei, nevis Lūsim.

    aivarsk – šinī valstī pret korupciju necīnās neviens politisks spēks, ieskaitot V, pēdējais, kur to reāli darīja, bija Repše, ja nezini – taisni viņš bija tas, kas tika vaļā no Vaškevica( Futbola) un Sončika tandēma, un tas nebūt nenācās viegli, viņam nācās cīnīties pret visu TP, ZZS un TBLNNK iedibināto korumptīvo sistēmu, tāpēc jau viņš bija tik ļoti nemīlams no pārējās “elites” puses, un, daļēji tāpēc, Āboltiņa un CO darīja visu, lai viņš aizietu, un pēc Repšes, un vēlāk, Dombrovska aiziešanas, V, Āboltiņas vadībā, strauji un acīmredzami degradē.

    Jezdakovas skandalozā “aiziešana” vien liecina, kas mums bija VID, tas, ka viņa palika ne tikai nesodīta, bwet, to lietu vispār nobremzēja, arī liecina par to, kas ir mūsu “tiesībsargājošā sistēma”.

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

    klusais > dzeris49 22.01.2015. 14.35

    dzeris – uz ko tad Tava cerība balstījās ? Uz to , ka cilvēks spēj komunicēt un skaisti runāt? Uz to ,ka spelē uz publiku ?

    Ieslēdz varbūt domāšanu – paskaties uz Petersones pedējiem amatiem VID –

    Kopš 23.10.2013. – VID ģenerāldirektore

    10.07.2013. – 22.10.2013. papildus tiešajiem amata pienākumiem – VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja

    01.10.2012.-22.10.2013. – VID ģenerāldirektora vietniece nodokļu jomā, Nodokļu kontroles pārvaldes direktore

    23.10.2009.-30.09.2012. – VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktore

    02.04.2002.-22.10.2009. – VID Galvenās nodokļu pārvaldes direktora vietniece

    16.07.2001.-01.04.2002. – VID Galvenās nodokļu pārvaldes Nodokļu kontroles daļas priekšniece

    Visus šos gadus viņas pakļautība ir bijusi nodokļu kontrole … viņa pazīst drēbi … viņa zin sistēmu , zin personāžus , zin shēmas … tie paši kases aparāti arī ir bijuši viņas pārvaldībā . Vienmēr , kad ar regularitāti paris reizes gadā VID ziņo ,ka noķerti kārtējie grupējumi , kas izkrāpuši miljonos mēramus nodokļus , atliek pajautāt … bet kā tas iespejams , kā VID neko neredzēja … Tikmēr Pētersone savā personā mūs baro ar kaismīgiem tekstiem par cīņu ar autoservisiem , kur sasniegtie rezultāti liek pasmaidīt , bet publikai jau patīk , kā man vieni krievu paziņas saka – galvenais lai “dvižuha” :)

    Un atsevišķi par Gan Bei lietu … atceramies , ka paralēli iet stāsts par kases sistēmas maiņu , to iesaku neaizmirst … bet tas jau nakamais stāsts ar saviem absurdiem un zemdeķa cīņām .

    Lai noticētu Petersonei , prasās loģisks redzējums tam kā sakartot sistēmu , nevis haotiski pompozi pasākumi un vēl pompozaki paziņojumi :)

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

Ebenemezers-3 22.01.2015. 12.09

mani atkal interesee kas notiek ar bijušo VID priekšnieci jezdakovu , vai jau aiz resteem , jebšu apmetusies uz dziivi Ēģiptē?

+3
-3
Atbildēt

1

    dzeris49 > 22.01.2015. 12.37

    Jādomā, bauda dzīvi tepat Latvijā, kas tad viņai draud, it nekas, aiz restēm tāda līmeņa korumpanti Latvijā nesēž nekad.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

Drosma 22.01.2015. 11.17

Nu un ka VID ieninteresējies? Vai tad mēs nezinam,ko un kā VID atbildēs?

Man pirms gada viens vīrietis uzdāvināja kasti šampanieša. Bija patīkami – dzīve sita augstu vilni. Esmu ar mieru to atkārtot – kurš piedāvā salīgt ar mani derības par Lūša kunga nevainīgumu, kuru apstiprinās VID ?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu